2008-08-31

Plötsligt...

Helt plötsligt och utan förvarning så bestämde sig båda mina teens för att dom inte skulle gilla lök. Detta hände sig för många år sedan, dom kanske var 7 och 8 år. Som den goda moder jag var ruskade jag lite lätt på huvudet, smålog och tänkte att ja ja det går väl över.

Men se där "sket jag mig en spik" för det har inte gått över än. Så fort jag lagar mat kommer någon av dom ner och ber rart "snälla mamma ingen lök". Jag lägger i lök i den mat som kräver dylik krydda varpå teensen ber om att det ska vara stora bitar som dom lätt kan plocka bort.

Jag kan inte för mitt liv förstå denna märkliga aversion som startade av en händelse, en liten knäpp. Dom åt lök utan problem i många år...

När jag frågar varför får jag bara till svar:

"Det är inte smaken utan konsistensen..."

Trött

"En god bakfylla kännetecknas av ett hattnummer på 70 ungefär"

"Inne i munnen känns det som ett fågelbo. I själva verket är det någon nattlig varelse som använt den som avträde...eller krematorium"

Den här dagen kommer att bli seg. Hoppas jag piggnat till lite tills i morgon då jag ska till fyslabb och göra massa EKG tester.

Jag är ju så skröpplig numera;-)

Lyckat

Jag har varit på många roliga och lyckade fester i mina dagar och nu kan jag lägga en till på listan. Tack Pålsbodam med man!

En bra fest ska vara som den igår. Lagom med folk, vi var ett 50 tal, det ska finnas mat i överkant gärna i bufféform så man slipper det pinsamma i att tacka nej till något man inte tål eller tycker om. Igår bjöds på jättefin buffé, kallskuret, ostar, gratänger och grönsaker upplagda i enskilda skålar. Alla kunde blanda och ta det dom ville.

Det bjöds på vin och öl och något gott till kaffet och jag tror alla fick så mycket dom ville ha och lite till;-) Idag kan man ju bjuda på alkohol till mat utan att bli ruinerad. Det är fördelen med att man kan åka till Tyskland och handla.

Jag är ingen älskare av lekar, så det skippar jag gärna men en liten tipspromenad och lite klurigheter vid bordet så man kommer i stämning med sina bordskamrater piggar alltid upp. Som ni sett på bilderna hade vi rätt kul vid vår värstinghörna:-)

Jag gillar att dansa så gärna musik och möjlighet men av någon anledning hamnar jag oftast i ett trevligt samtal någonstans. som så många andra:-)

Till sist tycker jag att man ska se till att få med sig en snygging hem, och igår hade jag high score på den fronten:-) Tur man har en stadig man att luta sig vid så man inte går vilse i storstaden på väg mot bussen:-)

Idag betalar man priset för den trevliga aftonen igår men det är det värt, vi går inte ofta på fest och gårdagen var en sällsynt lyckad tillställning!

I just love this guy som ser till att ja

I just love this guy som ser till att jag kommer hem som jag ska:-)

Med tanke på paketen. Jag vill också fyl

Med tanke på paketen. Jag vill också fylla 50

2008-08-30

Bilden är suddig men vaddå en bra fest ä

Bilden är suddig men vaddå en bra fest är en suddig fest:-)

Tror ni jag har trevligt;-)

Tror ni jag har trevligt;-)

Trevliga skyttar

Trevliga skyttar

Snyggast i kväll. Min vän 50 år. Det kan

Snyggast i kväll. Min vän 50 år. Det kan man inte tro

Det börjar trevligt o bra.

Det börjar trevligt o bra.

Tidsnöd

Det var det här jag befarade när jag inte vill åka och skjuta kretsmästerskapen idag. Tidsnöd och tidsbrist. Men det var kul. Kul att fightas med Gammis som sköt som en Gud idag. Jag tog in först när vi var nere på 6 sekundersserierna.

Sonen sköt suveränt, han persade med åtskilliga poäng. Stolt mamma! :-) KP raringen sköt bättre än landslagsgubbarna.. är jag förvånad?:-)

Nu snabbt som ögat in i duschen. Eders pangbrud ska förvandlas till en partybrud. 50-årsfest stundar.

Fin kväll alla!

Tammetusan tog jag brons i b. Där var ka

Tammetusan tog jag brons i b. Där var kampen ännu hårdare

Efter en hård kamp vann jag mot gammis.

Efter en hård kamp vann jag mot gammis. Men det var fight in i det sista

Jag äger inte mitt eget liv alltså är ja

Jag äger inte mitt eget liv alltså är jag på banan.

2008-08-29

I rummet ovanför..


I rummet ovanför mitt kontor där jag sitter och bloggar hörs ljuvaste skönsång. dottern över på något eller sjunger bara med i en låt. Hon sjunger jämt. Har alltid gjort och hon gör det bra. Mitt mammahjärta blir varmt och lyckligt.

I rummet ovanför mitt sovrum är det ett annat ljud i skällan. Sonen tittar på filmer, eller youtubeklipp. Han tittar på roliga saker. Har alltid haft humor den gossen. Hans bräkande tonårsskratt är inte lika vackert ljudande som hans systers sång men jag blir lika varm i mitt mammahjärta.

Det är fredagkväll och dom är hemma igen. Huset blev åter ett hem.

Hmmm..

.. jag undrar sa Flundran.. om jag ska åka och skjuta en tävling i Milsnabb i morgon eller bege mig ner i min källare och städa upp efter sommarens stora röj?..

Vad tycker ni?

Kårminnen



Och den här lyssnade vi på .. bland annat!

.. Jag borde inte...

.. men vid närmare eftertanke så kan det väl inte skada med någon mildare historia ur mitt partyminne:-)

Vän V påminde mig inte bara om Norberg utan även om tiden vi spenderade tillsammans på kårpuben, ÖSKM. 89-90 var jag klubbmästare och all min vakna tid befann jag mig antingen där eller i någon föreläsningssal.

Det går inte att nedteckna alla minnen och händelser från den tiden, möjligen en och annan glimt. Vi var unga, hyfsat vackra, glada, partajiga och hade en gemenskap som i många fall håller än idag. Visst festade vi mycket men vilka studenter gör inte det? Vi jobbade mycket också och utskänkningstillstånden var personliga vilket vi tog på fullt allvar. Bla innebar det att man fick porta gäster som inte skötte sig.

Jag har tydligen portat en man som plankat in eller varit för berusade eller liknande vid ett tillfälle som idag är författare och debattör. Det var som tusan tänkte jag när vän V påminde mig;-) En annan "typ" är idag känd politiker och redaktör här i staden. Han hotade en av personalen med att "slita ur tarmarna och stampa på dom" när han inte fick planka in genom fönstret. Han portades på livstid!

Jag behöver väl knappast nämna att jag än idag har svårt för den mannen och något förtroende som politker har han inte hos någon av oss som var med på den tiden.

Looser som teensen skulle säga;-)

Den värsta händelsen dock var när en allt för berusad yngling som nekades att komma in kastade sig mot mig med en kniv i högsta hugg. Hade inte två ur personalen fångat upp honom i rätt ögonblick hade det nog inte suttit någon Pangbrud vid datorn just nu. Men det mina vänner är en helt annan historia.

Trevlig helg alla!

Om forntiden

Det slog mig att det kanske inte skulle vara så smart att berätta om min partyforntid i bloggen.

Min 15 åriga dotter läser här. Och min forntid är hennes nutid.

Jag vill ju inte ge henne några tips:-)

Om presenter och störd nattsömn

Eders pangbrud slocknade som ett litet barn igår kväll. Tidigt, lämnandes KP ensam åt sitt öde framför TV´n. Jag tror inte han led av det iofs, han fick ju se på sporten i lugn och ro:-) Själv var jag trött på gränsen till apatisk. Natten innan blev jag störd åtskilliga gånger. Eftersom jag varken har småbarn eller vallningar så stavas störningen just nämnda KP. Ja ja han var inte roligare än att han snurrade runt som en tornado i bingen. Andades och snarkade om vartannat. Ett tag funderade jag på att gå upp och lägga mig i lilla Tass säng, precis som man gjorde när man hade småbarn.

Idag är jag piggare däremot, helgen stundar. Och med den stundar en 50 års fest!

Den trevliga damen som fyller år läser tyvärr denna blogg annars hade jag kunnat berätta vad vi tänkt ut i present åt henne. För det är ganska fyndig. Men så kul ska vi inte ha:-)

Men med anledning av presenter och fyndiga dylika, vad är det fyndigaste och roligaste present ni fått? Eller gett för den delen.

Själv glömmer jag väl aldrig min första gös, eller när jag fick en träbit av KP värd 2000:-

Sån är jag:-)

2008-08-28

Nerspydd

Jag har blivit nerspydd!

Av Calle!

Inte nog med det, efter att han kräkts ner mina byxor samt halva tröjan så skrattade han gott! Sicken typ va? Alla på jobbet tyckte han var underbar som spydde ner mig och skrattade.

Jag med. För Calle är bara tre månader och en alldeles ljuvlig liten bäbis.

Då får man spy på mig. Och skratta efteråt.

Om sniglar och ambulanser

I morse hamnade jag bakom en dam som hade allt annat än bråttom. Troligtvis har damen ifråga ett mycket oinspirerande arbete eftersom hon saktade ner farten mer och mer ju närmre staden Hallsberg hon kom. Jag ser ingen som helst anledning till att köra i 60 på 90 väg eller mer eller mindre stanna bilen om det blir 50.

Hur som helst så kröp damen fram, då vi hade ständigt möte gick det inte att köra om. Helt plötsligt dyker ambulansen upp bakom mig, blåsjus och sirener och med blinkande helljus. jag vill ju snabbt ta mig åt sidan så att de kan komma förbi, liv ska räddas! Jag kan inte svänga åt vänster då vi är på en viadukt och det finns ett staket bredvid mig. Jag blinkar förtvivlat till snigeldamen framför för att förmå henen att öka farten så vi kommer ut på en bredare väg. Men jag är ute i ogjort väder, hon fortsätter att krypa fram. Till slut dyker en liten ficka i form av en cykelbana upp och jag svänger snabbt in på den så att ambulansen äntligen kommer förbi. Den tutar och blinkar åt snigeldamen men hon fortsätter ändå att krypa fram!

Hur i hela fridens namn är man funtad då?! Jag hoppas verkligen att om jag någon gång är i behov av ambulans och akutsjukvård att kä-ngen i den röda lilla bilen står hemma tryggt parkerad i garaget! Visst är det väl böter på sånt? Förhindrande av framryckande uttryckningsfordon?

2008-08-27

Räkningar och krig

Har betalt räkningarna. Med små extra söta små räkningar såsom studielån, bilförsäkring och avläsning på elen så var det ingen ekvation som gick ihop:-(

Tur man har havregryn i skafferiet, man kanske kan koka gröt på ströbröd? Och strö på pärlsocker? Kan nog smaka gott tillsammans med en kopp choklad gjord på ögonkakao och vatten.

Man är väl rustad för krig och höga räkningar

Unterberg och Lindesberg

Inte nog med att jag delar ut pussar hit och dit, i morse när jag reste till jobbet läste jag ordet Unterberg på en buss som var skyltad med Lindesberg!

Min hjärna har nog fortfarande semester.

Semester i alkoholdimma verkar det som:-)

Puss puss

När jag avslutar ett telefonsamtal med KP, barnen, eller någon bästis brukar jag säga puss puss. Inget konstigt med det.

Men det blir väldigt konstigt när jag avslutar ett telefonsamtal med en manlig kollega, chef eller myndighetsperson med puss puss.

Skammens rodnad ligger som ett skimmer över mina kinder:-)

Spångbergsgymnasiet i Filipstad

Filipstad är en lite "stad" i Värmland. Lagom liten och inte så märkvärdig. Ligger ganska vackert vid en sjö och är väl mest känt för John Ericsson Mausoleum plus att Nils Ferlin, stadens gamle diktare, sitter staty på en parkbänk.

I Filipstad gick jag på gymnasiet en gång i tiden. 3-årig ekonomisk som det hette då. Jag har väl inga storslagna minnen från de åren men de sista dagarna så har Filipstad florerat vid ett flertal tillfällen.

Dels fick jag i helgen berättat för mig om en tillställning som ägt rum på gamla "Statt" i Filipstad men lustigast av allt är att jag har två kollegor, några år yngre än mig, men båda gick på Spångbergsgymnasiet och alla hade vi samma favoritlärare i engelska. Torbjörn Enghag. Jag har mött åtskilliga lärare under mina 19 år i skolvärlden och han finns fortfarande med på min "10 i top" lista. Lite butter och ganska krävande men med ett hjärta av guld. Vi lärde oss språket och jag behärskar det än. Hans specialitet var att sitta med ryggen mot svarta tavlan och med en liten knick på handleden skicka iväg kritan så att den landade perfekt i "kritskålen" som hängde en bit bort. Han hade tränat i många år och behärskade konsten till fullo inför våra gapande, imponerade tonårsmunnar.

Jag vet inte om han lever än men nu till saken, en annorlunda liten undersökning väntar:

Är det några av er bloggläsare som mot all förmodan gått på Spångbergsgymnasiet i Filipstad, och i så fall hade ni nämnde lärare? Ni som inte gått där hur var er favoritlärare? I den mån ni minns någon.

Nu ska jag uppsöka en annan engelsklärare.. för här har vi schemakrock helt plötsligt:-)

2008-08-26

Italiensk skönsång

Det händer att eders Pangbrud tar av sig skyttekeps och hörselkåpor och går runt på gatorna som en vanlig människa. I afton var ett sådant tillfälle. Faster och körsjungande farbror har besök från Genua Ialien. En kör med flertalet, skolade skönsjungande damer och herrar som ylat glatt i stadens största kyrka.

Vackert så det förslår trots att ljudnivån stundom var att likna med den på skjutbanan:-)

Nu igen

Inte nu igen..

Igår hette en stackare Kuckuck idag kom en Kuksa in..

Och här sitter jag och försöker vara professionell och inte börja skratta..

Skäms på mig

:-)

Jag har väl aldrig varit i Norberg..eller?

Kommer du ihåg när vi var i Norberg frågade vän V.

Ehh Norberg??? Jag har väl aldrig varit i Norberg tänkte jag desperat. Jo visst ja, en gång som barn med bästisen och KP och jag fikade där när vi passerade men f.ö har jag väl aldrig satt min fot i Norberg.

Men jodå jag har minsann varit i Norberg. Jag och vän V hälsade på hennes dåvarande en helg, en rolig helg tydligen. Jag hade t o m fått mig en kavaljer. Det är nästan lite fräckt, på gränsen till oanständigt, att man inte minns gamla kavaljerer. Huruvida det beror på begynnande alzheimers, att för många broar passerats i livet eller ett för stort intag av alkohol nämnd helg låter jag vara osagt.

Norberg brukar ibland fråga min vän V hur jag har det. "Hur är det med hon tjejen som skjuter?"

Jag kan bara konstatera att 18 år, 2 män och 2 barn + en bonus senare så minns jag inte Norberg.

Men Norberg minns mig.

Hur ska jag tolka det? :-)

Godmorgon

Någon var väldigt trött i morse.

Denne någon var inte jag.

:-)

I brist på möss jagar man hårsnodd.

I brist på möss jagar man hårsnodd.

2008-08-25

I vilket skick?-

KP raringen är på fest med jobbet idag.

Tror ni han kommer hem i samma skick som efter julfesten?

:-)

"Korridor 32"

Undrar om dom förstod hur mycket dom betydde för mig, vad viktiga dom var och hur mycket jag tyckte om dom. Alla dom här människorna som var en så stor del av mitt liv under några universitetsår.

Jag minns festerna, eller rättare sagt en del av festerna:-) (Det kommer jag lovar:-) Jag minns även skratten, gråten, disskussionerna både de akademiska och de som rörde vår vardag. Jag minns ciggen (jajamensan:-) kaffet som aldrig sinade. Alla öl på puben, en del av de j-r man portade från puben, musiken och skrålet. Självklart minns jag tentorna och föreläsningarna men mest av allt minns jag hur mycket jag tyckte om de här människorna.

Att återigen få möta en av dom som verkligen stod mig närmast och att inse att dessa 15 år lika gärna kunde varit en kvart gör mig glad. Glad varm och vänligt sinnad. (Mot de flesta i allafall:-) Visserligen sköt jag som en rookie, nej jag sköt tammetusan sämre men mitt fokus fanns någon annanstans. Mitt fokus fanns 1987-1990 i korridor 32. Det var värt varenda missat skott att får träffa V igen.

Alla ni som hängde i korridor 32, wherever you are, ni betydde så mycket för mig! Jag hoppas ni förstod det!

Inte roligt

Det kan inte vara roligt.
Att flytta till Sverige.
Om man heter Kuckuck i efternamn:-)

Utmanad

Här blev jag utmanad minsann, av min vän ACA som f.ö hade en ny snygg design i sin blogg. Utmaningen var lite enkel så den antar jag lätt.

Fem saker på min att-göra-lista idag:
* Luncha med kollegorna Carl-Johan och Peter
* Klippa gräset för att sonen glömt det i helgen
* Jobbmöte med framtidsgruppen
* Lämna tillbaka ynglets pistol som jag forslat hem åt henne.
* Hämta KP efter hans personalfest

Vad gjorde du för 10 år sedan?
uj jag som knappt minns vad jag gjorde igår. För 10 år sedan levde jag mamma-pappa-barnliv. Jobbade som vägledare, syltade, saftade och kokade in samt drömde om en tillvaro där jag kunde bli mig själv igen:-) Mina teens var 5 och 6 år gamla och underbara!

Ställen jag bott på: Teldalen, Hällefors, Storfors, Kristinehamn och Örebro.. geek så trist

Fem saker jag skulle göra om jag vore biljonär:
* Betala studieskulder
* Resa
* Spara till barnen och deras framtida familjer
* Se till att mina närmaste vänner och familj fick del av kosingen
* Shoppa! Jag skulle tammetusan shoppa de luxe

Fin dag alla!

Minnen

Jag är fortfarande så upprymd och glad över mitt möte med vän V efter alla dessa år att jag inte kan skriva ner det än. Men det kommer, tillsammans med ett och annat avslöjande av hur eders Pangbrud partajat en gång i tiden:-) Strålande minnen har väckts till liv!

Ett gott skratt förlänger käften

Under lördagens tävling stod vi bredvid ett gäng schyssta, roliga damer från Jönköping. De tog senare silvermedaljen. Ett av samtalen var tämligen märkligt och jag och gäddorna har skrattat gott i flera dagar nu:-) Det började med att en av damerna berättade hur hon hade festat med ett gäng gubbar från Örebro och våran klubb vid ett annat SM i staden för många år sedan. Före min tid med KP märk väl.

Damen eller tjejen blev lite lyrisk över att vi kom från Örebro och började fråga oss om de här killarna. Dom var ju så roliga och mysiga i synnerhet en mindes hon väldigt väl. "Han brukar fiska" .. Ehh sa jag lite skämtsamt och skrattade "Du kanske ska vara försiktig nu för det är min man du pratar om". Kan ju vara på sin plats med en liten vänlig varning eller hur:-) Men nej då den gick inte fram tjejen blev ännu mer lyrisk och berättade om honom och vad trevlig han var. Han var en av dom hon verkligen kom ihåg. Jaha sa jag, fortfarande lite skämtsamt märk väl.. (Trög brutta va?:-) "jag ska ringa till honom och berätta att tjejerna här uppe pratar om dig än." Inget mer med det och tävlingen fortsatte.

Jag tillhör inte den svartsjuka typen och eftersom denna fest hände långt före min tid så är det inget jag har någon åsikt om utan tyckte mest att det blev en kul liten händelse, något jag kan tracka stackars KP med ibland:-) Sådant piggar alltid upp och tjejen verkade lite "kort". Sagt och gjort så ringde jag KP och han mindes väl sådär lagom mycket. En fest med ett gäng skyttar på en skjutbana för många år sedan, tro mig han har varit på många sådana:-) Jag tyckte det var rätt roligt och han fick sig en och annan "känga" eftersom damerna pratade om honom än:-)

Vid lunchen berättade vi för damerna att vi ringt till KP och frågat honom vad han gjort egentligen eftersom tjerna pratade om honom fortfarande:-) Jag och gäddorna missar sällan ett tillfälle att få tracka lite på gubbarna i klubben. Det får dom tåla när dom har med Pangbrudar att göra:-) Då mina vänner skiner damen ifråga upp, ser på mig med ett leende och med med förväntan i blicken frågar hon upprymt "Åhhh kom han ihåg mig?" Tablå!

Ehh nej inte just svarade jag och tänkte "Men snälla gumman är du helt blåst eller"? :-) Hennes vänner tyckte nog samma sak det blev lite tyst en stund men jag och gäddorna har fått oss ett och annat skratt i helgen.

Det är väl inte den smartaste som skulle uttrycka sig på det viset till en annan mans kvinna, skulle ni? Då kanske man inte har alla skruvar på plats:-) Det är inte helt färdigplogat så att säga:-)

KP stackarn då? Ja han fick sig ett gott skratt han med och tyckte det var kul att åtminstone någon mindes honom i sportskyttesammanhang:-)

2008-08-24

2 lagbrons:-)

Tre glada gäddor

På pallen

Smbrons

SM brons och annat strul

Laddade min mobil ur och jag hade glömt laddaren hemma? Jajamensan inga bilder:-/

Fungerade inte billaddaren? Nope.. j-a skitladdare!

Hade jag glömt tandborsten hemma? Jepp, prydligt i sin mugg...

Sköt jag så dåligt i sportpistol att jag fick vara chaufför på kvällen? Jadå, jag körde och körde..

Sköt jag så dåligt i standardpistol att jag måste gå på årsmötet iförd rosa morgonrock och små tofflor med "bollar" på? Japp så får det bli.. undrar om jag blir omvald då?...

Har jag ätit smaklös fläskfilé på ett sunkigt hak i Vällingby för att inget annat verkade vara öppet? Jodå har halsbränna än..

Har jag träffat min fina vän V igen och catchat upp 15 år på tre timmar? Jaaaaa! Underbart att träffa henne igen, bubblar inombords av lyckokänslor. Tack för att du kom!

Har jag trots allt tagit två stycken lagbrons? Yeesss! Vi är väl pangbrudar:-)

Var det en trevlig helg? Om det var!

Mer kul kommer..och kanske en och annan bild, måste få igång mobilen först:-)

2008-08-23

Min fina vän v kom på besök. Vi har inte

Min fina vän v kom på besök. Vi har inte setts på 15 år. Lycka!

Det finns publikbänk

Det finns publikbänk

I sportskytte får man inte ha vanlig sky

I sportskytte får man inte ha vanlig skyttekeps. Men man får ha kjol:-)

Framme vid en av landets finaste skjutba

Framme vid en av landets finaste skjutbanor

På väg

På väg

2008-08-22

Vägbeskrivning Grimsta Stockholm

Vägbeskrivning - Grimsta skjutbana

Här hittar ni vägbeskrivning till Grimsta skjutbana.

Kör Bergslagsvägen (väg 275) fram till Råckstarondellen och sväng därefter in på Björnsonsgatan. Sväng första höger in på Grimstagatan och följ skyltningen till vänster in på Kanaans väg och fram till skjutbanan.
För parkering av bilar hänvisas till båtuppläggningsplatsen före skjutbanan. Se kartan nedan.

För er med tillgång till GPS-utrustning hittar ni skjutbanan på följande position: N59°21.065’ E017°51.700’.

Mer info finns på http://www.spolskytte.se/sm2008

Så att ni vet...

Inför helgen


07.00 i morgon bitti startar jag bilen, kör iväg och hämtar upp mina "gäddor" för att därefter ta oss till skjutbanorna i Grimsta. En helg i SM´s tecken, SM i sportskytte. Sportpistol på lördag och standardpistol på söndag. Ha nu inga höga förväntningar på oss. Vi är fältskyttar inte sportskyttar. Men vi gillar den här formen av skytte och vi har kul. De som kan tänkas tampas om individuella medaljer skjuter ca 50-60 poäng bättre än oss men vi har ett ganska bra lag och en lagmedalj är inte omöjligt. Någon klasseger kanske det kan bli med (man är uppdelad i tre klasser beroende på resultat och förmåga).

Framför allt har vi en "inteengubbeellerungesålångtögatkannå" helg! Vi ska husera på Hässelby slott förhoppningsvis med god mat och lagom mängd dryck, massa prat och skratt och har jag tur dyker en gammal god och kär vän upp en sväng:-)En härlig helg har vi framför oss och jag känner redan hur jag längtar. Bilder kommer såklart.

KP raringen ska få fiska ifred, kampen om NA´s fiskeliga tätnar och nu är det spännande värre:-) Men i afton ska han få min fulla uppmärksamhet, det har varit mycket OS och annat skit ett tag;-)

Fin helg alla.. håll en och annan tumme för oss så håller vi i!

Hurtful



Den här låten har fastnat i mitt huvud. Troligen beror det på att den spelas "stött och stadigt" (Bra Norskt uttryck för ofta) på radion. Men jag gillar den. Frågan är gillar jag den för att den är bra eller är jag indroktinerad att tycka om den för att den spelas hela tiden?

Vad tror ni?

Sparka inte på den som redan ligger!

Jodå jag kom hem till slut. Jag vet bara inte vad jag ska skriva om. Eller rättare sagt så vet jag vad jag vill skriva om men inte hur jag ska formulera mig. Jag skulle vilja få fram hur tacksam jag är att jag har det så bra som jag har det. Samtalet igår gav mig återigen en tankeställare. Att ha ett möte med en människa som lever under ständigt hot ger det. Helt plötsligt blev mina problem små och ynkliga.

Ingen hotar mig, ingen försöker finna mig och skada mig eller mina barn. Jag kan tryggt gå och lägga mig om natten och sova som en stock, även om jag glömt låsa dörren.

Jag behöver inte få hjärtsnörp så fort det ringer på min dörr och jag behöver aldrig kasta en blick bakom axeln för att försäkra mig om att ingen farlig person förföljer mig.

Jag är så tacksam över det.

När en människa i en situation som ovan kommer med ett önskemål om studier ev studieort och liknande, frågor som kommer att kosta oss pengar, vaknar både min och chefens empatiska sida. Vi är tvingade att följa lagen och vi är tvingade att se till helheten och alla våra studerande. Men i den mån vi hkan tänja gränser och budget så kommer vi försöka se till att personen ifråga får möjlighet att studera utan att vara rädd.

Man sparkar inte på den som redan ligger!

2008-08-21

Egentligen

Egentligen skulle jag ha varit på skjutbanan nu, men jag sitter fast här. Ska vara på möte med chefen och en elev med skyddad identitet och tolken har gått vilse. Vilse i stora staden Hallsberg :-)

Så kan det gå.. få väl se när jag kommer hem ikväll:-)

Mysteriet med de försvunna kakorna.

Förra veckan inhandlade jag ett stort paket franska vaniljkex. Ni vet en sån där blå tub med en prins på. Paktetet ställde i skafferiet bland alla paket med pärlsocker och ströbröd:-)

I går kväll blev jag akut sugen på ett dylikt kex. Sagt och gjort, efter en stunds dividerande med mig själv och vågen gick jag med bestämda steg mot skafferiet, öppnade dörren och möttes av pärlsocker och ströbröd men inget kakpaket! Det var puts väck!

Jag hade haft funderingar när jag damsög för det låg ovanligt mycket smulor på mattan i vardagsrummet. Ingen får äta där men jag beslöt mig för att inte bråka om saken. Men nu lade jag självklart i hop ett och ett. Teensen ropades ner från sina rum varpå utfrågningen startade. Vart finns kakpaketet? Vem har ätit upp det? Helt ok att äta kakor men säg till först etc etc. Båda nekade. Fjunet erkände att han ätit några torra chokladkex därav smulorna men inga vaniljkakor hade slunkit ner i hans strupe. Ex14 visste inte ens att vi hade kakor..

Jag ringde KP och frågade om han hade gömt paketet, eller Gud förbjude, stulit det från mig:-) Han hade sett det när vi grejade i skafferiet i helgen och flyttat på det men mindes inte vart.

Kakpaketet är borta, försvunnet, puts väck, deseased. Jag har inte gått upp i vikt, snarare tvärtom, så några nattliga skafferiorgier har inte förekommit. Men kakorna är och förblir någon annanstans. Jag undrar var.

Kan det månne vara katten som haft ett nattligt party med sina kattpolare och fått slut på möss?

Säljes

http://www.blocket.se/vi/17507094.htm?ca=23_3_s

Sett på blocket av min gode vän Malte:-) Enjoy!

Rädslor

Nej det var ingen "ljuv 200m på 19,30" kväll det var en "hemsk flygkrasch" kväll. Mina föräldrar är ofta på resande fot och jag har inte någon större koll på vart dom reser eller när. Varje gång jag ringer hem är det en chansning:-) När man då läser att en kvinna från Mellansverige varit med planet får man hjärtat i halsgropen en kort sekund. Å andra sidan torde mina föräldrar, med det antalet flygresor bakom sig, vara det statistiska beviset på att det är ganska säkert att flyga.

Själv tycker jag det är ok att flyga bortsett från stunden innan landning. Jag är höjdrädd och när vi kommer för nära marken brukar den sätta in. Jag gillar inte att vara i luften i ett stort tungt plan och nästan kunna se gruskornen på marken, men det är höjdrädsla inget annat.

Förr var jag inte rädd för något. Höjdrädd blev jag när jag tillsammans med familjen besökte en norsk fjälltopp vid namn Djupdalssnibba som ligger vid Geirangerfjorden, 1500 m över havet och du ser vattnet! Det stupar rakt ner och där man kunde förväntat sig ett kravallstaket fanns endast några järnstänger. Där var jag med två nyfikna små barn med spring i benen. Då lackade jag ur och efter det är jag höjdrädd. Den enda gång jag känner mig säker är i en sittlift, har jag bara skidor under fötterna kan inget hända:-)

Min höjdskräck har ibland varit ganska jobbig. Jag har bla drabbats av yrsel när jag såg en bild på Turning Torso i Malmö en gång, och jag fick nästan panik när sonen berättade att han varit i Eiffeltornet. Vid ett tillfälle fick min dåvarande svåger hämta ner mig från altantaket när jag skulle tvätta det. Där satt jag och skakade 3 m över marken:-)

Hur som helst så har skräcken mildrats med åren och det är skönt för rädslor och fobier kan lätt ta över ens liv och försvåra det. Men en sak är säker, vilda hästar kommer aldrig få upp mig i någon skyskrapa eller liknande, någonsin!

2008-08-20

Ajaxtornado

Efter morgonens fästingchock vill jag härmed meddela att mitt sovrum har totalsanerats. Inte ett kryp kan ha överlevt den Ajaxtornado som svepte in kl.17.30 lokal tid.

Och nu blir det..inte reklamfilm men väl middag i det Pangiska hemmet. Wokade grönsaker och nudlar serveras med grillade kycklingklubbor. Till det vatten med en lätt bouquet av citrusfrukter.

Fin kväll alla, denna ljuva "200 m på 19,30" kväll:-)

Äntligen..

..har forskarna kommit fram till det vi partypinglor vetat i många år. Man blir snyggare av alkohol. Man känner sig inte bara snyggare utan man blir det i andras ögon med.

Nästa HM affisch borde således prydas av någon tant från A-lagsbänken;-)

Var beredd..

..du vet aldrig vad en 15 åring vill när hon ringer dig på lunchen.

Satt i lunchmöte med chefen igår när Exfjåårtisen (Ex14) ringde.

Ex14: Hej mamma det är NN

Jag: Hej gumman.

Ex14: Får jag åka på språkresa?

Jag: Nu?

Ex14: Neeeejj 2009 såklart? Snäääällla mamma!

Jag: Ehh det kan jag inte svara på nu, jag vet inte, dom verkar ju inte så bra dom där språkresorna.

Ex14: Men jag vill åka på språkresa, J får ju, snääällla mamma.

Jag: Ehh kan vi prata om det senare, du ska ju inte åka nu.

Ex14: Ja men jag ska åka bara så att du vet.

Jag: Ehh vi får se, vi måste ju prata med pappa och mormor först.

Ex14: Mormor? Vad har hon med det att göra?

Jag: Mormor har med allt att göra vet du väl;-)Puss

Ex14: Jaaa ok då, puss

Man blir lite ställd kan jag lova, det är ju knappast något man kan svara på direkt, men chefen fick sig ju iallafall ett gott skratt.

Är det någon av er bloggläsare som har någon erfarenhet av språkresor? Själv är jag tveksam till dom. Även ni som inte kommenterar annars skriv gärna anonymt och berätta så jag har ett underlag för beslut:-) För nu komemr det tjatas om språkresa ända tills jag sagt ja eller nej.-)

F.ö fick jag plocka bort en fästing på knäet i morse, håll tummarna för att jag slipper Borelia.

2008-08-19

Fråga en 16 åring och du får...

......ja inte svar iallafall...

Jag: Hur många går det i din klass då?

Fjunet: Ja, vi är några stycken...

Innan jag överhuvudtaget fått veta något om hans gymnasiestudier har han säkert hunnit ta studenten för länge sen:-)

Och gissa var jag är då:-)

Och gissa var jag är då:-)

Helt ok

Om man som människa söker motstånd och vill träna sig på att ta sig förbi hårdnackat motstånd ska man försöka få ut något vettig ur en 16-åring. Om man vill är man välkommen hem till mig. Fjunet är, som ni alla vet, min ohängde slyngel till son som igår började gymnasiskolan.

Glad i hågen åkte jag, hans ömma moder, hem igår för att få en fullständig rapport om första dagen. Jag ville veta allt om skolan, schemat, klassen och lärarna. Det svar jag fick var "Helt ok". Jag provade med detaljfråga på detaljfråga samma svar. Helt ok. Det jag till slut efter lång kamp och möda fått veta är att han går i tjejklassen bestående av 1 tjej och 29 killar:-) Den andra klassen hade tydligen bara killar. Tufft när dom ska ha studentbal frågar ni mig:-) Jag vet även att maten lagas och leveraras av samma kök som till Engelska skolan. "Aldrig slipper man undan det käket". F.ö är det tydligen helt ok och med det får jag vara nöjd.

Holm felfritt över 2.29 just nu....och JAAAA 2.32 i första.. fattar ni vad nervöst det här är:-)

Vad säger ni om det här namnet då, Raul-Roland Spank, tysk höjdhoppare..;-)

Hmmpff... nu slutar jag snart titta på OS.. Holm kanske skulle varit på mentalt träningsläger hemma i mitt kök..med min 16 åring:-)

Mitt skafferi

I mitt skafferi finns mat, massor av mat. Där finns de vanliga basvarorna som diverse pastasorter, mjöl, salt och socker. Dessa basvaror finns självfallet i olika utföranden och varianter. Det finns även kryddor i en sådan mängd och variation att jag inte står handfallen även om receptet föreskriver den mest märkliga blandning. Allehanda kexsorter och bröd finns det alltid och självklart tesorter i de flestas smak. Torrvaror och konserver finns uppstaplade i en mängd att vi garanterat klarar oss i månader i händelse av krig. Utöver allt detta innehåller mitt skafferi fem, i princip, oöppnade paket med pärlsocker, fyra paket strödbröd och lika många oöppnade paket med ögonkakao! Jag vet inte om jag kommer att behöva dessa i händelse av krig eller invasion, kanske baka en kaka och bjuda eventuella fiender på? Socker piggar ju förvisso alltid upp och man kanske kan bidra till sitt lands frihet genom att smussla ner lite cyankalium eller liknande i bakverken.

Nu innehåller iofs inte mitt skafferi något giftigare än muskotnöt så då återstår bara soppåsen alternativt försäljning på Blocket. Vad har ni överskott på i ert skafferi?

Idag håller vi tummar och tår för att Holm hoppar högt!

2008-08-18

Träning inför SM

Vi får väl hoppas att detta var det dåliga genrepet. Alla tre sköt vi ca 20 p sämre än normalt. Man kan skylla på ljuset, på ammon, på tröjorna ja vad som helst men till syvende och sist så är det den dåliga avfyringen som sänker en.

I afton tänker jag inte kolla på några OS-sändningr, jag är ytterst bedrövad över unga fröken Kallurs fall. En av de bästa och raraste idrottstjejer vi har här i landet, mitt idrottshjärta blöder för henne.

Men heja Wissman!

Om OS och surlimpa

Har ni tänkt på att ledaren för damlandslaget i Handboll låter precis som Steve med Loyden:-) Så fort karln öppnar munnen bryter jag ihop av garv:-) Tänk så roligt man kan ha när det är OS.

Inte vet jag vad ni tänker göra kl 13.45 men jag tänker i allfall stänga av telefonen och stänga min dörr. Sanna Kallur springer semi och intet får störa eders Pangbrud. Tur det finns Web-TV:-)

Heja Wissman!

Usain Boto ja.... Kan han verkligen vara så bra? Alla skribenter verkar tro att han inte är dopad så jag antar att han stod först i kön när Gud delade ut snabbhet.

Jaaaa jag vet att det bli mycket sport..

Såg SATC filmen igår. Den hade tyvärr inte det serien har. Dvs ett uns av kaxighet och råhet i sig. Nu blev det lite för mycket amerikansk smörighet och happy ending för att vara i min smak. Det typiska amerikanska filmupplägget. Lycka, olycka, hämta sig, happy ending:-/ Det faktum att Samantha nobbade den sköne adonisen Dante och nervöst rusade därifrån förstörde hela filmen för mig... Sorry men jag föredrog henne med sug i blicken och lite mer på:-)Det blev lite för mycket "alla levde lyckliga i sina dagar" medans serien mer visade att livet knappast är lyckligt alla dagar.

Eller som min gamle tysklärare uttryckte det: "Livet är inte bara gräddlimpa och hallonbakelser. Det är lite surlimpa och taggtråd också"!

Ettaglutt igen


"10 år"
Idag regregerar Fjunet till att åter bli en ettaglutt. Sist det hände var han en lintott på ca 1.30 med spring i benen och i avsaknad av en och annan tand. Idag är han 1.80, håret har mörknat och fötterna växt. I munnen finns alla tänder och han är begåvad med "värstingenzymer" enligt honom själv vilket innebär inga hål.

De första 5 skolåren gick han i den lilla byskolan som ligger granne med vårt hus. En jättefin skola när man är liten. Men i åk 5 ertappades den då lille snälle Buppen med att börja bete sig som en elev de flesta lärare skulle klia sig i huvudet inför. Oengagerad, drömmandes och med fötterna på bänken satt han dagarna i ända och stirrade i taket. Något fick göras. Nu var det lilla Fjunet tack o lov tämligen begåvad och framför allt hade han lätt för språk. Engelska skolan blev ett alternativ och det har visat sig vara en "hit" för honom. Han fick lugn och ro och han passade in. Betygen blev därefter, dvs höga. Som moder är man glad och tacksam.

Idag blir han som sagt ettaglutt igen men nu på frivillig basis, gymnasiet stundar. Han ska läsa Naturvetenskapligt program med inriktning mot programmering på It-gymnasiet. Ännu en friskola. Han har valt själv och jag tror att skolformen och storleken på skolan är gynnsam för min lilla forna ettaglutt:-) Som gammal studievägledare tror jag mig se att programmet han ska läsa passar honom bra, just nu iallfall och det är nu han ska göra det. Han är bra i ma, fysik, kemi och teknik och som ni vet är han ju prisbelönt i både bild och syslöjd så tratten smalnar av mot hans dröm att bli dataspelsdesigner:-) Om han blir det som vuxen återstår att se, men han har börjat med att läsa det han vill, förmår och är intresserad av. Det räcker långt!

Själv ska jag bli kock när jag blir stor, vad ska ni bli?

2008-08-17

Plötsligt händer det..

.... alla var hemma samtidigt! Söndagsmiddag med hela familjen. Underbart! Mycket prat och skratt, vi lär lilla tass alldeles för mycket hyss;-)

Förmiddag med Militör snabbmatch på banan. Passade på att skjuta med min .32, det var ett tag sen och B-skyttet tappar man om man inte håller i. De första serierna (10 s) var väl kanske inte sådär jättehävliga men sen fick jag in rytmen igen och i 8 resp 6 sekundersserierna så satt skotten fint:-)

Jag har upptäckt en ny sport detta OS, vattenpolo. Själva spelet struntar jag i men jag älskar undervattenssekvenserna. Fullvuxna karlar som gör allt för att dra av varandra brallan eller försöker ta ett rejält grabbatag i motspelarens snorre. Vilken j-a sport! :-)

Nu ska jag förvälla alla nyplockade kantareller, som sagt Flunkbuster, du är välkommen hit att plocka!

Btw.. fick mail med mera Dubaibilder idag... ser rätt fint ut;-)

2 liter till med kantareller o nu hade j

2 liter till med kantareller o nu hade jag plockhjälp:-)

Arla morgonstunde...again!

Good mooorning!! Rice and shine! En ny dag har startat, upp och hoppa skaka rumpa! Haaallåååå! Sover ni än? Trynar och gosar i era sängar med mjuka täcken och nattvarma lakan. Javisst ja, det är ju söndag, vilodag. Det är bara idrottsfolk, spädbarnsföräldrar och pensionärer vakna. Jag går under kategorin idrottsfolk. Eller knäppstare.. Om en stund ska vi fara ner till banan och skjuta Militär snabbmatch. Vad gör man inte för sin sport:-)

Två tankar att dela med mig hinner jag dock med. Han gjorde det den gode Phelps, 8 guld. Bra jobbat men jag kan inte låta bli att citera Spitz, "Hade 100 m fritt funnits med på programmet 1972 hade jag vunnit det med":-) Och försök att medvetet vinna 8 st silver! Att stenhårt träna och gå inför att hela tiden vara näst bäst... Det kallar jag utmaning.

Norge har OS-guld och leder medaljligan före Sverige. Måhända jag har norskt blod men det är tillräckligt utspätt för att jag inte ska gilla det här:-)

Fin söndag alla!

2008-08-16

Dagens OS

9,69 avstannandes och ändå förkrossande långt före på 100 m. Jag är ledsen mina vänner men Bolts världsrekord i det startfältet har en aningens doft av dunderhonung i sig, och den doften är inte alltid söt... Vad tror ni?

För Sveriges del börjar detta OS att utveckla sig till ett Atlanta OS. Då vann vi massa silver och brons men inte ett enda guld. Dagens Lassi var förkyld, heder åt tennissilvret men simmarna måste ha missat något i årets uppladdning. Friidrottarna tror jag kan ta medalj men inte den ädlaste valören, sorry.. Samma gäller för våra seglare.

Att dom tog ifrån Ara bronset är bara fånig, han skiter ju i det och Fila framstår än mer som idioter. Hoppas debatten håller i sig så att regelskärpningar införs.

Det tar på krafterna att tävla en hel dag och i morgon måste vi vara på banan tidigt, redan 07.30.. pust. Bäst att ladda med en pizza och god finsk lonkkerii.. Det mina vänner ger Sisu!

sonen vann som väntat:-)

sonen vann som väntat:-)

:-)

Det är förvisso alltid kul att vinna men jag hade inget större motstånd idag. Däremot sköt jag verkligen bra i grundomgången (7 serier) och det bådar gott inför nästa helg med tanke på vad dåligt det gick igår. Jag ledde med över 40 p inför finalen och det tar ingen in på tre finalserier. Å andra sidan sköt jag hafsigt och slarvigt i finalen, men bara för att jag inte behövde fokusera eller anstränga mig. Det hade varit fasen så mycket roligare om gäddorna varit med då hade det blivit lite match!

Jag sköt bedrövligt i finalen bortsett f

Jag sköt bedrövligt i finalen bortsett från provserien. Men jag ledde med så mycket att jag vann ändå:-)

Jag o fjunet väntar på att få skjuta fin

Jag o fjunet väntar på att få skjuta final

Idag har jag skjutit på topp. Skönt. Den

Idag har jag skjutit på topp. Skönt. Den coola damen ni ser är min idol. Hon är 82 år o still going strong. Kommer i färdtjänst till tävlingarna. I just love her:-) ska bli sån.

Bara sport bara massor utav sport...

Återigen en tidig morgon, dagen ska gå i sportandets tecken. OS pågår för fullt och det sker mycket med svenskar inblandade idag. Simmarna har redan gjort bort sig men vi har ju Lassi och Musse att se fram emot.

Själv ska jag skjuta. Fjunet vill åka på kretsmästerksap i precision. Han vill vinna för tredje året på rad. Han lär göra det också, inte för att han är exeptionellt bra utan för att han inte har något morstånd. Inget alls faktiskt, han är enda junioren:-)

Jag är iofs inte särskilt pigg på det, ingen av gäddorna ska dit och jag har ont i armen. Men exet håller på med en utbyggnad och trodde inte han kunde hinna och vad gör man inte för sitt lilla Fjun.

Jo man gör allt för att få honom från cyberspace en stund.

2008-08-15

Fjun at work;-)

Har ni sett så mycket äpplen jag har. Goda fina äpplen och så är jag jätteallergisk mot dom. Dom som vill ha är välkomna hit och plocka!

Trevlig kväll alla

Trevlig kväll alla

Straffkommendering

Straffkommendering blev det för mig. Men vad säger ni om det här? Under den tiden jag skjutit en helmatch i standardpistol, kört fram och tillbaka genom halva staden och klippt 700 m2 på min gräsmatta har svenskarna spelat tennis. Dom hade spelat 2 set när jag kom ner till banan och dom spelar än!!!

Men ta och vinn någon gång då, jag orkar inte det här, mina nerver är helt slut:-)

Fy skäms!

Katastrof! Jag sköt 30 poäng sämre än vad jag normalt brukar skjuta! Hafsigt, slarvigt och ofokuserat. Absolut ingenting fungerade! En riktig lagpajjare är vad jag är! Fortsätter det såhär blir jag väl bojkottad från SM nästa helg.

Skäms på mig, gå genast och ställ mig i skamvrån!

Förmiddagssvammel

Lite lunch och deärefter ett nytt försök på skjutbanan. Vädret är aningen bättre idag så det gäller att passa på. Det var inte så dumt att komma upp tidigt ändå, för snart är hela huset städat och jag fick ju se den där spännande handbollsmatchen. Spelade faktiskt i 12 år i min ungdom, var målvakt och hyfsat bra. Min specialitet var att ta straffar av någon anledning. Vilka minnen, eller vad säger du Prusiluskan:-)

Eftermiddagen är lika med gräsklippning eller snarare skördning, gräset är snart högt som en bambuskog. Blir bra för bicepsen det:-)

Såg ni den svenska bronsmedaljörskan i simning? Som tävlade för Norge! Ibland är det bra att vara från två länder:-)

Svammel svammel...

Onödigt uppvaknande och OS såklart

Idag är jag ledig, kompar lite. Hade tänkt mig lite sovmorgon, inte för att jag är särskilt morgontrött men det hade varit skönt att få sova till kl 08.00. Tror ni jag fick det? Nope. Säkert som amen i kyrkan var det ju självfallet någon dåre som ringde kl 07.00.

Jag tror inte det finns något värre sätt att bli väckt på än när telefonen ringer. Hjärtat rusar i samma takt som man rusar upp och i panik försöker finna det skrällande f-nstyget till telefon. Efteråt är det ju totalt omöjligt att försöka somna om så här sitter jag nu. Tur det är OS på TV´n iallafall:-)

Hemma har vi ombytta roller nu jag och KP. I vanliga fall är det alltid han som vill se något på TV men nu är jag bänkad varje kväll mellan 20-22:-) Han muttrade lite igår om att jag gick mellan datorn och TV´n.. Ehhh svarade jag med mitt ena ögonbryn höjt.. (Jo jag kan den konsten) Så har ju du gjort jämt? Vari liger skillnaden? Någon som vet?

Ett litet förtydligande (Sorry Monica det är ju OS...) Man skjuter inte 50 m luftgevär som dom sa på sporten igår. Jag tror inte luftkulor skulle nå så långt med någon vidare precision. Man skjuter s.k korthåll dvs med krut .22. Unga fröken Nathalie Larsson gjorde f.ö en strålande OS-debut! Vilken härligt cool tjej. Igår surrades det en del om Ara och hans utrräde från medaljseremonin. Vad tycker ni? Rätt eller fel? Jag hade inte gjort samma sak, jag hade struntat i att gå dit. Men med tanke på hur korrupt brottningen verkar vara så tycker jag att han gjorde rätt, för genom det här startas debatten. Så än en gång, way to go Ara!

Ikväll kommer teensen hem.. längtar... men som vanligt har dom väl inte tid att sitta hemma och ruttna med sin gamla mamma;-)

Nu ska jag se på TV, mera OS:-)

2008-08-14

Ur led är vädret

Vädrets makter är ur led minsann. Visserligen gladde det mig att hösten inte gjorde sitt intåg förräns den dag jag började arbeta igen men nu har det gått lite väl långt. De sista två dagarn har varit rent bedrövliga här. Åska, störtskurar och nu halv storm. Gäddorna och jag hade föresatt oss att skjuta en allsvenska i standardpistol men det var bara att ställa in. Att skjuta i storm är värdelöst, när det till på köpet vräker ner regn blir det än mer värdelöst. Då vi är i strålande ledning i elitserien vill vi inte riskera något så vi packade ihop och gör ett nytt försök en annan dag.

Det mest bedrövliga av allt är att så fort jag kom hem försvann alla moln i en vindpust och solen tittar fram. Vädergudarna har återigen gett oss lång näsa och sitter säkerligen just nu och försöker hålla sig för skratt, hånskratt.

Men hallå där alla bloggisar, är det verkligen bara en som vågar komma ur garderoben och erkänna att det åtminstone finns en Abbalåt man gillar? Kom igen nu...shoot!

Ilska:-)

J-r vad förbannad han är brottaren Ara. Säkert med all rätt. Han har vunnit en bronspeng och lämnar den i ren protest. Jag älskar sådan a där scener, vi ser dom bara under OS. Nu blir han ju historisk på sitt sätt:-) Way to go Ara.

Knowing me...


En av mina Abbafavvisar, Gillar även So long, Honey Honey, Gimme a man after midnight, Eagle.. och jag är politiskt helt j-a inkorrekt:-) Vilka är dina Abba favvisar? Kom igen nu. kom ut ur din Abbargarderob och erkänna att visst finns det ett och annat guldkorn:-)

Mamma Mia

Mamma Mia vilken härlig film. Äkta feelgood blandat med storartad humor. Handlingen är förvisso mycket banal men det spelar ingen roll för det är känslan som filmen förmedlar som är det bestående. När man går ut ur biografen är man glad, glad och lycklig. Vi var tre generationer som gick och alla hade vi samma positiva upplevelse!

Jag har inte tidigare varit någon älskare av Meryl Streep, lite för snyftig för min smak, men nu kom hon ju helt till sin rätt och spelar storartat! Av de tre herrarna, som alla är bra skådisar, gillar jag Skarsgårds sköna rollfigur bäst. Lite cool, laid back sådär:-) De yngre skådisarna är duktiga men framför allt sjunger dom bra, riktigt bra! Jag var lite orolig att musiken inte skulle hålla den höga klass man är van vid men faktum är att vissa låtar är bättre än i Abbas tappning. Musiken kommer fram mer i sin rena form genom att alla stämmor inte sjungs. Jag är mycket positivt överraskad. Bla vill jag nämna låten "Lay all your live on me" som jag absolut inte kan föredra med Abba. Nu blir den klockren när ungdomarna framför den som duett. "Voulez vouz" i lite tuffare tappning med basgung är även den en favorit från filmen.

Den enda låt jag saknar är min personliga favorit, "Knowing me knowing you" som faktiskt var min "skillsmässolåt" en gång i tiden:-) Men det finns inte utrymme för sorg i den här filmen. Ingen skräck, ingen ångest, ingen sorg, bara party, kärlek och glädje!

Allra bäst dock, utan konkurrens, är Donnas två polare. Två störtsköna medelålders partybruttor helt i min smak. I just love them! Herdis och Hjördis i högform. Jag och bästaste vännen i högform:-) Och tro mig mina vänner att när den ena av dom drar igång och dansar på bordet ja då såg jag mig själv. Dansa på bord har jag gjort många gånger i min forntid:-)

Se den!

Ja just det.. I dagens lokala blaska fanns en förlovningsannons. Linda Bengtzing har tydligen slagit till och förlovat sig med någon Johan.. kanske kan intressera någon:-)

2008-08-13

Bästa biosällskapet:-)

Bästa biosällskapet:-)

Inte illa

Måhända att jag känner mig större än den gamle dåren Idi Amin men jag är i allfall fin i håret. Har hittat den mest fantastisk frisör. En fräsig tjej i min ålder och hon klipper mina tjocka virvlar perfekt! Inte nog med det. Salongen ligger i Hallsberg, där jag tillbringar mina arbetsdagar, och det innebär något lägre pris än på innesalongerna i stora staden:-)

I afton inte dans men väl bio. Jag vackra exfjåårtisen och min fräsiga faster ska gå på Mamma Mia! Inte bara det att filmen verkar kanon men vilket sällskap. Min dottter vill inte gärna spendera massa onödig tid längre med sin mamma så jag kommer verkligen njuta. Faster M blev alldeles rörd när exfjååårtisen föreslog det hela.

Nyklippt och fin, trevlig bio att se fram emot, fyndat på rea, OS-silver till Sverige och semester på fredag.. inte illa:-)

Mer Dubai


Dubai by night.. Vad sägs? Gissa om jag längtar!

Dubai


Fick mail från Dubai... om allt går som det ska skall vi bo en sväng i detta hus runt nyår. Jodå pool finns och från balkongen såg man stranden och havet. Tror ni vi kommer att trivas?

OS-silver

Det var värst vilka bra cyklister vi har i Sverige.. näst bästa i världen. Ännu ett silver, det tackar vi för :-)

Ja helt plötsligt är det ju vi som vunnit silver, igår var det Dahlby som förlorade:-)

13/8

Idag är det vänsterhäntas dag och min morfars födelsedag. Det finns absolut ingen korrelation mellan min morfar och vänsterhänthet. Han var vad jag vet mycket högerhänt men han var konstnärlig, så här i vuxen ålder har jag insett vad oerhört konstnärligt lagd den mannen var. Nu fanns det knappast några möjlighetar att utveckla sådan när man levde i Norska fjällvärlden för ca 100 år sedan men ådran fanns där och glimtade till allt som oftast.

Morfar, Erling N Bredesen, var född under unionstiden, närmare bestämt 1904. Hans familj hade hyfsat med pengar och halvstor gård varpå han och en av hans bröder erhöll en del mark ca 3,5 mil söder om Röros i Norge. Närmare bestämt Teldalen. Vi är inte många i världen som kan kalla oss Teldölingar men jag kan stolt säga att jag är en av dom:-)

Han levde i ett med naturen. Djuren, skogen, fjällen och älven var hans vardag helt enkelt. Hårt slit förvisso men inte var han stressad någon gång. Morfar såg tomtar, troll, oknytt och de döda. Så var det bara. Han var även en historieberättare av Guds nåde och hela min barndom präglades av hans fantasi och de sagor han förtäljde. Vi var hans trollbarn och sagorna fanns i oändlighet samtidigt som han sög på sin pipa. Han såg konstverk i rötter och stenar. Han tecknade som en erkänd artist och i trädgården fanns ett troll han byggt upp av sten. När han gjöt en ny trapp till huset skrev han in mitt namn i den, så jag finns för alltid bevarad däruppe:-)

Tyvärr dog den gamle ljugaren när jag var 13 år i ladugården, eller fjöset som det heter i Norge, med grepen i hand. Japp det var hjärtat. Det finns nog ingen jag inte skulle vilja möta så mycket igen som honom. Jag skulle så gärna vilja veta hur det var, hur han hade det alla de år innan jag var född. Jag var för liten för att få veta eller minnas.

Det enda min morfar aldrig pratade om var andra världskriget och tyskarna. Det satt som en djup gadd i honom och jag har ryktesvägen hört att han bidrog till det Norska motståndet, något om bombade järnvägar och grejer, men jag vet inte som sagt. Tyskarna förlät han aldrig trots att han för övrigt var vänligheten själv. Ett tips, ta reda på så mycket ni kan av era gamla om ni har dom kvar, det är värdefull vetskap om ens egen historia.

Min nostalgitripp tenderar att gå djupare och djupare.. märker ni det:-)

2008-08-12

Chock

Hemma igen, vägde mig efter duschen. Det skulle jag aldrig har gjort. Jag är i chock. Semestern och det ljuva livet med KP har satt lite väl tydliga spår. Här hjälper inga simdräkter inte. Eftersom jag inte längre växer på längden måste midjemåttet och antal kilon fördelas på annat vis. Nyttig mat och motion är nog det som måste till.

Jag har ätit viktväktarmat förr med gott resultat och GI kost är ju en hit för en bantare. GI och motion. Fru P´s berömda 50 sit ups och jag kan vara redo för beach Dubai till nyår:-)

Eller kanske Majsans berömda kålsoppa..

Middag på svampen avslutar kvällen. Trev

Middag på svampen avslutar kvällen. Trevligt för vi är 150 pers

Konst eller smörja? Vad säger ni

Konst eller smörja? Vad säger ni

Örebroare. Ni förstår trafiksituationen

Örebroare. Ni förstår trafiksituationen här

Landshövdingens byk. Kanske mer konstigt

Landshövdingens byk. Kanske mer konstigt än konst:-)

Kvällen inleds med konstpromenad i vår v

Kvällen inleds med konstpromenad i vår vackra stad.

Otäck sport

Ja det kommer nog bli en del sportbloggande de närmsta veckorna, jag liksom gillar sport:-) Däremot har jag insett idag att jag aldrig kommer att börja med orientering. Det verkar vara livsfarligt och ge de mest märkliga skador har jag upptäckt. Nu pratar jag inte om benbrott eller Twar jag pratar om något allvarligare än så.

Vid personalkonferensen kom jag i samspråk med en ung lärare, en dam som nyss anställts vid vårt orienteringsgymnasium. Den unga damen i fråga var själv orienterare och hade kommit sexa i O-ringens elitklass. En söt, alert ung dam med skägg! Japp, hon hade skägg. En lång tuss hängde ner från hennes haka. Jag hade svårt att slita blicken ifrån den, bortsett då från att jag diskret kollade att hon verkligen var en dam.

Efter en stunds betänkande så insåg jag att det inte var skägg! Det var renlav. Damen ifråga har ränt runt så mycket i skogen att hon smittats med sporer och renlav har slagit rot och börjat tränga ur huden på henne.

Jag kommer att akta mig noga från att börja med orientering efter det här!

Bästaste o en av damerna är också med.

Bästaste o en av damerna är också med.

Dags för alla lärare att komma tillbaka.

Dags för alla lärare att komma tillbaka. En bra start på terminen så långt. I afton fest

Ur spel för Dahlby

En snabbis så här i arla morgonstund. Nej missförstå mig inte, nu pratar vi bloggsnabbis innan dagens personalkonferens i aulan.

Dahlby ja, jag tycker han borde ha pallat f-n så mycket bättre. Har man skjutit 70 000 skott under ett år, mental pallat och vunnit stora VC tävlingar då klarar man OS pressen. Men jag sa faktiskt till KP i går att undrar just om han fixar det här, att bli så upphaussad i en sport som skytte där så mycket av det mentala spelar in.... Men att missa final.. nej det är som om Holm river ur sig på 2.23.

Jag funderar allvarligt på att skaffa ett finsk pass..

De här nya simdräkterna verkar intressanta. Man kanske skulle ta och skaffa sig en. Inta att simma eller bada i utan som en slags korsett, så man äntligen får bukt med sommarfläsket. Vad tror ni om det? Ni vet väl att "tryck in" och push up" är Guds gåva till kvinnor över 35:-)

Fin dag alla!

2008-08-11

Om trafikh-t i Örebro och den finska sisun..

Det märks att flertalet har börjat jobba idag. Det märks på trafiken. Bilar, j-a långtradare, galna cyklister och fotgängare i en enda röra. Där i mitten någonstans försöker jag ta mig fram. Jag avskyr alla andra trafikanter. Varenda en. Antingen kör dom för sakta och hindrar min framkomst i fel fil! I Örebro har vi vänstertrafik förstår ni, alla j-r kör i fel fil. Oerhört irriterande, jag som i min enfald trott att vänsterfilen är framkomlighetsfilen. Det fungerar i Stockholm, Göteborg, Oslo, Rotterdam och Paris men tammef-n inte i Örebro. Där är det stopp. Igenkorkat, tvärproppat. Vad är det för fel på folk?

Kör dom inte för sakta i vänsterfilen ja då jagar dom mig som en galning. Rusar fram och lägger sig en cm från mina baklyktor. Gissa vem som har lust att tvärnita vid dom tillfällena, spela dum och hävda en katt eller ett barn framför mig. Jag avskyr dom. Än mer avskyr jag långtradare, jag är ledsen alla chaffisar men jag klarar snart inte av en långtradare till. Det står inte på förräns jag försöker preja ner en från vägen.

Vad gäller dårarna på cykel och de framrusande fotgängarna kan jag nästan inte ta orden i min mun, men så mycket kan jag säga att: Varför?? Varför går dom överhuvudtaget utanför dörren och riskerar sina liv varje dag? Kamikazevarning på i stort sett samtliga.

Nej Örebrotrafiken skulle flyta alldeles utmärkt om endast jag, eders Pangbrud, hade tillstånd att köra på vägarna:-)

F.ö grattar vi Finland idag. Vilken SISU!! Två OS medaljer i skytte på samma dag. Guld och brons. Jag bugar mig för denna mentala styrka. Iskallt och imponerande. Framför allt går inte alla skytteguld till maskinerna från Kina. Kokkolokko alla mina Finska vänner! Fritt översatt betyder det respekt!

Sommartid är övertid

Sista veckan man kan utnyttja den avtalade sommartiden. Jo tack, jag ska börja med att arbeta över! Vad glad man blir. Idag övertid, i morgon information och upptaktsafton och på onsdag måste jag vara kvar längre. Gissa vem som tog ledigt på fredag:-)

Två av de absolut värsta dagarna som infaller på året är sista semesterdagen och första dagen man arbetar enligt "vintertid" igen. Jag tror första vintertidsdagen är allra värst, den där sista timmen innan man får åka hem är mörkare än.... ja det var en viss avbytarbänk jag hade i åtanke nu:-)

Norge tog minsann OS-silver i simning idag. Har det överhuvudtaget hänt någon gång? Kul var det i allfall.. Heia Dale

Twins

När man sover så länge som jag gjorde igår drömmer man otvivelaktigt mycket tok. Själv drömde jag att Fjunet var vuxen och fick tvillingar. Det var massa tokigheter kring detta men drömmen fick mig att komma ihåg en sann historia.

Jag blev gravid med Exfjåårtisen när Fjunet endast var 7 månader och långt från ett fjun, han var den lilla Buppen:-) När vi skulle på ultraljud skojade jag med min mamma och sa att "Det är ju tur vi inte har tvillingar i släkten för då hade det här blvit jobbigt"

Ehhh svarade min mor, det vet du väl att vi har massa tvillingar i släkten. Jag kände hur jag bleknade och hur ångesten krampaktigt tog tag i mitt inre. Tvillingar vi? Var då? Vilka då? Jisses tänk om vi får två bäbisar till?

Modern fortsatt att berätta om alla kusiner hon har som var tvillingar och påminde mig om de tvillingar som var mina tremänningar. Det som var mest intressant var att min mormorsmor som var född på 1800 talet tillhörde Norges första överlevande fyrlingar! Japp ni läste rätt. Fyra troll som hade sovit i en byrålåda. Att de överlevde var tydligen en sådan stor sensation att de fick 100 riksdaler var av den dåvarande unionskungen Oscar II:-)

Nu väntade jag tack och lov bara en, men när min syster var på ultraljud med sin förstfödda visade det sig att det varit två embryon från början, dock hade det ena "gått tilbaka". Så nog har vi tvillingar i familjen alltid och det är kanske inte helt omöjligt att jag en dag blir tvillingfarmor eller mormor.

Vem vet, jag kanske hade en sanndröm:-)

2008-08-10

Mera mat, höstmat

På tal om kantareller, en av mina favoritförrätter innehåller kantareller. Jag är ju en svampplockare sen många år tillbaka så det kanske inte är så konstigt. Har traskat i skogen med mor och far sen jag var en tvärhand hög.

Gör rårakor på mandelpotatis. Dvs riv mandelpotatis blanda med salt och peppar och stek i smör. På rårakan lägger du en röra bestående av fräst svamp och finhackad lök krydda med timjan (så klart:-) salt och en aning peppar (svartpeppar). Rör i cremefraische,ev en nypa socker för att balansera syran, och riven västerbottenost. Drick rödvin eller öl. Man kan inte misslyckas och det blir vidunderligt gott.

Som huvudrätt hade jag serverat en mustig fiskgryta eller fisksoppa. Olika sorters fisk (gärna lax och gös) purjo, ev morot och rotselleri kanske några broccolibuketter och potatis. Späd med fiskbuljong, vitt vin och grädde eller varför inte saffran. På slutet nävvis med nyskalade räkor. Uteslut gärna potatisen och servera råris till i stället. Till fisk dricker jag vitt men jag vet att ett lätt rödvin kan smaka minst lika bra. Varför inte ett Italienskt?

Avslutningsvis på denna höstlika middag känns det självklart med en äppelpaj av något slag. Ett tips är att ösa en paj i ugnen med smält smör, då blir den sådär knäckig och god i kanterna, strö gärna på lite socker på pajkantsdegen innan. Man kan även riva mandelmassa som man rör i hop med ett ägg och kanske lite cremefraische. Häll röran på skivade äpplen strödda med kanel och grädda ca 25-30 min i 225 grader. Mitt problem är att jag inte längre kan äta vare sig äpplen eller mandel men jag minns dessa pajer med sorg i mitt allergiska hjärta:-) Till paj ALLTID vaniljsås, visst kan man göra egen men jag är personligen barnsligt förtjust i den hederliga marsansåsen. Lite vispad grädde i den och den blir en lyxvariant.

En sån här middag, där självfallet ost och portvin serverades mellan huvudrätt och dessert, har jag lagat åt goda vänner för ett par år sedan och det är en middag jag fortfarande minns. Minns på sås sätt att bara tanken får det att vattnas i munnen på mig. Jag hade förberett mig genom att läsa igenom olika recept men i slutändan gjorde jag min egen variant. Det är så jag tycker man ska laga mat. Läs recept och gör sen som du vill:-)

Glöm inte heller när du lagar mat, mycket mat, att ta god tid på dig och dricka rödvin under tiden:-)

Tortellinigratäng med kantareller

Nej någon svampmacka blev det inte i stället gjorde jag en tortellinigratäng med kantareller, lök, bacon och gul zucchini. "Stuvningen" kryddade jag med timjan och en aning dijon samt den obligatoriska skvätten matlagningsgrädde och någon sked creme fraische. Därefter toppade jag anrättningen med en näve västerbottenost och den fick sig en en svängom i ugnen. Klart godkänd söndagsmiddag och matlåda:-) Fråga mig inte om proportioner etc jag lagar inte mat på det viset. Man vet på ett ungefär hur mycket det ska vara. Smaka dig fram och ta mer av det du gillar och mindre av det du inte tycker om. Allt går att utesluta och vad som helst kan läggas till. Bortsett från prinsesstårta då den har en tendens att smälta om den kokas eller gratineras.

Ett tips till kantareller är timjan helt klart. Timjan, dijon och västerbottenost är delikat tillsammans med kantareller. Höstlikt på något sätt.

Se där nu har jag så smått börjat matblogga lite:-) Vem vet det kanske kommer mera.

Svampsuget satte in. Skogen är full o ja

Svampsuget satte in. Skogen är full o jag är lycklig

Fin söndag verkar det som

En finfin start på dagen. OS-silver i cykling, gissa vem som stod upp och knappt orkade titta på spurten:-) Anledning till att jag gillar OS så mycket tror jag beror på att OS lyfter fram andra sporter än friidrott. Ta tex fotboll.. det har väldigt låg status i OS och för mig som är utövare av en lite mer "udda" idrott i tittarsammanhang är det positivt. Lite kuriosa, visste ni att Sverige leder OS medaljligan i skytte. Jajamensan, vi har haft många stora giganter genom tiderna. Thorsten Ullman, Skanåker, Kerstin Bodin, Hansen och Edman såklart och på tisdag hoppas jag att Håkan Dahlby sällar sig till det eminenta sällskapet.

Inte nog med OS silvret idag, mannen jag lever med har dragit upp en Aborre på 1,1 kg vilket ökar spänningen i NA´s fiskeliga avsevärt. Han ligger långt fram i seniorklassen. Gissa vem som leder juniorklassen? Just det, Liten Tass så klart!:-)

Sjusoveri

Sovit som en död har jag gjort. Det händer inte ofta och jag är inte förtjust i att sova för länge på morgonen. Jag får bara huvudvärk och är allmänt seg resten av dagen. Men av och till tar hjärnan och kroppen sovmorgon och nu vaknade jag inte förräns 09.30, det efter att ha lagt mig redan 23.30 igår. Så 10 timmars spädbarnssömn har eders Pangbrud haft i natt:-/ Nu misstänker jag att du Mattias kommer att protesteramot ordvalet:-) Men tonårssömn är inte heller helt korrekt för då pratar vi 14 timmar, minst:-)

Under de timmar jag varit i djup dvala har det hänt en hel del i världen: Phelps har tagit OS guld nummer ett, tror ni han tar åtta guld? Han var i allfall överlägsen i loppet. Det kommer bli intressant att följa den unge simmaren.

Georgien har dragit tillbaka sina trupper... No further comments

Ett nytt attentat i Kina, norr om Peking. Undrar hur många vi kommer att få se de här veckorna.

Fåntratten Bush springer omkring och grattar amerikaner när medaljerna är klara... say no more..

Men inte ett dopingfall inatt, inte än i allfall:-) Alltid något. Nu är förvisso inte cyklingen klar än, damernas linjelopp, så det kanske kommer. Cyniskt? Nej, tyvärr snarare ett realistiskt tänkande.

Sist men inte minst. Norge verkar för första gången ha en simmare i världsklass. Alexander Dale i bröstsim. Det ska bli spännande att följa. Heia!

2008-08-09

Besatt

Jag som aldrig ser på TV annars är nu som förbytt. Eller besatt kanske. OS och större sportevenemang har alltid tilltalat mig. I morse zappade vi mellan ettan och Eurosport och nu kan jag nästan inte bärga mig tills kl blir 20.00 och OS-studion drar igång. Jag har inte full koll på alla resultat men det tänker jag ta igen i afton.

Min vän Lotta (bokbloggen) är än mer besatt än mig. Det var så vi fann varandra en gång i tiden. Förr tog denna rekorderliga kvinna semester när det var något större sportevenemang att bese:-) Hon är trogen ÖSK´are och första gången hon och hennes man dejtade meddelade hon att hon var tvungen att se på sportextra. Jag har läst en krönika av hennes man där han beskriver hur han där och då föll som en fura. Och vilken normalt funtad karl skulle inte göra det:-) Hoppas Lotta att det är ok att jag skriver om det här men det är en kärleksförklaring från mig, vars besatthet för sport snarare ökat med åren.

I kväll ska vi återigen se luftpistolfinalen, damernas luftgevär som vanns av en fenomenal tjeckiska, sucka över de svenska simdamerna och återigen pusta ut över damernas fotbollsresultat. Ja t o m rodd och tyngdlyftning är intressant vart fjärde år:-)

Det enda jag inte lyckats tycka är det minsta roande vad gäller OS sport är landhockey. Men å andra sidan så är det väl bara i Pakistan som man tycker det är en sport:-)

Fin kväll alla, vår går i de fem ringarnas tecken.

Fyndat

Alla ni som flyttat och därmed röjt ur källare och vindsutrymmen känner säkert till att det kan vara en guldgruva. Så även här. Nå rika har vi förvisso inte blivit men en och annan kvarglömd skatt har återfunnits. Min första skatt var lådan med saker från min forntid. Tiden innan universitetet t o m. Studentbilder och gamla almanackor samt vykort skrivna till mig från min moromor. Mormor som stod så högt i kurs hos mig men som tyvärr dog 1987. .. Kjaere ... gratulerer med dagen din... osv. Det knöts sig i hjärtat:-)

I en kartong i ett hörn som det stod skytte på fann vi lådvis med ammo!! Tack för det exet. .32 till mig och .22 som Fjunet ska få skjuta upp för att inte tala om påsen med .32 hylsor till KPs glädje. Vi laddar .32 ammo själva och hyslor är hårdvaluta:-) Tack för det gamla ex, det är olagligt att förvara ammo på det viset men du är ursäktad!

Lite medaljer från min första era som skytt dök också upp. Guld och silvermedaljer som jag glömt att jag vunnit. Bla blev jag klubbmästare i precision 1995. Det hade jag ingen aning om faktiskt:-)

Roligaste fyndet gjorde nog Fjunet själv. Han hade plockat ner "leksaker" och pryttlar från sitt rum för några år sen och placerat påsen i ett av källarytrymmena. När jag gick igenom påsen skymtade jag något i en gammal spargris. 200:- minsann till Fjunets stora glädje. Grisen fick vara kvar efter den händelsen. En turgris kastar man inte på tippen inte.

Kommunikation

Jag började skriva ett inlägg av tämligen personlig karaktär. Ett inlägg som skulle påvisa att mitt liv knappast är så enkelt och rosenrött eller glättig som det ibland framställs som i bloggen. Men jag raderade det. De friktioner och bekymmer som jag, liksom alla andra, har brukar kunna lösa sig och då vill jag inte ha dom nedtecknade. I stället blir mina vänner belastade med om:-) Tack Bästaste för dina öron den här veckan! Jag skulle inte klara mig utan dom tror jag.

Jag har en spärr i mig som gör att jag inte förmår mig att skriva om knastret i min tillvaro och jag är glad för den. Men tro inte att alla dagar är enkla, det är dom inte. Men hittills har jag inte stött på ett problem som inte kunnat lösas och slutat bra. Receptet stavas kommunikation! Den kan vara tidsödande och energikrävande men brukar fungera.

Som sagt jag raderade mitt ursprungsinlägg men så mycket kan jag säga att jag hade en riktigt mysig kväll med KP igår. Och i dag befinner han sig i min källare istället för på skjutbanan i Garpenberg:-)

2008-08-08

Peace love and understanding

Chefen meddelades på förmiddagen att jag har inskrivet i mitt anställningsavtal att jag fritt får bese så mycket OS jag önskar. Så har jag alltid haft och så kommer det att förbli. Även denne chef hade inte mycket att argumentera mot och gick med på arrangemanget.

Jag ser mycket fram emot de närmsta veckorna. Glada vinnare, alla överaskande vinnare, alla som stupar, trillar, slår sig eller kommer sist av någon annan anledning:-) De dopade som åker fast, de kända som förlorar och de nya stjärnorna som ska tändas! Härliga tider stundar! Grym jag? Tror ni? :-) OS är en outsinlig källa till skvaller och skandaler och jag riktigt gnuggar nävarna i förväntan:-)

Eftermiddagen har jag spenderat framför TV´n tittandes på invigningen. Det som fascinerar mest är alla dräkter. Hur tänker ländernas OS-designers egentligen? Var tänker dom? Och framför allt varför tänker dom? Den ena märkliga kreationen efter den andra dyker upp och jag rodnar nästan av skam med de stackarna som måste klä ut sig på detta vis. Jag vill kort sammanfatta mina outsinliga åsikter såhär:

Afrika är som alltid vackrast, dessa färglada bilbanemönstrade dräkter bärs fram med stolthet och mod!

Norge var gråare än spelet UNO... Why?

Spanien var onekligen gula och det är en färg eders Pangbrude tycker är... gul.

Det har varit mycket snack om Kinas långe populäre fanbärare men Guam hade iallfall den bredaste fanbäraren.

De rysska herrarnas skjortor kommer att ge mig mardrömmar en lång tid framöver.

Lichtenstein var inte så många inte..

Ungern var väldigt blommiga och Estlands designer lider helt klart av färgblindhet alternativt kronisk maginfluensa.

Varför hade Sveriges damer kinainspirerade tunikor när inte ens Kina hade det?

Till sist: Var i hela fridens namn ligger St Kitt and News? Vad är det för nation? Någon som vet? Jag har aldrig hört talas om den och då arbetar jag ändå med SFI. De hade snygga klännignar dock..

Peace love and understanding!

Bra recept

Min goda vän Lotta, hon med bokbloggen ni vet, har liksom mig fler intressen än läsning:-) Vi gillar även matlagning och delar gärna med oss av våra recept.

Jag lovade ju i ett tidigare inlägg att jag skulle blogga lite om min passion matlagning och en god middag startar alltid med en drink. I ett trevligt litet mail för en stund sedan fick jag dessa ypperliga tips av Lotta vilka jag gladeligen delar med mig av. Så här får ni några recept som jag lovar kommer göra succe. Det kommer bli en middag ni sent kommer att glömma.

SCREWDRIVER
17 cl Vodka
1 st Apelsinklyfta
Häll vodkan i halsen och titta på apelsinklyftan

GETING
17 cl Vodka
1 st Geting
Skär getingen i delar, stoppa den i vodkan

VARGTASS
1 liter Vodka
1 st Lingon
OBS! Om lingonet får ligga i för länge kan smaken lätt bli fruktig

TEQUILA SUNRISE
1 liter Tequila
Drick tequilan, slut ögonen. Vakna i sol/trapp-uppgången

PAJALA SUNRISE
Ett glas hembränt med en falukorvsskiva i

ATOMUBÅT (Norrländskt recept)
1 stort ölglas med hembränd sprit
1 st snapsglas med öl
Häll upp spriten i ölglaset, fyll snapsglaset med öl.
Släpp ner snapsglaset i ölglaset. Drick och glid in i dimman

KAFFEKASK A LA NORRLAND
1 st Sockerbit
Kaffe
Hembränt
Släpp ner sockerbiten i den tomma kaffemuggen.
Häll i kaffe så du inte ser sockerbiten. Fyll på med hembränt
tills du kan se sockerbiten igen. Slappna av och njut

ASSI DOMÄN
6 cl Vodka
1 st snapsglas
1 ruta toapapper
Fyll snapsglaset till bredden. Ta sedan en ruta toapapper, vik ihop och placera i glaset. Häll sedan alltsammans i munnen, svälj vätskan och sug på papperet i glaset. Så enkelt - så gott!

GÄLLIVARE SUNRISE
Lika delar hembränt och surströmmingsspad i ett STORT grogglas, kläm fast en skiva rökt korv på kanten

FINSK SOMMARSOPPA
Man tager en djup tallrik som måste vara blommig, fyller den med hembränt och äter med sked

Ett alternativ, som serveras i Jukkasjärvi, består av en hela Kosken i en blommig tallrik. Då är sked ej nödvändigt.

KAFFEKASK A LA KALIX
Knyt fast en kaffeböna i en sytråd, doppa snabbt som fan i en 1/2 liter hembränt, drick och njuuut!

WHITE CHRISTMAS
Vodka blandas med tippex....
Suddar bort allt minne!

HASCHI BASCHI
Vodka och Desivon
Vidare kommentarer ej nödvändiga
________________________________

Äntligen!

Har jag en existensiell kris månne? Två inlägg efter varandra har handlat om hur teensen börjat växa upp? Nostalgiskt dravel och minnen som flödar. Vill jag ha tillbaka mina små lintottar igen? Känner jag mig gammal och förbrukad?

Nope, jag har ingen åldersnoja, inte heller vill jag har småbarn igen.

Snarare konstarerar jag glatt att.. äntligen:-)

Från gunghäst till moppe

Sommaren har till viss del bestått av att rensa ur källaren. Det arbetet kommer fortgå under helgen. I morse var jag nere en sväng för att ta fram lunch ur "stora frysen". Ni förstår, som den husmor man är har man självklart en frysbox i källaren som komplement. Däri kan man lägga allt kött man slaktat och styckat samt alla bär man ihärdigt plockat under sommaren. Ironisk? Jag? Skojar du? ;-)

Eftersom jag just nu befinner mig i min nostalgiska period av året konstaterade jag att teensen uppväxt finns samlad i min källare. Det gamla skötbordet och deras tvillingsulky samlar damm tillsammans med en gunghäst i ett hörn. Exfjåårtisens "äkta" prinsessaklänning som hon använde nästan varje dag i flera år hänger prydligt på en galge bredvid den älskade "pälsen".

Nallar och kläder blandat med böcker och videofilmer. Badleksaker den ena större än den andra och inte att förglömma rollerbladsen:-) Vilka höll på att bryta både armar och ben på dom. I ett rum står slalomskidor och pjäxor, även dessa ska avyttras under hösten. Mina norska småtroll åker på längden till mosters förtvivlan. Jag har sparat en del till dom men bortsett från fotbollskor och skridskor får resten säljas.

En blick i garaget och jag inser att dom är stora nu. Där står den häftiga elbilen, en stor jeep för två personer som morfar inhandlat för dyra pengar och som pajade en och annan rabatt i trädgården när exfjåårtisen var i farten:-) Bredvid står fint parkerad en blågul EU-moppe och en rödsvart likadan men som endast får framköras i 30.

Från gunghäst till moppe... och fort gick det...

2008-08-07

Dumpad

..och lämnad ensam..

Jajamensan så hade eders stackars Pangbrud det igår. Home alone. Me and the cat. Som moder till två teens på uppgång är det något jag helt enkelt måste börja vänja mig vid. Visst har dom varit ute förr, inte så mycket än kanske men så sakteliga börjar dom skaffa sig ett revir aningen större än vår lilla by.

Den ene, ynglingen som jag fr o m nu kommer att benämna Fjunet av vissa uppenbara orsaker, tog moppen och drog på bio med två andra Fjun. Den andre, f.d fjååårtisen som kommer att få ett nytt namn inom kort, hon var på "Talangen" med efterföljande disco. Båda skulle komma hem runt midnatt. Självklart var det helt ok med mig bara dom smög in när dom kom. Jag behövde ju sova som skulle upp 06.00 i morse. Sova!! My ass.. trodde ni det? :-)

Kl 23.00 kom jag på mig själv med att sitta på trappen tillsammans med katten ivrigt lyssnandes efter ljudet av Fjunets moppe. Det var tyst. Hur jag än lyssnade hördes inte ett moppeljud. Jag gick in och lade mig, fortfarande med öronen som strutar mot vägen. 23.40 hörde jag äntligen det efterlängtade motorljudet. Han smög sig in för att inte väcka sin mor.. ehhh sin klarvakna moder:-) Straxt efteråt kom exfjåårtisen hem. Min puls gick ner till normal nivå. Det hade varit kul, hon hade dansat så hon hade ont i fötterna men det här med att "festa" är än så länge något överreklamerat:-)

Den "sovandes" modern slappnade av och somnade in inom ett par sekunder, i trygg förvissning om att avkomman var hemma. Ordningen var återställd.

I morse frågade en kollega om jag hade varit ute igår, jag såg så trött ut.

Nej svarade jag med en suck, inte jag inte.. mina tonårsbarn...

Tre passioner!

En utmaning hade knackat på min bloggdörr. Séra utmanade några av oss att beskriva tre av våra passioner, något vi inte kan få nog av. Gå gärna in på hans sida och kolla hans passioner. Den första gladde mig i hjärtat.. Hans ständiga förälskelse i sin fru. Som den obotlige romantiker jag är gjorde det lilla inlägget min dag ett snäpp vackrare.

Mina tre passioner då.

1. Böcker, utan böcker är jag halv. Jag läser varje dag och har så gjort i hela mitt liv tror jag. Mitt hem är överbelamrat med mina böcker och jag fasar för att flytta dom:-) Många böcker läser jag om och om igen och hittar alltid något nytt. Böcker har varit med längst av mina passioner därför måste jag sätta de som nummer 1.

2. Min familj. KP och alla barnen betyder mer för mig än mitt eget liv skulle jag vilja påstå. Den dag jag fick mitt första barn blev jag trygg. Och förälskad för alltid. Mina barn var de som gjorde störst skillnad i mitt liv. I Kp hittade jag hem i vuxenkärleken. Lilla Tass är min bonus, bonusen jag allid önskat mig. Jag är inte naiv på något sätt, tvärtom är jag ganska krass. Jag tror inte mina barn har en gloria runt sin panna jag tror inte heller att man är konstant förälskad och det är inte det jag menar. Men jag vet att utan dessa personer skulle mitt liv vara så oändligt mycket fattigare. Och den vetskapen finns även de dagar jag är ledsen, arg eller besviken. Passionen till dom är starkare än den till böcker men dom kom in en aning senare i mitt liv.

3. Nu måste jag välja mellan Latte och matlagning. Och eftersom jag inte kan välja tar jag båda. De faller ju båda under ämnet mat. Jag har druckit latte, kaffe med mjölk, i snart 30 år dvs låångt innan det blev inne att dricka latte. Jag är beroende av mina 5 muggar om dagen, inte mer. Finns det inte mjölk till kaffet blir jag sur. Rikitig grinig faktiskt. Bästaste skrattar alltid åt mig för mitt största bekymmer är alltid om det finns mjölk, tillräckligt med mjölk. Sen älskar jag att laga mat, läste kokböcker och mattidningar redan 1986! Det ni:-) Jag ska i ett eget inlägg brodera ut mig lite mer kring det ämnet för jag bloggar väldigt lite om min matlagningspassion. Men det är en glädje i mitt liv att laga mat åt vänner. En glädje som tyvärr fallit lite i skymundan de sista åren.

Utöver det är skidåkning och skytte två likvärdigt stora passioner. Att dom inte är listade beror på att de har kommit och gått i mitt liv, de jag nämnt är konstanta. Men jag älskar dessa sporter riktigt passionerat. Och mår bra av att utöva dom.

Ni är allesammans utmanade, ta för er! Själv är jag sen till en enhetsträff:-)