2008-09-19

Ölrecension, Try it you´ll like it!

Läste denna ölrecension i tidningen Fokus som vi har på jobbet. Recensenten är en ölexpert som varje år ordnar öl och whiskeyfestival i Stockholm.

När det nu förhåller sig så att det är min gode vän Malte som är bryggare för just nämnda öl blev jag ekstra glad. Jag erkänner villigt att just Nils Oscar tillhör mina favoritsorter. Ni som inte provat den ölen, gör det, ni kommer att bli förtjusta!

Grattis Malte!

15 kommentarer:

Flunkbuster sa...

Öl är gott, ibland.
Jag kan tipsa om det åländska ölet "Stallhagen", det är inte heller så pjåkigt.

Anonym sa...

är det mörkt öl ? beskt? inget för mig ;(//Monica

Anonym sa...

Pils är alltid ljus! Det ljusa ölet uppfanns i Pilsen 1842. En öl av pilsnertyp är alltså alltid ljus.
Beskan balanserar sötman i ölet. En söt öl blir man rätt fort trött på medan en besk öl vill man gärna ha en till av.
Stallhagen är inte så dum, synd bara att det är lite dålig hållbarhet på den. För i Sverige är den ju lite svårare att få tag på.

Anonym sa...

Jag gillar inte öl. Men jag diggar Fokus!

Anonym sa...

Stallhagen är finemang det med:-)

Minica.. pils är ljust.. som Malte berättat!

Anonym sa...

Bitte: Fokus är en jättebra tidning.. skriver du där?

sofie sa...

Jag är väl som Monnica gillar inte beska öl sorter.Sofiero och Kung får jag inte i mig.

Anonym sa...

Haha...öl som öl... roligast är väl ändå att Malte heter just Malt(e)...Hiihihohohaha

Pangbruden sa...

Malte heter inte malte egentligen.. men han kallas för det

Anonym sa...

Sofiero och Kung är inte speciellt beska öl. Beskan kommer från humle som är dyrt. Sofiero och Kung är billiga öl och innehåller därmed lite humle. Alltså är de inte så beska. Jag vet inte exakt men jag skulle gissa på 14-16 IBU.

Exempel på tydligt
beska öl är tyska Jever och brittiska Bishop's Finger.
Beska mäts i IBU, International Bittering Units. Amerikansk Budweiser har ca 12 IBU. Svensk standardöl som Pripps Blå, Spendrups Original, Falcon Export och liknande har 18 - 20 IBU. Bishop's Finger har 43. Jever, Systembolagets beskaste öl, har 44. Nils Oscar Pils har en IBU på 38.
Observera att IBU inte alltid säger hela sanningen eftersom beskan är en kombination av bitterbeska och arombeska. Ett öl med högre IBU kan i vissa fall upplevas som mindre beskt än ett som har lägre IBU. Dessutom har sötman betydelse för hur mycket beska vi känner och sötman känns mindre om ölen är kall. En kall öl känns alltså beskare än en ljummen, trots att det är samma öl.
Smaka på den ni!

Den allvetande brädhögen sa...

...och vad tycker Malte om Bedarö Bitter...?

Anonym sa...

Där satt den Stina:-)!

Anonym sa...

Det enda jag hittills fått in i Fokus är en insändare;-)

Anonym sa...

Bedarö Bitter innehåller en humlesort som som smakar grape. När ölet är färskt har det en tydlig grapesmak som jag inte gillar. När ölet är lite äldre minskar grapesmaken och ölet blir enligt mig bättre. Dock har Nynäshamns Ångbryggeri haft en flytt och byte av utrustning som har gjort att de haft problem med hållbarheten den senaste tiden så att det inte har gått att lagra deras öl så pass länge att Bedarö Bitter har blivit god. Däremot gillar jag deras Sotholmen Stout och Pickla Pils, men pilsen måste vara färsk medan stouten klarar sig längre.

Anonym sa...

... men smaken är som baken. Själv gillar jag när den amerikanska humlesmaken lyser igenom. Annars kan man ju alltid välja att humla med en mindre citrusaktig humlesort. Amarillo som blivit av med citrussmaken tycker jag lätt blir lite...(i brist på ett bättre ord) metallisk i smaken.