2008-02-13

Klass 9A

Det finns mycket jag skulle vilja skriva om det programmet men jag ska försöka begränsa mig så ni slipper Niagrafallsinlägg. Välgjort som alltid när det gäller SVT. En aning vinklat men det var ju väntat. Det jag tänker ta upp är det påstående som uttalades om och om igen.. dvs dkolan har misslyckats med sitt uppdrag.

För det första mina vänner, glöm inte att detta är en skola i Rosengård. Förutsättningarna är lite annorlunda än i tex Danderyd. Hög arbetslöshet och kriminalitet sätter sina spår tro inget annat.

Ungdomar som gått ut grundskolan utan godkända betyg har alltid funnits, men med dagens system är de mer synliga. Förr fick man 1 och 2 alt streck i betyget men kom många gånger in på gymnasiet ändå. Idag kommer man inte in om man inte har G i svenska, engelska och matte. Det spelar ingen roll om du sitter med MVG i samtliga ämnen men har IG i tex engelska (Inget ovanligt för en innvandrarelev) då är du rökt. IV nästa. Personligen har jag aldrig gillat det här systemet det har satt stor press på ungdomarna och fokus ligger lite för mycket på nämnda ämnen. Bättre då att vara godkänd i minst 80% av alla ämnen varav ett ska vara svenska för att bli behörig till gymnasiet. Vad tycker ni?

Det stora misslyckandet står faktiskt samhället för, kommunerna! Det sparas på skolan år efter år! Jag har arbetat på en utbildningsförvaltning i många år så det snacket kan jag. Högre lärartäthet tack! Klart som korvspad att klass 9A kommer att lyckas som nu har en bunt lärare, kopplade bara till dom. De lärarna kan lägga ner hur mycket tid som helst på eleverna. De har inte 80 andra i skriande behov av hjälp.

I dag, med motiveringen att det är bristande elevunderlag, lägger kommuner ner skolor och avskedar kompetenta, engagerade och intresserade pedagoger! Avskedar proffsen av besparingsskäl och sen gnäller dom över att skolan inte lyckas när skolverket bankar på dörren. Förklara den ni?

Sist men inte minst föräldraansvaret. Jag drar definitvit inte alla föräldrar över en kam och jag är fullt medveten om att det finns åtskilliga mammor och pappor som sliter sitt hår i förtvilan över sina barns situation. Men en god grund för barn och ungdomars lärande börjar hemma. Ungdomar som sovit på natten, fått frukost på morgonen och som från tidiga år lärt sig någon form av hyfs och hur man beter sig mot medmänniskor. Barn och ungdomar med föräldrar som sitter med dom när de gör läxor, som för en diskussion om deras dag vid matbordet på kvällen, ja som överhuvudtaget äter middag tillsammans. Föräldrar som tar sina ungdomars bekymmer på allvar, och sätter gränser när det behövs. Dom barnen och ungdomarna har en bra stabil grund för inlärning. Det är jag övertygad om.

Det är inte bara skolan som misslyckats, visst det finns rötägg inom lärarkåren och rektorer som borde byta jobb. Men ge skolan resurser, pengar, fler lärare och mer "kringpersonal" som fritidsledare, specialpedagoger, kuratorer och SYV så ska ni se att ungdomarna klarar sina G utan problem. Och våga vara förälder!

Klass 9A kommer jag att följa med intresse, jag är redan lite småförälskad i vissa av lärarna men jag har träffat många lärare av sammma kaliber under mina år i skolan så dom är inte speciellt unika. Jag hoppas denna serie kommer generera en bra och seriös debatt, för debatt kommer det att bli. Men om debatten i slutändan ger skolan mer resurser så är den av godo. Bara nu inte programmet vinklar det så att dagens lärare framställs som dåliga pedagoger för då har SVT misslyckats lika mycket som många kommuner i vårt land.

Uj uj..långt blev det, kanske inte Niagara men väl Njupeskär:-)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om det du säger! Ordentliga resurser av lärare som enbart har denna klass, dessutom enbart 20 elever, kommer att göra att de klarar sig bra.
Sen får vi inte glömma att dessa tonåringar är med i sin egen "såpa". Att bli tvkändis är något som hägrar för ungdomar idag. De kommer bli sedda av kompisar, andra ungdomar i området,lärare, kanske arbetsgivare m.m. Alla behöver bli bekräftade, och blir de det så ökar presationen.

Anonym sa...

Ja, det var jag.
Bästaste vännen har talat.

Buzan sa...

mmm.. sant så det förslår.. minns när jag växte upp.. vi hade en "parklek".. Alltså som en fritidsgård, men det var för barnen som bodde i området, vår gemensamma träffpunkt. Öppet på dagarna, man kunde spela spel och kort, pingis, lira boll ute på gården, gunga what ever.. men saken var den att vi barn hängde där för att det fans vuxna, vi hade nån som kollade tilloss.. vi visste att vi kunde lita på att inget ont hände oss. Jag kan inte minnas att det någonsin var tjafs och bråk, eller annat.. vi lärde oss respektera varandra.. alla vi barn i alla åldrar LEKTE ihop.. Finns det nåt sånt idag?

Pangbruden sa...

Ni är så kloka så:-)

Anonym sa...

Fan, jag har missat det där... läste snabbt om det i Metro en morgon men mitt liv är alldeles för hektiskt för att det skall få plats med ytterligare ett tv-program :-(

Prio 1 nästa gång jag har en lucka = läsa allas bloggar. Prio 2 = skriva nytt inlägg.

Love.

Anonym sa...

Fru P Miss u! Love

Anonym sa...

Johannesskolan ligger mitt i Malmö, inte i Rosegård!