2008-12-18

Sår som aldrig läker.

Dom säger att tiden läker alla sår men det finns sår som aldrig kan läka. Såret som uppstår om du mister ett barn. Dom säger att man lär sig att leva med det, det tror jag inte heller på. Man tvingas leva med det för det finns inget val. Man tvingas vakna upp varje morgon och för en kort sekund innan man vaknar helt och hållet är kanske allt som vanligt men sen slår verklighten till, hårt och obönhörligt likt en klump av betong.

Smärtan tror jag inte heller minskar den tar bara en annan form, gömmer sig någonstans i ens inre. Finns där ruvandes på en plats för att då och då poppa upp med samma intensitet som innan.

Nej att mista sitt barn är det enda outhärdliga.

I morgon ska den unge man som förolyckades i närheten av min by för några veckor sedan begravas. Varje dag åker jag förbi olycksplatsen full med ljuslyktor. Det går inte en dag utan att jag fylls av förtvivlan över denna meningslösa olycka. En ung man på väg hem som inte syns i mörkret. En bilist vars liv för alltid är förstört. Jag har härjat rejält med mina teens de här veckorna om värdet av att ha reflexer. Jag är så rädd att något liknande ska hända dom. Det här kom lite för nära.

Den unge mannen var från bygden, några år äldre än mina barn. Dom gick i skolan tillsammans, vår lilla byskola. Vi kände inte den unge mannen eller hans familj men vi vet alla vem det var.

I morgon ska en mamma och en pappa, dagarna innan jul när livet ska vara fyllt av stress och glädje, tvingas att begrava sitt barn. I vår lilla bykyrka där de bevistat så många julavslutningar ska de ta ett sista farväl av sin parvel.

Jag vet att några av mina vänner ska delta. Mina tankar går till er och till den stackars bilföraren men främst till den mamma och pappa som i morgon måste bevista det obevistbara, att begrava sitt barn. Det krossar mitt hjärta.

Jag önskar att ingen av oss ska behöva genomlida något liknande och jag önskar att vi alla ger våra barn och oss själva en reflex till jul.

11 kommentarer:

✿Ewa sa...

Det finns inte ord för den smärtan som föräldrar som mist sitt barn känner...allt blir futtigt och litet i jämförelse. Det är en känsla som bara jag nuddar vid den fyller mig med tårar och ett stort NEJ! -Det får inte hända!

Kram till Dig

Majsanochmalla sa...

Nu gråter jag här..

Du har så rätt.. Men tanken är så smärtsam. Jag är inte kvinna att tänka den!

Mina tankar går till främst till familjen... Men också till er andra som lever med sorgen, runt hörnet...

Tack för att du finns Pangisen..Du är så klok, bra och omtänksam!

Pok

Mallareflexenpåsnällaallabralla

Den allvetande brädhögen sa...

Det finns knappt ord att använda i sådana situationer. Tanken på att ens barn skulle drabbas är ofattbart plågsam.
Finns det något mer ångestskapande än sådan tankar/händelser?
Arbogamorden...

Eders Pangbrudighet: Mycket fint skrivet. Insikt, medkänsla, engagemang.

Anonym sa...

Vackert och omtänksamt skrivet, som vanligt.

Varma tankar till alla som bär sorg!


Miasomfårontihjärtatavsorg

Anonym sa...

Bra skrivet!
Har ej några ord som jag kan skriva.Stum!!
Kram lena.

Anonym sa...

Jag har nominerat dig på min blogg!!! KRAM Niinis

Anonym sa...

Ja du skriver ju precis det som de flesta av oss känner. Fyfan vad olidligt att se sitt barn gå bort före en själv, brrr.

Tiden läker inte alla sår men smärtan blir väl förhoppningsvis något lättare att hantera för de flesta när det gått en tid...

Anonym sa...

Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara att mista sina barn genom plötsligt dödsfall. Vid obotlig sjukdom kan man ju hinna förbereda sig något.
Själv är mina barn så vitt jag vet vid liv men det är över fyra år sedan jag fick se någon av dem. Jag har ju fortfarande hopp om att få träffa dem igen någon dag då de vågar frigöra sig från sin mor. Men döda barn får man ju aldrig träffa igen, iallafall inte i detta liv.

Det ruskigaste är ändå att jag nästan på samma ställe några dagar efter höll på att köra på ett par ungdommar utan reflex som i regnet och mörkret tyckte att det var en god idé att springa över vägen mellan bilarna. Hade jag inte hört på nyheterna om olyckan hade jag kanske inte bromsat så snabbt när jag tyckte att den mötande bilens lysen blickade så konstigt. Hade det varit halt, hade jag definitivt varit olycklig nu.

Anonym sa...

Usch Malte.. jag ryser vid bara tanken.. Jag kör till jobbet med andan i halsen var och varannan dag..

Anonym sa...

Värsta västa mardrömmen. Vad bra du skrev.
Hälsningar / ela

Pangbruden sa...

Tack alla för fina ord..