2008-08-10

Mera mat, höstmat

På tal om kantareller, en av mina favoritförrätter innehåller kantareller. Jag är ju en svampplockare sen många år tillbaka så det kanske inte är så konstigt. Har traskat i skogen med mor och far sen jag var en tvärhand hög.

Gör rårakor på mandelpotatis. Dvs riv mandelpotatis blanda med salt och peppar och stek i smör. På rårakan lägger du en röra bestående av fräst svamp och finhackad lök krydda med timjan (så klart:-) salt och en aning peppar (svartpeppar). Rör i cremefraische,ev en nypa socker för att balansera syran, och riven västerbottenost. Drick rödvin eller öl. Man kan inte misslyckas och det blir vidunderligt gott.

Som huvudrätt hade jag serverat en mustig fiskgryta eller fisksoppa. Olika sorters fisk (gärna lax och gös) purjo, ev morot och rotselleri kanske några broccolibuketter och potatis. Späd med fiskbuljong, vitt vin och grädde eller varför inte saffran. På slutet nävvis med nyskalade räkor. Uteslut gärna potatisen och servera råris till i stället. Till fisk dricker jag vitt men jag vet att ett lätt rödvin kan smaka minst lika bra. Varför inte ett Italienskt?

Avslutningsvis på denna höstlika middag känns det självklart med en äppelpaj av något slag. Ett tips är att ösa en paj i ugnen med smält smör, då blir den sådär knäckig och god i kanterna, strö gärna på lite socker på pajkantsdegen innan. Man kan även riva mandelmassa som man rör i hop med ett ägg och kanske lite cremefraische. Häll röran på skivade äpplen strödda med kanel och grädda ca 25-30 min i 225 grader. Mitt problem är att jag inte längre kan äta vare sig äpplen eller mandel men jag minns dessa pajer med sorg i mitt allergiska hjärta:-) Till paj ALLTID vaniljsås, visst kan man göra egen men jag är personligen barnsligt förtjust i den hederliga marsansåsen. Lite vispad grädde i den och den blir en lyxvariant.

En sån här middag, där självfallet ost och portvin serverades mellan huvudrätt och dessert, har jag lagat åt goda vänner för ett par år sedan och det är en middag jag fortfarande minns. Minns på sås sätt att bara tanken får det att vattnas i munnen på mig. Jag hade förberett mig genom att läsa igenom olika recept men i slutändan gjorde jag min egen variant. Det är så jag tycker man ska laga mat. Läs recept och gör sen som du vill:-)

Glöm inte heller när du lagar mat, mycket mat, att ta god tid på dig och dricka rödvin under tiden:-)

4 kommentarer:

Lotta sa...

Ja... vinet är viktigt!!! :)
//Lotta

Anonym sa...

... för med mycket rödvin smakar ju det mesta bra :-)

Shit, nu borde jag sova, det är ju arbetsdag i morgon. Äsch, det får gå ändå!

LJ Media sa...

Matlagningsin kallas det visst:-)
Jag kör samma koncept på helgerna.

Flunkbuster sa...

Får mej osökt att minnas en kock ombord på en gammal lastbåt jag jobbade på. Han använde kopiösa mängder rödvin i sin matlagning.
Hökaren tyckte det var alldeles för mycket vin-åtgång så han kom en dag in i byssan och ville se hur kocken bar sig åt när han lagade sina vinsåser.
Hökaren sa till kocken att visa honom hur han gjorde såsen.
Kocken visade honom genom att svälja några rejäla klunkar vin direkt ur flaskan varav han sedan direkt efteråt andades ut rakt ner i såskastrullen, under omrörning naturligtvis!
Efter det blev det inga vinsåser mer ombord på den båten.