2008-01-31

Rotvältor

På väg till arbetet pratade jag med min goda väninna skomakaren. Hon muttrade något om helgens storm som är i antågande. Tredje helgen på rad. Hon och hennes man bor i sydvästra delen av landet och mannen är till på köpet linjemontör. Inte så kul att få alla helger förstörda av jobb och strömavbrott. Trösten kommer i lönekuvertet.

Att arbeta i nystormad skog är inte helt riskfritt heller. Träd kan inte bara välta utan nedfallna träd kan "slå upp" igen, helt utan förvarning. Ni minns väl hur man som liten blev varnad av de äldre för rotvältor. Har man otur så välter trädet/rotvältan tillbaka och följderna kan bli katastrofala.

Det är väl med rotvältor som med taskiga förhållanden antar jag. Passerar man i fel ögonblick så slår vältan igen och man fastnar utan möjlighet att komma loss. Det kan vara en riktigt smärtsam upplevelse. Har man väldig otur kvävs man. Har man någon arm fri kanske man med tiden kan gräva sig loss eller så kommer någon förbi och hjälper en ur rotvältans grepp.

Så mina vänner, sensmorlaen av detta är att ni ska akta er för rotvältor man vet aldrig när de slår igen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja man ska akta sig för rotvältor. Det fick jag lära mig som liten när jag växte upp på landet. Konstigt, DET varnar dom en för? Men dom där metaforiska rotvältorna får man tydligen lära sig om själv.

Anonym sa...

Ja du gumman en sorglig lärdom har det varit..Men det finns alltid starka riktiga friska träd som tar en rotvältans ruttna djävulska grepp.