2008-10-06

Skolmaten? Bra eller dålig?

Ikväll startar ännu en dokusåpa jag inte ska se, Matakuten. Den tar tydligen upp hur eländig den svenska skolmaten är.

Bortsett från leverstuvningen och pölsan som serverades när jag var barn så är mina erfarenheter av skolmaten positiv. Visst klagar kidsen ibland men det är väl inte så konstigt, det blir ju tjatigt att äta på samma ställe dag efter dag. Det tycker jag med. Men överlag har maten, på de skolor jag arbetat och i de skolor kidsen gått på, varit bra.

Alltid två rätter, plus en vegetariskt, stort salladsbord, smör, bröd och mjölk, vatten eller lättdryck som måltidsdryck.

Här på gymnasieskolan och även på på båda teensen skolor finns, utöver allt detta, även filmjölk om inget annat passar.

Jag hör sällan eller aldrig någon elev klaga på maten, tvärtom. Jag äter själv nere på skolan av och till och maten är alltid suverän. Lika bra som på vilket lunchhak som helst.

Min syster som bor i Norge har ingen skolmat till sina barn, inte ens när de gick på dagis hade dom det. Dagisavgiften hon betalade för två småtroll var 5000:-/månad och då fick hon skicka med både mat, frukt och blöjor.

Idag är den äldste 6 år och går på motsvarande förskola. Syrran betalar 600:-/månad i mjölkavgift och ett par hundra om året i fruktavgift. Skolan är visserligen gratis men pennor, block och suddgummin får man köpa själv. Gossen är 6 år och Norge är ett av världens rikaste länder!

M a o vad gnäller vi över egentligen?

15 kommentarer:

Majsanochmalla sa...

Mina barns skolmat är vidrig.. Och allt som oftast får de med sig lunchmat hemifrån. Jag har, för att säkerställa matens icke goda kvalitet (barnen kan ju vara gnälliga också).. Varit med och ätit på skolan.. Påtagligt många ungar äter ingenting.. Maten är verkligen dålig.. Uppvärmd i timmar.. Det är ett välkänt problem som ledningen gör allt för att lösa...

Pok

Mallagillariafvårfrukostpåskolanbralla

Pangbruden sa...

Ja det verkar skilja sig en del i landet det där med skolmat..

Flytta hit! POK

Majsanochmalla sa...

Men jag älskar vår skola i övrigt.. Jag måste säga att matlådor känns peanuts i sammanhanget.

Kanske är ledningens medvetenhet om detta som är orsaken till de underbara hotellfrukostarna som serveras (till hela familjen för en 10:a)varje morgon en kompensation.

Huvudsaken för mig är att ledningen verkligen tar detta på allvar.. Och det gör de. Good eunogh.. Du vet!

Ha en härlig dag min vän!

Pok

Mallaskakäkalunchmedmajsanbralla

Anonym sa...

Måste faktiskt hålla med dig, mina klagar heller inte mer än nån enstaka gång, sen kan det väl vara olika på olika ställen och jag tror säkert att dom hittar ställen där allt är mycket dåligt men för den skullen ska ju inta alla dras med över samma kam. Vi svenskar klagar oftast på fel saker, finns ju mycket annat i samhället som man hellre skulle klaga på, ha det bäst vännen, kram Lena

Pangbruden sa...

Det där med frukost tycker jag är jättesmart, inte alla orkar äta så fort dom kliver upp på morgonen men dom behöver energin för att orka dagen.. alltid något

Anonym sa...

Exakt. Jävla i-landsproblem och gnälla på skolmaten. Tycker lite tacksamhet vore på sin plats.

Anonym sa...

Hej :)
Jag har en fråga till dig ... men hittar ingen mail. Skulle du kunna maila mig? cstina.olsson at telia punkt com.

Lotta sa...

Min mamma jobbade som mattant när jag gick i skolan, så hemma klagades minsann inte på skolmaten - iaf inte så mamma hörde... och den var faktiskt riktigt bra, åtminstonte till jag kom till gymnasiet i Hallsberg. Hu. De skröt över ett salladsbord, som alltsomoftast innehöll dåligt tinad majs, keso och krossade tomater (från burk - uupphälld i kantiner). Jag hoppas det är bättre nu... Men man överlevde ju, käkade keso och banan (som jag köpte själv) i tre års tid. Ha ha.

Pangbruden sa...

Christina

Jag har mailat.. spännande!

Pangbruden sa...

Lotta.. Det är ju som bekant alléskolan i Hallsberg jag skriver om och jag lovar, maten har blivit jättebra. kom hit en dag så bjuder jag dig på lunch i vår trevliga personalmatsal

Lotta sa...

gärna! Hör av mig! //L8

Pangbruden sa...

Kul L8!!!

Anonym sa...

På stenåldern, när jag gick på högstadiet var maten under all kritik. Halvfabrikat som värmdes i timmar och inga grönsaker till. Men Mini har en väldigt bra och varierad mat på sin skola. Sällan eller aldrig jag hör henne säga något illa om den maten. Där har dom en stor salladsbuffé och 2 rätter att välja mellan.

Flunkbuster sa...

När jag gick i skola (ungefär kamkeramisk tid:-) så hade vi utsökt mat alla dagar utom de gånger det serverades "snålsoppa"!
Snålsoppa var alla åländska barns skräckmat!
Det är egentligen en soppa som brukar kallas för "Sommarsoppa" i dagligt tal och den innehåller bara en massa äckliga burkgrönsaker i en redd soppa, tvi vale!
Annars minns jag bäst "Ärtstuvningen med stekt fläsk",
"Leverbiffarna",
"Ugnstorsken" och så förstås alla åländska barns favoriträtt nummer ett på den tiden: "Saftgröt"!
Saftgröt var egentligen mannagrynsgröt med saftsoppa.
Saftsoppan skulle vara gjord på blandsaft annars var det inte lika gott.

Majsanochmalla sa...

Magnus..

Jag håller inte alls med dig..

Jag tycker inte alls att det är schyst att servera fleratimmars uppvärmd mat utan varken näring eller finess... Till barn som skall "stå sig" en hel dag på det..

Ska man nu servera mat på skolor så kan man väl lika gärna göra det "rätt/bra" från början..

Som vi har det nu skulle jag hellre se att de serverade en enkel soppa med nyttigt bröd/pålägg varje dag. Gärna med en frukt som efterrätt. Eller att vi föräldrar betalade extra för måltiderna.

I-lands problem!?! Okej.. Men det är ju i ett I-land vi lever.. Och jag vill inte att mina barn käkar skitmat bara för det...

Och näee.. Jag känner ingen tacksamhet över att barnen ska äta sunkig mat som inte har något annat gemensamt med maten som serveras här hemma än att det tuggas och åker ner i magen...

Nu tror jag att vår skola har extremt dålig skolmat. Jag hoppas verkligen det iaf. Och personligen så skulle jag skicka ut maten om jag blev serverad den på ett lunchhak.

Pok

Mallagnällersällanionödanbralla