2009-01-20

Räddaren i nöden..

..när det kommer till middagsmat är väl den gamla hederliga falukorven. Man kan steka den i skivor rakt av och äta med makaroner och ketchup men man kan göra så mycket annat också.

Här ska ni få några nödrecept av mig, som går fort och sköter sig själv.

1.
Skär falukorvsbitar i stavar och lägg i en eldsfast form tillsammans med broccoli (Helst färsk lite lätt förvälld men det går bra med fryst också) Slå över ostsås, orkar du inte göra egen bechamel så finns ju alltid Kelda:-) Strö över riven ost och in i ugnen ca 225 gr i 25 minuter.

Exakt så lång tid som det tar för potatisen att koka. Servera med lingonsylt.

2. Det här har jag snott av Bästaste:-)
Gör skåror i en falukorvsring och peta ner allehanda grönsaker som du har över tex paprika, tomater, lök samt ostbitar. Slå över 1-2 burkar/paket med krossade tomater. Dom med lite kryddning gillar jag bäst. In i ugnen 225 g /ca 25-30 minuter och servera med ris.

Standardmiddag efter en dag i Sälens skidbackar:-)

3.
Skiva falukorv och lägg i botten på en eldsfast form (Dom kan ligga huller om buller) Lägg på skivor av lök, purjo, paprika, champinjoner, tomat och bitar av ost. Eller ta vad du har hemma för man kan alltid lägga till och ta bort. Salta lite och peppra. Rör ut ett paket matlagningsgrädde med fond eller en 3/4 dels buljongtärning samt en rågad tesked chipotlepasta (santa maria har) In i ugnen sammt grader och tid och servera med ris, pasta eller potatis.

4.
Gör skåror i en falukorvsring och peta ner tomater och ost, bred ketchup på korven. In i ugnen och gratinera samma tid och gradantal som ovan. Servera med hemlagat potatismos.

5.
Skär falukorv i stavar och bryn tillsammans med lök och champinjoner i en stekpanna eller gjutjärnsgryta. Slå på ett paket matlagningsgrädde och krydda med ketchup, soya, salt och peppar. Du får den enklaste stroganoffen som smakar gott. Servera tillsammans med ris eller pasta.

När det gäller grader och tider är dom ungefärliga, man ser när maten är klar.

Vilket är ditt bästa falukorvstips? Din räddare i nöden?

6 kommentarer:

Anonym sa...

HAr inte du heller nåt att blogga om???

Pösspårej

Miasomfnissaråtreceptbloggen

Pangbruden sa...

Jo.. jag bloggade ju om falukorv:-)

Anonym sa...

låter som goda recept :)

Anonym sa...

Detta goda minne fick det att vattnas i munnen på mig (som inte äter kött!!)och fick mig att orka skriva en kommentar:
Varva falukorv och tomater i ugnfast form.
Gör en sås av en trea grädde, lite senap, lite pepparrotsvisp, lite dill.
Häll över såsen på tomatringen.
Skjuts in i ugnen.
Servera med potatis eller potatismos.
SMARR.
Kram från vän V

Anonym sa...

Tack Vän V och stor varm kram till dig!

LJ Media sa...

Tärna falukorven och stek den tillsammans med hackad gul lök. Stuva makaroner. Blanda ihop rubbet och krydda med muskot samt ketchup efter behag.
Slafsa i dig med en gaffel eller sked. Ha helst inga vittnen när du frossar i dig denna smarriga mix:-)