2008-09-05

Dessa j-a föräldramöten:-)

Jag var på föräldrmöte igår. Igen. Hur många gånger har jag inte varit på dessa föräldramöten i mina dagar. För att inte tala om alla jag själv hållit i under min tid som vägledare och klassföreståndare.

Jag gillar kommunikationen mellan föräldrar och skola men jag avskyr dessa föräldramöten. Den information som ges avseende skolan och barnens studier, terminsplanering ev julfiranden etc tycker jag är bra. Det jag ogillar är dessa andra föräldrar! Skolresemarodörerna, de som promt ska ha klassfester, skolresor, klassföräldrar och dessa förbannade utfluykter till Boda Borg! När jag ska tvingas att baka mig blå för att sen själv behöva köpa skiten så att ungarna får en slant i någon j-a klasskassa! Jag avskyr det! Jag är ledsen om jag nu trampar någon på tårna men för mig är skolan och privatlivet två skilda saker och jag vill inte tvingas att umgås med folk bara för att vi har barn i samma klass. Barnen har umgåtts ändå, i de fall de vill.

En annan viktig sak i det hela är att Skolverket idag trycker väldigt hårt på att skolan ska vara avgiftsfri, då är det här tramsandet med att spara till skolresor helt enkelt inte tillåtet. Då vissa skolor och föräldrar (skolresmarodörerna) tar till ordet och mer eller mindre tvingar folk att delta i en sån insamlig med motvieringen att vi säger att resan sker på vår frittid ja då ser jag rött! Jag har under mina 19 år i skolvärlden stött på allt för många barn som tvingats avstå, kommit med ursäkter etc för att dom faktiskt inte har råd! Gärna resor men då i skolans regi.

Det gick så långt att jag vägrade gå på Fjunets föräldramöten för jag blev bara irriterad, Exet fick fullt ansvar där. Jag meddelade skolan min inställning och höll mig hemma. Vid ett tillfälle ringde någon otrevlig förälder mig och tjatade om någon j-a kakförsäljning, den föräldern ringde inte igen kan jag lova:-) Visst fick sonen följa med till London och Frankrike, och visst ställde jag upp med pengar, vad skulel jag göra? Men hans far fick ta beslut och ansvar för det. Jag mäktade inte stå mellan min sons önskan och vad jag principiellt anser är väldigt fel. Och ja det var ungdomar som drog sig ur i sista sekund med någon lam ursäkt. Exakt det jag befarat.

På dotterns skola har dom anammat principen med avgiftsfri skola på ett föredömligt vis. Kidsen är ute på allehanda aktiviteter. I åk 9 reser dom på musikutbyte till Prag och flickkören har utbyte med England och en skolkör där. Allt bekostas av skolan. Nu har dom ju det förspänt genom att dom drar in pengar på sina stora konserter och proffsiga luciatåg men heder även åt personalen som frånsagt sig all form av uppvaktning innan lov och avslutningar!

Igår var det skönt att gå på föräldramöte, ren information och kommunikation. Så här ser studieplanen ut, individuella val och studieinriktningar. Hur vi når dom, vad som händer med studiemedel vid för hög frånvaro etc.. Vettig och bra information rakt av!

Inte en skolresemarodör i sikte så nu kan jag gå på föräldramöten igen:-)

22 kommentarer:

Majsanochmalla sa...

Hej syster...

Precis min åsikt!

Jag är astrött på alla upphåsningar av allting.. Och jag är ointresserad av annat än ren info om skolans viktigheter.

Jag laddar från tårna när folk inte fattar att jag är där för just det.. Inte att diskutera pedagogik, jag är ju för fan ekonom... Inte enskilda ungars behov.. Blablabla...

Å kalas och skolresor.. Skapar fan bara ångest hos dem som inte har råd... Skit i allt storsvulstigt.. Samla på sin höjd in lite pengar för ett teaterbesök eller så...

Alla för en, en för alla-Principen passar bra..

Pok

Till dig klokis!

Mallagårigångbaraviprataromskitenbralla

Pangbruden sa...

Det kommer att bli intressant att få träffa dig Mallan..! Vilka härliga diskussioner vi kommer att ha:-) POK

Majsanochmalla sa...

Detsamma vännen.. I löv diskussioner... Ska blogga om en skitrolig diskussionsklubb vi hade en gång i tiden... Om jag pratade mest/hade åsikter om allt?!? Ohhh..Nooo... Hur kan du tro det?

;-)

POK

Mallalövsnackisåsikterbrala

Pangbruden sa...

Had jag varit med hade du fått konkurens;-) pok

Vedhuggaren sa...

Här är en till som var på föräldramöte igår, satt i ett klassrum i två timmar tillsammans med äckliga människor som jag aldrig annars någonsin skulle umgås med! Hatar påtvingade möten/tillställningar ... whatever! Jag är vuxen, låt mig va ifred för h*lvete! :)

Anonym sa...

Instämmer med alla! Jag har hållit mig undan under stora tjejens skoltid, bara gjort det allra nödvändigaste. Föräldrarna i hennes klass bestämde (utan att jag var med på det) att man skulle ha ett rullande schema som innebar att några föräldrar varje termin skulle ordna en aktivitet för klassen. Kräääk.... När det var dags för klassresa i våras tog jag på mig rollen som spindeln i nätet. Jag är bra på att arrangera och planera och misstänkte att det skulle gå åt helvete om nån annan tog på sig det. (sen ville jag ju vara fiiin människa också...) Jag kan ärligt säga att jag aldrig gör det igen! Eleverna hade bestämt vilken mat som de skulle ha med sig. Jag skickade i god tid ut en förfrågan om vilka som kunde göra vad. Det fungerad faktiskt bra, och jag sammanfattade att-göra-listan och mejlade ut den till alla. När det väl närmade sig resan började mejlen komma från olika föräldrar: "kan vi inte göra så här istället?" eller "Jag vill/tycker att det ska vara si och så!" TIll slut skickade jag ut ett mejl till alla och skrev att om de inte taggade ner så skulle jag skita i allt. Då blev det tyst.

Anonym sa...

Bitte.. Det gjorde du rätt i!

Majsanochmalla sa...

GRRRRHAAAAAAAAGGHHHH...

Hade ju glömt alla "meckenschmeckenföräldrar".. De som roddar och fixar så att andra ska göra jobbet... Å så gör man det... Å så börjar de ändra, tycka att man ska göra annorlunda/ogillar/kritiserar... Tack för påminnelsen Bitte!!!

Jag har kört samma taktik som dig Bitte... Men med tillägget att de gärna får ta över allt... Eftersom de är så OTROLIGT DUKTIGA OCH ÖDMJUKA... Medans jag bara är en jävla amatör som inte ens vill glänsa! Tyst blir det... Och undvikande blickar när mördarblicksMallan är i skolan!

Pok

Mallataggarigångengångtillbralla

Anonym sa...

Jag gör ingenting.. delegerar allt... det enda jag har synpunkter på är rena skolsaker..resten skiter jag i. Btw.. som förälder kan man inte bestämma ett dugg som rör skolans verksamhet. Ingenting, nada! Så föräldramöten där man beslutar saker har noll värde rent juridiskt.. Skolan, rektor och förvalning med hjälp av en mängd lagar och förordningar står för besluten..Resten är fritidssysselsättning, och min fritid fogar jag sjävl över. Men jag tycker det är bra om föräldrar är med sina barn av och till i skolan.. själv har mina växt ifrån det:-)

Anonym sa...

Jag har ju "börjat om från början", fick ju barn när stortjejen var tio år. Jag sa redan från början till min man att den här gången, då ska han minsann få ta hand om allt som har med skolan att göra;-)
Jag orkar inte en gång till....

Majsanochmalla sa...

Bra där Pangisen..

Men jag kan väl aldrig tro att du ens orkar höja ögonbrynen åt vad som sker efter delegering... Näeee... Tänkte väl det!

Och jag är jävligt tacksam över att ha skolregler att förhålla mig till... För jag skulle bli vansig om det var:
-Familjen Gnällspik som bestämde v 37
- Familjen Ego v 38..

- Fam Mallaförvirradbrall v 39...

Osv.. Näe.. Jag vill vara trygg med undervisning, omhändertagande och att veta vad man ska förhålla sig till..

Pok

Mallavilfanintebestämmaöveralltbralla

Majsanochmalla sa...

Blahablaha... BitteRaringen..

Det kallas inte att börja om.. Fuskis där! ;-)

21- År mellan knoddarna.. BÖRJA OM MED HELA JÄVLA SKOLKITET!!! Hur dum i roten får man bli... Å så skaffar man 2 inom 2 år... Och Är så korkad Så man dessutom skiljer sig.. Så exet blir maniac.. Och vägrar dela allt ... Hahahha... Än är tydligen inte den sista idioten född!! Hahha.. ;-)

Pok

Mallakanskeskullebehövalobotomibralla

Anonym sa...

Mina raringar... Jo faktum är att jag sällan iddes bry mig.. Jag överlämnade rubbet på mitt Ex. Satt däremot med i föräldraråd och likanande.. ni vet typ hem och skola men det var en annan sak och vi hade alltid en jättebra dialog med skolan. Ofta har jag fungerat som "tolk" för vissa föräldrar förstår inte att de inte kan lägga sig i sjävla skolverksamheten och där tro jag att jag gjorde nytta. Jag är ju tämligen insatt i skolans vardag.. men någon j-a bodaborgare blir jag aldrig:-)

Börja om...? Hellre köpte jag sovsäck;-)

Anonym sa...

Mina kära vänner!!

Ni ser här ALLA så gott som tycker likadant!
TUR som Pangis säger, att Skolverket har tagit lite ansvar här!!!

MEN, jag har faktiskt, trots att jag inte gått på knäna ekonomskt ifrågasatt dessa insamlingar med just motiveringen, har alla råd????

Upp till kamp för alla stackars som inte vågar.. Jag har tagit så mycket annat så det gjorde inget att resesamlarna trodde att jag var fattig...
MEN, sen är inte det det värsta... dom är beredda att samla in tudsentals kronor osv för att barnen ska få "göra nåt kul"... MEN om du hittar en stuga som man kan låna GRATIS och ska ha frivilliga vuxna som bor med barnen?? VAR I HELVETE är då dessa "vill att barnen ska ha kul-föräldrarna""??? Va???

Oj, vad jag tog i... men sånt här berör

Puss på er


Miamättimagen

Anonym sa...

Jag trodde att insamlingar i skolan är förbjudna av just den anledningen ni nämner: Alla har inte råd. Så istället för att fröknarna skickar hem lappar där alla ska bidra med 200:- så gör de ingenting. Istället anordnas skoldiscon där föräldrar på frivilligbasis kan bidra med en drickaback, lite popcorn eller annat som sedan säljs i discokiosken.
Lärarna i min dotters klass har varit extremt engagerade i en skolresa för ungarna (jo, de vill faktiskt åka på skolresa), och för mig har det aldrig känts som belastning att hjälpa till med planering eller att följa med på skolresor, tvärtom har jag bara tyckt att det varit kul.
Sedan kan jag väl hålla med om att det alltid finns några föräldrapuckon som sticker ut. På varje möte finns några av mina barns klasskamrater jag skulle vilja göra föräldralösa. Men känner jag mig inte alltför stressad kan jag bara le åt dem och tycka att de skämmer ut sig själva. I annant fall kan man alltid resa på sig och lämna mötet med orden: Jag har tyvärr inte möjlighet att vara med längre.
Det brukar ge en hint om vad jag tycker.

Monica sa...

JAG MED SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ SKITEN!!!
DET SA JAG PÅ VÅRAT MÖTE ! JAG FICK FRÅGAN VAD MAN SOM KLASSFÖRÄLDER SKA GÖRA?
jAG SVARA SAMLA PENGARPENGAR PENGAR OSV TAR BARA EN MASSA TID!HAR INGEN LUST!!
OSV OSV USJ VA SUR JAG BLIR SKÖNT OCH VETA MAN INTE ÄR ENSAM!!
BORDE SKRIVA OM DETTA PÅ 1318 DET KAN DU GÖRA VORE KUL OCH SE RESPONSEN DÄR!!


Hhur sjutton gör man skolan får inte be om pengar,men det finns jo alltid dom som tar upp det som föräldrar, att en 100 pr termin??
Va ska man säga , jag vill inte vara med känner mig dum då!
och det handlar inte om pengarna isig, 100kr är inte mycket men jag fattar inte varför det ska dras in pengar till en jävla klasskassa!!!!

Pangbruden sa...

Jag lägger hellre pengarna påa tt sjävl få resa med mina barn än att dom ska resa med sina klasskompisar...

Anonym sa...

Kunde inte ha sagt det bättre själv!

Minns med fasa mötena när sonen var i den åldern...vem vill vara klassmamma resp klasspappa??

Visst ska vi ha gemensam grillutflykt, vi bakar bröd som barnen kan sälja osv osv.

Ha en underbar helg önskar Ninni

www.ninni.blogg.se

Anonym sa...

Både som förälder och lärare avskyr jag föräldramöten!

Nu jobbar jag på gymnasiet så jag klarar mig undan med ett vart tredje år =)

Nu har yngste sonen börjat gymnasiet och jag var på föräldramöte häromkvällen. Ingen ny information för min del, men jag fick träffa mentor, lärare, rektor och andra och prata. Det är värdefullt för sonens skolgång på friskola.

Håller med er fullständigt om pengar , aktiviteter och skolresor. Kommunen dä rjag jobbar är föredömliga, trots dålig ekonomi.

Anonym sa...

Jag kämpade för att få någon kontakt med skolan överhuvudtaget. Jag fick oftas reda på att det hade varit föräldramöte i efterhand.

MonasUniversum sa...

Fy i helvete vilket bra inlägg.

Pangbruden sa...

Tack alla! Skönt att veta att man inte är ensam.

Malte:-( för dinskull..det vet du