2008-08-27

Spångbergsgymnasiet i Filipstad

Filipstad är en lite "stad" i Värmland. Lagom liten och inte så märkvärdig. Ligger ganska vackert vid en sjö och är väl mest känt för John Ericsson Mausoleum plus att Nils Ferlin, stadens gamle diktare, sitter staty på en parkbänk.

I Filipstad gick jag på gymnasiet en gång i tiden. 3-årig ekonomisk som det hette då. Jag har väl inga storslagna minnen från de åren men de sista dagarna så har Filipstad florerat vid ett flertal tillfällen.

Dels fick jag i helgen berättat för mig om en tillställning som ägt rum på gamla "Statt" i Filipstad men lustigast av allt är att jag har två kollegor, några år yngre än mig, men båda gick på Spångbergsgymnasiet och alla hade vi samma favoritlärare i engelska. Torbjörn Enghag. Jag har mött åtskilliga lärare under mina 19 år i skolvärlden och han finns fortfarande med på min "10 i top" lista. Lite butter och ganska krävande men med ett hjärta av guld. Vi lärde oss språket och jag behärskar det än. Hans specialitet var att sitta med ryggen mot svarta tavlan och med en liten knick på handleden skicka iväg kritan så att den landade perfekt i "kritskålen" som hängde en bit bort. Han hade tränat i många år och behärskade konsten till fullo inför våra gapande, imponerade tonårsmunnar.

Jag vet inte om han lever än men nu till saken, en annorlunda liten undersökning väntar:

Är det några av er bloggläsare som mot all förmodan gått på Spångbergsgymnasiet i Filipstad, och i så fall hade ni nämnde lärare? Ni som inte gått där hur var er favoritlärare? I den mån ni minns någon.

Nu ska jag uppsöka en annan engelsklärare.. för här har vi schemakrock helt plötsligt:-)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, visst minns man Spångbergsgymnasiet, även om jag gick "på andra sidan gatan". Snacka om segregering när man tänker efter. Kommer heller aldrig glömma en lärare där. Jag har glömt hennes namn men det hon lärde mig i grunden om omvårdnad har jag med mig i praktiken när jag jobbar än i dag. Outstanding gammal sjuksköterska.

Anonym sa...

Ja just det det var ni och fordonskilalrna som höll till där:-) fan dom var ju de snyggaste...

Anonym sa...

Spångberget... Gick ju bara ett år där men kommer tex. ihåg bakochfram dagen. Skitkul, de flesta utklädda och bus mest hela dagen :-) Och lärare då? Tja, jag kommer ihåg en som jag hatade mer än pesten... Just nämnde Engdahl!! Fy vilken elak person! Kan nog nämna i alla fall två till som skulle säga detsamma.. En av mina favvolärare fanns i Karlstad, Undervisade i Spanska och var transvestit...
Kram Pruseluskan

Anonym sa...

Engdahl.. var det så han hette?? Jag och min alzheimers.. jag minns att ni inte fungerade ni två.. han var itne så snäll mot dig va? Kram.. saknade er i Grimsta btw