2008-09-23

Skolmassakern i Finland

För att förekomma vill jag bara meddela att jag och mina skyttekamrater är ytterst seriösa idrottsmän och kvinnor. Skulle ickeseriösa göra sig besvär så har dom inte tillträde till vår klubb iallafall. Innan en person beviljas inträde går denne en relativt lång men även ingående teoretisk och praktisk utbildning som avslutas med att man får "skriva upp" inför en av förbundet godkänd examinator. Utbildningen i min klubb är relativt kostsam vilket innebär att man genom det ytterligare sållar ickeseriösa.

Många nybörjare försvinner långt innan de klarat licenskraven, för det är ganska tråkigt att lära sig skjuta. Man står och harvar och harvar mot en precisionstavla där noggranhet och andningsteknik blir viktigare än pangandet. Den som är ute efter att det ska smälla tröttnar oftast snabbt.

Om en person inte är aktiv och vill söka om sin licens efter lagstadgade 5 år så skulle vi i styrelsen aldrig ge ett intyg om aktiv skytt till polismyndigheten, varpå licensen dras tillbaka och vapnen faktiskt förstörs.

Det är polisen som utfärdar licenser, inte vi, men vi intygar om en person är aktiv. Med aktiv menas att man deltar regelbundet i tävling och andra aktiviteter inom klubben. Detta finns reglerat i Skyttehandboken, en tjock lunta vars regelverk vi är tvungna att hålla.

Det är helt andra regler som gäller för licens i Finland, vad jag förstått är det mycket enklare.

Om en massaker av liknande slag skulle ske i Sverige är sannolikheten större att utövaren har fått tag på sitt vapen illegalt, inte via egen licens.

Tyvärr finns inga garantier och ingen regel utan undantag men inom ÖPSSK som jag tillhör är vi väldigt noggranna med säkerhet och det regelverk vi tillhör. Allt för vår sport.

Mina vapen är enkom mina idrottsredskap alltså inga leksaker och jag behandlar dom därefter! Jag är övertygad om att ni skyttar som är här inne håller med om det.

Dagens massaker i Finland är en tragedi som med all säkerhet bottnar i något helt annat än tillgängligheten på vapen. Jag är fullt medveten om att ingen dött om han inte haft ett vapen men ändock ställer jag mig frågan om varför personen sköt? Vad drev honom och varför uppmärksammade ingen att det skulle komma?

F.ö skänker jag mina tankar till alla de som är drabbade på något vis av denna fruktansvärda händelse!

17 kommentarer:

Monica sa...

jag hörde det föryt hemskt hemskt,men tryggt och veta att ni är säkkre iallafall ,men jag hadde endå inte trott nått annat;)
Vet inte vad som får määniskor att bli så hämska;(

Anonym sa...

Vi får säga vad vi vill om vårt byråkratiska Sverige. Men än så länge så har inte en sådan här massaker inträffat här och det är nog tack vare man inte kan klippa ut en vapenlicens från corn flakes paketet och köpa vapen på EPA

Vedhuggaren sa...

Största skillnaden mellan Sverige och Finland när det gäller licens eller förvärvstillstånd (steget före licens) är att man inte behöver skjuta någon guldserie i Finland. Annars så gäller det vanliga med medlemsskap i skytteförening och rekommendation från t.ex. en övervakare i föreningen/klubben.

Det avgörande är ändå motiveringen i ansökan för förvärvstillståndet, kan man inte övertyga polisen om en vettig orsak till behovet av vapen så är det kört. Vidare så finns det mycket annat som kan hindra att en person ej får tillstånd, i vissa fall så kan en ordentlig fortkörning vara skäl nog att ansökan ej ska beviljas.

Har man t.ex. en dom bakom sig som gäller våld i hemmet så kan jag garantera att polisen inte beviljar något tillstånd. Att få vapenlicens för handeldvapen i Finland är alltså inte så enkelt som det verkar.

Anonym sa...

Tack Vedis! Hur har ni det med 6 månadersgränsen? Vi har 6 månader plus guldserier..och dom är inte så lätta att ta.
F.ö är det som sagt en polissak.

sofie sa...

Tyvärr måste jag ge mig in i den här debatten:Vad är det som säger att killen hade vapen licens,har man dom rätta kontakterna tror jag inte det är så svårt att få tag på ett vapen.Den som sköt en äldre man i Sollefteå för ett tag sen hade heller ingen vapen licens dom tog han på grund av finger avtryck.Nu har inte jag dom kontakterna är det bäst att jag skriver innan jag har blå ljus utanför här.

Anonym sa...

Sofie.. det är lite av det du skriver som jag menar... de ickeseriösa har sällan licenser. Killen i Finland hade dock vapenlicens..även den förra killen i Finland hade det.. Han i finland hade även varit på någon form av hearing hos polisen dagen innan han sköt.. Men som sagt massmedia får man ta med en nypa salt.. Faktuum kvarstå dock 9 oskyldiga är döda och debatten om vapen dras igång och vi sportskyttar blir alltid inblandade på något vis..

Vedhuggaren sa...

Är faktiskt inte säker på hur länge en medlem bör vara aktiv inom vår lilla förening innan h*n kan söka förvärvstillstånd, jag ska kolla upp det. Eller kan och kan ... man kan när som helst söka tillstånd hos polisen men det blir inte beviljat om medlemskapet har varit väldigt kort.

Fast å andra sidan så ger inte jag eller någon av dom andra två övervakarna en rekommendation åt en person som har varit medlem en kort tid, minst tre månaders aktivt deltagande kräver åtminstone jag.

Men det varierar från fall till fall, en krånglig personlighet kan kräva ett längre medlemskap. Sen kan man ju aldrig veta vilka mörka tankar som egentligen snurrar mellan öronen på en annan människa, fast det skulle vara ens egna barn ... tyvärr.

Dödssiffran är nu 11 (inklusive gärningsmannen) :(

sofie sa...

var inne på vk och vf och där stod inget om att han hade licens.Men det är ju synd att ni ska få bära hundöron för sånt som idioter hittar på.Det ska även ligga en film om det här skott dramat på youtube eller vad det heter.tror du vet vad jag menar det är en inspeling.jag tycker att det är tragiskt och förj att sådant ska kunna hända och sen gör dom en film inspegling och lägger ut eventuellt på nätet har inte velat gå in och kollat om det stämmer klarar inte av att se det.Kram på dig.

Anonym sa...

Jodå det stämmer, han hade licens och youtubefilmen visades på nyheterna.. polisen hade förhört honom med anledning av filmen.. varför inget gjordes är tydligen inte klart. Lite smaklöst kanske att visa filmen...

Anonym sa...

Tycker det är bra att vi har hårda regler kring det här med licenser. Men trots allt är det ju inte vapnen som dödar, utan den som håller i dem. Varför ser ingen i de här ungdomarnas närhet att de har det jobbigt på något sätt? Var finns skolpersonal, vänner, familj, socialsekreterare... listan kan göras lång på människor som måste möta dem varje dag. Varför är det så svårt att fånga upp en olycklig ung människa? Jag vet inte, men vad är det som säger att även en människa MED vapenlicens inte plötsligt kan drabbas av en personlig kris eller psykisk sjukdom, och hur skyddar vi oss mot det? Det gäller ju inte bara oss sportskyttar, utan många fler. Poliser, jägare hemvärnsmän...

Anonym sa...

Tycker det är bra att vi har hårda regler kring det här med licenser. Men trots allt är det ju inte vapnen som dödar, utan den som håller i dem. Varför ser ingen i de här ungdomarnas närhet att de har det jobbigt på något sätt? Var finns skolpersonal, vänner, familj, socialsekreterare... listan kan göras lång på människor som måste möta dem varje dag. Varför är det så svårt att fånga upp en olycklig ung människa? Jag vet inte, men vad är det som säger att även en människa MED vapenlicens inte plötsligt kan drabbas av en personlig kris eller psykisk sjukdom, och hur skyddar vi oss mot det? Det gäller ju inte bara oss sportskyttar, utan många fler. Poliser, jägare hemvärnsmän...

Anonym sa...

Ja, det blev visst dubbelt? men det tål väl att sägas två gånger?

Anonym sa...

Kloka ord ynglet.. och tänkvärda!

Majsanochmalla sa...

Pangisen... Bra att du informerar.. Så´na hr fruktansväsrda händelser skapar frågor som kräver svar.. ST & LT har massor av frågor.. Som jag nu, tack vare dig kan svara på..

Jag skänker, via dig/din blogg massor av värme till alla drabbade..

Pok

Mallauppriktigtledenföralladrabbadebralla

Anonym sa...

Jag vet inte om jag ska bli förbannad eller gråta.. Blir så förbannad på folk som inte har respekt för livet och samtidigt så är nåt så djävla fel när vi vuxna inte märker (eller har tid att märka)att något är fel...vete fan vad jag ska säga.. så jag håller tyst..just nu..en tyst minut kanske vore passande

Anonym sa...

Det!Är så grymt här i världen.Tänker på alla drabbade,kram lena.

Anonym sa...

Om man nu vill bli av med sina plågoandar, var för då ta livet av sig efteråt och följa med dem?