2008-04-19

Vad gör en stjärna?

Det är en liten småtrevlig mässa som iordningsställt av Hallsbergarna. En liten kommun visar upp sig för varandra och banne mig har dom inte en och annan godsak.

Att dom sen fostrar dansare, den ena bättre än den andra, år efter år är ju helt fantasktist egentligen. Både Tobias och Jeanette från Let´s Dance är fostrade vid Lenas Dansstudio i lilla Hallsberg. Ja i samma byggnad som mitt jobb.

Det är inte ovanligt att det dyker upp talanger, jag menar rejäla talanger, från småbyar. Se på slalomåkarna från Tärnaby. Gunde Svan som kommer från lilla Vansbro, Torgny Mogren från Hällefors. Ja man kan räkna upp hur många som helst och alla är dom från ett litet samhälle eller bruksort. Åtminstone väldigt många då.

Vad beror det på tro? Är det brist på annat som driver? Gemenskap? Bra engagemang från utomstående dvs klubb, tränare föräldrar?

För att orka bli tex elitidrottare måste man ha ett speciellt psyke så det kanske helt enkelt är någon form av genetsik galenskap som ligger bakom:-) Eller vattnet?

Vad är det de små samhällena har som storstäderna saknar?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske ligger något i det du säger - att det är en sån liten stad/by att utbudet av aktiviteter/underhållning är begränsat så att man söker sig till nåt större... Eller att man känner att det finns mer där utanför stadsgränsen...

Eller så är det förstås helt individuellt... alla har sin egen historia, sina egna skäl till valen som man gör...

Anonym sa...

Jag tror nog att om man kollar procentuellt så är det nog rätt jämnt fördelat (storleksmässigt) mellan småorter och storstäder.

Pangbruden sa...

Möjligt.. men jag kan inte komma på någon inte vad det gäller individuella sporter i allfall. Lagsporterna däremot har ju tagit fram en och annan stjärn afrån storstan

Anonym sa...

Gunde Svan kommer visserligen från Vansbro kommun, men från en ännu mindre by som heter Skamhed (utalas Skammää).

besserwissern

Anonym sa...

Systrarna Kallur kommer från Falun som har 55.353 invånare.

Anonym sa...

Stefan Holm Holm kommer från Karlstad som har 81.043 invånare. Han tävlar visserligen för Kils AIK.

Anonym sa...

Gränsen mellan by och samhälle är 200 hushåll med mindre avstånd än 200 meter. Men var går gränsen mellan samhälle och småort och mellan småort och storstad?