2008-10-27

All helgons Halloween..eller?


När teensen var småtroll startade det idag ganska vanliga halloweenfirandet i vårt land. Det orsakade en synnerligen het debatt runt om i stugorna. Tidpunkten för firandet låg då under samma helg som allhelgonahelgen. Halloween kontra allhelgonahelgen blev en het potatis.

Jag är ingen älskare av dubbelmoral så att hävda att man inte skulle kommersalisera (hur sjutton stavar man till det?) den kristna helgen allhelgona köpte jag inte. Julen som är en av kristendomens största högtider är väl den mest kommersiella någonsin, eller hur? Ingen klagar heller på godistiggande små påskkärringar under påsken då kristendomen, mig veterligen, sörjer och firar Jesu död och uppståndelse. Minnas sina döda? Ärligt mina vänner jag minns mina döda året om framför allt minns jag de mina medans dom fortfarande lever.

Vad jag däremot håller med om är att det finns ingen anledning att amerikanisera en svensk högtid oavsett skäl. Vi ska värna om de få helger vi har och ska vi ha halloween ska vi fira 17 maj med för att inte tala om alla helger våra nysvenskar har bidragit med. Jag ställde mig trots allt bakom debatten att värna om vårt allhelgonafirande.

I slutändan blev det ju bra, allhelgona står intakt och halloween med spökfester firas helgen innan. En bra lösning på det hela.

För jag gillade införandet av halloween. Det blev ett positivt och roligt avbrott för barnen under den långa mörka hösten. Vi har haft otaliga spökfester där barn och vuxna klätt ut sig i de mest fantastiska spökkreationer. Vi har gjort tårtor som sett ut som spökkyrkogårdar, drinkar och kakor fulla med spindlar och annat klägg. Barnen har gått spökvandringar och letat sjörövarkistor och jag har uppträtt som en häxa i en källare och spådde de små livens framtid. De som vågade fick av den läskiga häxan löfte om att när de blev stora fick de äta så mycket godis de ville:-)

Det var fantstiskt roliga kalas som tog ett abrupt slut när några av kidsen blev lite för stora och gjorde mer bus runt omkring i kvarteret än att de tiggde godis..

..Men det mina vänner är en helt annan historia.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Häxan!!
Vi ska ha Haloween fest på lördag med Kärlekens grannar och hela unghögen... Sånt älskar jag, att duka dekorera och ställa till. Förra året fick barnen leta reflexer i skogen, med pannlampor... leta saker i tarmar (gamla spagetthin)
Ha en bra vecka! Kram

Miasomläserijapphelgbloggarna

Anonym sa...

Verkar kul:-) Kram på dig

Majsanochmalla sa...

Klart man ska ta till vara alla festtillfällen..

Syttone maj firas här också.. Kul ju.. 1 oktober (Kinas nationaldag) likså..

Pok

Mallagillarfestbralla

Anonym sa...

Du som haxa... Jag som trodde man skulle kla ut sig!!! ;-)))))

Anonym sa...

Har den däringa Hallowenprylen verkligen slagit igenom ORDENTLIGT här i Sverige? Tyckte det var mer hysteriskt för några år sen. Förr firade man alltid tjugondag knut med julgransplundring och kalas. Men det har väl försvunnit?

Anonym sa...

Bitte.. Jag upplever att hysterin kring det har lagt sig men när manhar mindre barn firar man litegrann, klär ut sig på dagis/fritids,, spökvandringar etc.. men som det var för ett par år sen är det inte. Julgransplundringar har vi med haft.. när dom var små men det har avtagit det med.. Nu fyller jag ju år på tjugonda knut så vi firar mig i stället:-)

Lasse.. akta dig så jag inte kastar en groda på dig elelr nåt..:-)

Anonym sa...

Häftiga ni ser ut.

Anonym sa...

Å vad roligt. Så jäääkla bra minstingen var. Det ser riktigt ont ut.

Anonym sa...

Nä... sorry... minstingen var också bra, men det var grabben jag menade.

Pangbruden sa...

Doc.. vi byggde upp en brännskada med material exmaken köpt i hollywood där han var på konferens samma höst.. Jag lovar på nära håll såg det helt j-a autentiskt ut..Öra var bla helt förkolnat.. riktigt scary