2009-01-14

Rätt fokus

Jag har inte läst Liza Marklunds bok Gömda, ingen annan bok av henne heller så jag har ingen åsikt om innehållet i den. Men jag tycker att debatten om sanningshalten i boken kanske tagit lite väl stora proportioner. Spelar det någon roll om den är sann eller inte? Blir kvinnor mindre misshandlade om boken inte är helt sanningsenlig?

Personligen skulle jag nog vilja flytta fokus på debatten. Från en bok till en verklighet och vardag många kvinnor och barn de facto befinner sig i. En vardag som inte är lik min egen. En otrygg och skrämmande vardag. En vardag där man ständigt har en blick över axeln, aldrig låter sig fotograferas, ståldörr in till sitt hem och ångest så fort ens barn går till skolan. Dom kanske inte kommer hem igen.

Nej satsa fokus, pengar, information, stöd, hjälp och råd till de som behöver det. De utsatta, misshandlade familjerna som lever under hot, våld eller i konstant rädsla.

Debatten i tidningarna borde handla om denna förfärliga vardag istället.

För även om inte bokens "Mia" är sann så finns det tyvärr allt för många "Mior" i vårt land som är det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig fullständigt!!
Ewa

Anonym sa...

Håller jag med dig om att huruvida Marklunds bok är sann eller ej är en rätt ointresant debatt.

Debatten borde handla om att det är MÄN som misshandlar kvinnor.

Majsanochmalla sa...

Jag är ju inte heller någon Marklundare... Men hennes böcker, i detta så viktiga ämne.. Har jag köpt och läst... Och förfasats över "alla Mior".. För det är nog så jag jag har sett det..

Jag har nu hängt med i debatten.. Det vet ju du Pangisen.. I lööööv debatt...

Jag har sett utvecklingen, mopsat upp mig, haft åsikter, munhuggits...

Men nu vete sjuttsingen.. Alla säger den ena dumheten efter den andra... Inte minst det kulturella etablissemanget.. Allt vill man inte veta.. Just nu är det köpstopp på litteratur här ett tag.. Jag måste ju smälta allt skit som kommer ur munnarna på våra folkkära författare..

Men det är också intressant att se hur massmedia agerar i detta! Mycket intressant!

Pok

Mallaläsabralla

Anonym sa...

Det som upprör mig i frågan är att Marklund blivit stor pga av denna bok. Hon uttalar sig i sakfrågor som hon inte vet så mycket om. Boken är fruktansvärd och det är bra att det kommer upp i ljuset men jag tycker att det är hemskt att någon profiterar på andras olycka på detta sensationslystna sätt, särskilt när det finns många kvinnor som lever i "Mias" verklighet.

Anonym sa...

Sophia äntligen någon som sagt något vettigt i debatten. Åtminstone något som jag kan ta till mig och förstå. :-)
Tack gumman

Anonym sa...

Så lite så :-)