2008-12-08

Våga vägra våld!

Upplopp i Grekland, en 15 åring är skjuten av en polis. En polis som blev hotad av en mobb med brandbomber. Resten av landets huliganer använder det som skäl till att rasera och förstöra och hota än mer. Jag tänker.

Någonstans som barn blev jag lärd att ger man sig in i leken får man leken tåla. Ger du dig i kast med dom tuffa grabbarna när du leker "Herren på Täppan" på snöhögen (På min tid fanns det snö) och åker på däng ja då är det bara att torka bort näsblodet och ge sig till tåls. Hur tänkte gruppen med tonåringar? Dom visste väl att dom attackerad beväpnade poliser, grekiska poliser?

Men samtidigt, en 15 åring är skjuten. En mammas hjärta blöder, en pappas med. Hur gick det till när 15 åringen, inte mer än ett barn, bestämde sig för att delta i ett upplopp och kasta brandbomber mot poliser? Nu händer kanske inte dylikt i vårt land, än. Vi pratar om ett land vars samhällstruktur jag inte är helt bekant med. Men jag har iallafall för mig att Grekland inte är ett krigshärjat land, däremot är det nog en annan syn på våld. Men även här förekommer en oro bland tonåringar som inte känns helt ok. Våldet har definitivt ökat. Ribban för vad som är tillåtet har höjts. Någon har ett ansvar men vem? Är det skolan eller samhället?

För min egen del är saken klar. Ansvaret är mitt. Från den dag mina barn föddes så har ansvaret för dom varit mitt och deras pappas. Det har varit min skyldighet att se till att dom mår bra och har en uppväxt som gett dom trygghet och kärlek i sådan mängd att de aldrig ens skulle komma på tanken att delta i ett liknande upplopp. Mitt ansvar att se till var dom befinner sig, vilka dom umgås med, hur skolan fungerar och mitt j-a ansvar att se till att aldrig glömma att dom i första hand är mitt ansvar.

Jag är full av beundran för de föräldrar som sliter dagligen med att ta detta ansvar, oavsett hur kämpigt dom har det. Dom som vägrar att ge upp. Som vägrar lägga ner stridsyxan för sina barns skull.

Heder och ork till er i mängder.

Barn ska inte dö och dom ska definitivt inte behöva dö i våldets tecken. Varken här, i Grekland eller någon annanstans i världen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

hejsan..japp jag såg att du anmält dig min son drar ett namn i kväll.
lycka till i tävlingen.
kram lisa

Anonym sa...

Då ska jag hålla tummarna för mig själv:-)

Anonym sa...

Du är "klok som en bok" min vän...
Håller med dig!

MiasomapplåderarPangbrudar

Majsanochmalla sa...

Du har rätt... Du är så klok... Å vacker!

Pok

Mallakaninteannatänhållamedbralla

Anonym sa...

Mina raringar.. nu rodnar jag.. kram på er ni är rätt smarta ni med..