2008-01-31

Om präktighet och fornminnen

Det här är inte elakt, detta är sant. Jag har en kollega, vänlig och kunnig förvisso men så oerhört präktig och tråkig. Hon är inte många år äldre än jag men gammal i själen. Äldre i själen än vad min mormor någonsin blev. Hon är ju självklart grå som en mus, både kläder frisyr och den osminkade nunan är grått. Ja ja folk får väl se ut som dom vill. På morgonen när hon reser till jobbet så lyssnar hon intresserat på P1!! Hallå P1!!! Jag som känner mig uråldrig om jag någongång rattar in lokalnyheterna. Ja ja hon får väl lyssna på P1 och "lära sig bra ord där" som hon säger.

Men nu till saken. På fikat försökte hon föra över sin j-a tråkiga präktighet på mig! Moi!!! Hon till och med snörpte på munnen när hon insåg att det inte skulle gå.. Vad handlar det här om!!? Vi disskuterade resor bland kollegorna och jag berättade om min stundande Alsacetripp. Då kläcker hon ur sig "Vad trevligt att åka till Alsace och titta på fornminnen"!! Fornminnen sa jag frågande? Jo det är så mycket fina fornminnen där sen gamla krig mellan Franker och Germaner. F-n heller sa jag vi ska dricka vin. Då säger hon hör och häpna: Men vin är ju inte kultur!!!! Tack o lov gick några goda kollegor in och meddelade att kultur behöver inte vara gammalt, för jag satte ägget i halsen. Jag ska inte se några gamla fornminnen sa jag. Vi ska prova vin, inget annat.. Ju mer vin desto mer kulturella blir vi sa jag lite skämtsamt avledande. Ni skulle sett minen, gråsnörpt mun! Sen säger hon syrligt: Dom kanske låter er se på några fornminnen ändå. Ja då tänker inte jag följa med iallafall svarade jag med ett garv. Sen gav jag upp. Ingen vits, hon är gråare än granit.

Jag lämnade fikarummet. Det kändes som om jag riskerade att dras in i någon fornminnessekt.

En pangbrud blir aldrig gammal och grå förstår ni! Vi är ett färgstarkt släkte minsann!

17 kommentarer:

PACTA sa...

Jag brukar lyssna på P1 ibland. Innebär det att jag börjar bli gammal i själen? Jag lyssnar tusen gånger hellre på p1 än supertråkiga reklamradion.

ja, jo, jag smygläser din blog ibland. ha det gött!
/skolsekreterarn i laxå

Anonym sa...

Pacta: du behöver inte smygläsa du är inbjuden :-) Du är för musikalisk för reklamradion därför lyssnar du på P1.. ;-)

Lotta sa...

Då får du nog skriva upp mig på präktighetslistan också för jag föredrar P1 framför Megapol och Rixs. Kanske väger det upp en del att jag faktist lyssnar på Radio Örebro, p4 ibland? Eller åtminstone på Radiosporten?

Anonym sa...

Men vad är det med folk nu för tiden :-)

Anonym sa...

Ånej,vi ska ej studera fornminnen eftersom vi är mer intresserade av naturvetenskapliga studier såsom geologi och biologi.
Kollega kan behöva gå in på www.warfvinge.net. Där kan hon läsa attpPå kullarna i Alsace mellan två geologiska förkastningar finns den mest förnämsta växtplatsen.Berggrunden innehåller kalk, märgel - kalkrik sandsten och granit som på olika sätt påverkar druvan och därmed vinets smak o kvalitet m.m.

Anonym sa...

Må vara att din kollega är annorlunda i jämförelse med dig men att hon inte sminkar sig, det gör ju inte jag heller mer än när jag går på krogen vilket inte är så ofta. Innebär det att jag ochså är präktig och grå. Präktig känner man ju sig ibland.

Anonym sa...

Kalk i jorden bidrar med elegans, stramhet och citrusarom, märgel bidrar med kraft och granit ger charm och rondör. Vi måste naturligtvis "prov"smaka alla olika viner för att se om vi kommer hem som ännu mer eleganta, kraftfulla och charmiga kvinnor.

Anonym sa...

Men gammgäddan då, du är ju en pangbrud! En äkta pangbrud! Och öl dricker du ju hellre än du kollar gamla fornminnen misstänker jag:-) Bästaste hälsar att du är ursnygg!

Bästaste: klart vi kommer hem så

Anonym sa...

Kultur kan ju faktiskt bli en kul tur speciellt när vin finns i bilden.

Anonym sa...

Ordet kultur är ett lånord från latinet, cultura av cultus, som betyder odling, och som etymologiskt hör samman med ordet kult. I sin ursprungliga betydelse förekommer det i till exempel bakteriekultur.
Då både jästsvamparna och druvorna odlas är det definitivt kultur som omvandlar den söta saften från druvan till gott vin. Hälsa din grå kollega detta från ännu en P1-lyssnare. Besserwissern har talat igen.

Anonym sa...

Det här med P! tog tydligen skruv.. jag gillar P1 lyssnare även kollegan. Men snörp aldrig på munnen åt mitt vinintresse :-) En kul kulturell hobby har jag insett:-)

Anonym sa...

Jag tänkte först blåneka men eftersom fler har kommit ut ur garderoben så kan jag också erkänna att jag gärna lyssnar på P1.
Om något är kultur så är det väl vin?
Jag hoppas att de två åsikterna tar ut varandra så att jag fortfarande är hmm... om inte ball, så åtminstone ok.

Anonym sa...

Förresten älskar jag ord som "gråsnörpt". Vi behöver nya ord och slänga oss med och jag har hittat fler här.

Anonym sa...

Dr S Vad vore livet om man inte hittade på lite nya användbara ord ibland. Vad gäller P1.. Jag får väl provlyssna någongång.. men inte på motorvägen för tänk om jag somnar:-)

Anonym sa...

jag gillar också P1, ibland. Däremot får jag ofta rysningar av skvalkanalerna, sällan bra musik. Man behöver inte vara relik eller tant för att man inte vill lyssna på skval, eller gillar sevärdheter, Pangbruden !! Mornarna med Adam & Gry låter som rena fyllefesten och det vill jag inte höra på vardagmornar....Jag tycker vin och fornminnen ihop låter ypperligt ! Vin är väl också kultur i högsta grad.

Anonym sa...

Fornminnen... underbart! Det finns en sådan människa till förutom jag själv! Vad heter hon??? När du sade Alsace så tänkte jag ju genast på Hartmansweilerkopf, Le Lion de Belfort, den gamla fästningsstaden Verdun med anor från Romarriket efter Caesars erövringar, Metz med sin katedral från tidig medeltid.. Ahhhh... Trodde jag var ensam om sådana dolda handikapp och läggningar.. Tänk att få strosa över de Katalaunska fälten där Attila stoppades, slagfälten vid POitiers och Agincourt (Band of Brothers, Shakespeare, ni vet..)
Vad är vin och gammal möglig ost jämfört med det?? Jag bara frågar! :-)
(Man kan faktiskt kobinera de två!)

Anonym sa...

Gaius julius lasse
Jag kan presentera er... en liten fornminnestripp ihop kanske? Själv föredrar jag osten och vinet och sången..även den på skvalkanakerna gatuflickan.. Man vill inte riskera att somna på motorvägen:-)
Men jag tar tillbaka det där med gammal och P! en annan kollega på mitt jobb 64 år gammal tvärrynkade på sin näsa när jag frågade om P1.. sån vill jag bli:-) Maltes beskrivniing av Alsace tilltalar ett gourmethjärta mer. Gåslever mina vänner.. foix du groisse mmm