2008-04-15

Skolvisioner eller rejäla tag?

Politiker och visionärer, utredare och föreläsare pratar så vackert om skolan och det livslånga lärandet. Det pratas om nycklekompetenser, basplattformer, social kompetens, integration och validering. Jag har hört allt så många gånger förr. Vackra ord som inspirerade de första 10 åren. Sen började de låta som om samma pappegoja uppträdde en gång till. Cynisk? Nej egentligen inte, bara van. Jag gillar skolan och utbildnignsväsendet och jag tror på det. Problemet uppstår när 70% av tiden går åt till utredningar och 20% till ekonomi eller rättare sagt avsaknad av ekonomi. Då finns bara 10% av det kreativa och framför allt konsturktiva kvar. Den delen har en tendens att kvävas i sin linda. Jag är en beundrare av kreativitet och konstruktiva förslag inte visioner. Dom leder sällan någon vart och man hör dom om och om igen.

Visioner är inte vad Sverige och skolan behöver idag. Konstruktiva förslag och medel att genomföra dom med så ska ni se att vi fixar världens bästa skola.

Kan inte någon ta ett rejält tag någon gång...?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Huvudet på spiken! OCh dina tankegångar går att tillämpa på flera andra fenomen. T ex alla fiiina organisationsteorier: om alla när de anställs fick veta klart och tydligt vad de syssla med, varför de ska göra det, vilket ansvar och vilka befogenheter de har samt vilket målet är skulle många problem aldrig uppstå. Sunt förnuft och chefer som vågar ta nödvändiga beslut och stå för dem är vad som behövs. Och därmed basta!

Pangbruden sa...

Amen!

Anonym sa...

Skolan står under det ständig kravet att utvecklas, men samtidigt får inte vi lärare sköta om skolan. Nej, en massa politiker ska slafs med sin lortiga fingrar och gröta till allt. Låt proffsen sköta detta med utbildningen, så kommer det bli hur jäkla bra som helst!

Majsanochmalla sa...

Bitte... Du verkar vara lika klok som pangisen...

Pok

Mallaskolpolisbrall

Anonym sa...

... eller också kan man köra brallorna ner och svångrem. Både på elever och lärare. Eller?

Anonym sa...

Hej vännen. Slänger iväg ett hej o samtidigt ber om ursäkt för att jag inte hört av mig eller visat avtryck här i din härliga blogg!

Tiden har inte funnits helt enkelt.

Stor kram från fru P

Anonym sa...

Fru P gumman.. inte behöver du be om ursäkt men det var gulligt gjort av dig.

F.ö Vackra ord utan innehåll sagd om och om igen av personer som inte vet vad dom talar om.. Är inte värda ett smack..

Majsanochmalla sa...

Ord utan efterföljande handling... Är inget annat än ordbajser..

Pok

Mallaanalysbralla