2008-01-28

Liten fälstskytteskola


En liten skola hur denna gren i min sport är upplagd kanske kan vara på sin plats. Jag brukar jämföra en fältskyttebana med en golfrunda. Vi går en bana i skogen eller liknande. Det är i stort sett alltid 8 stationer och man skjuter 6 skott på varje station. Max träff är således 48. Målet är ju att träffa så mycket som möjligt. Varje station har olika skjuttider (ca 8-14 sekunder) olika målgrupper, figurer och avstånd (ca 15-60 m) Ibland med stödhand (se bilden) oftast utan. Kort sagt olika svårighetsgrad på varje station.

Vi tävlar i olika vapengrupper C = finkalibrigt (.22) B = fin/grovkalibrigt (.32)
A = grovkalibrigt (9 mm tjänstevapen och liknande) Revolver är en egen vapensort och finns i olika kalibrar jag har en .38 OBS! Alla tävlar inte i alla vapengrupper.

Vi tävlar i olika klasser också, en slags "handikapp". Klass 1 = nybörjare där är man i 3 år. Klass 2 = guldmärkesklass och klass 3 = riksmästarklass, den högsta klassen, dit man kvalificerar sig på föregående års resultat. Lätt förenklat kan man säga att man ska placera sig i minst bästa tredjedelen på 3 tävlingar. Oftast kräver det ganska höga resultat ca 45 träff och mer. För att få skjuta SM ska man vara i klass 3. Klarar man inte kvalificeringen tävlar man i klass 2 igen nästa år.

Regelverket är enormt och förbundets krav hårda. Men jag skriver detta lite ytligt förenklat för att den oinvigde ska veta ungefär vad jag menar när jag svänger mig med mina uttryck. En trevlig sport med många utövare, det är inte ovanligt med ett par hundra starter på varje tävling. Friluftsliv kryddat med lite extra spänning är inte att förakta.

Utöver fälstskyttet finns en mängd grenar men en sak i taget.

Har fått ett rejält knäskydd som bästaste inhandlat på apoteket åt mig. Tur man har en bästaste vän minsann. Det verkar fungera bra för jag har lite lättare att gå. Gör inte lika ont. Hoppas det blir bättre i morgon för jag skulle behöva åka till Laxå på ett viktigt möte.

Visst är det mest synd om mig?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är faktiskt jättesynd om dig. Vill du att jag ska sjunga Tulle-liten?

Anonym sa...

Magnus: Ja tack! Då skulle det kännas bätre:-) Sjung högt

Anonym sa...

Du ska inte åka och jobba bara för att det är möte i Laxå. Hälsa chefen att om du måste vistas på arbetet denna vecka så kommer jag och hämtar knäskyddet.Då kan du inte köra bil eller ens gå.

Anonym sa...

Bästaste.. Tack vare knäskyddet är jag i riktigt fin form! Suveränt skydd med skenor och grejor.. TAck tack

Anonym sa...

Knäskyddet är i juridisk mening fortfarande min egendom! Jag måste således påpeka att det är jag som bestämmer över detta skydd. Detta knäskydd får ej avlägsnas utanför stadens kommungräns!!!!