2008-10-10

Marknad

På orten där jag arbetar är det marknad idag. Hela Storgatan är avstängd och jag fick åka runt halva staden för att ta mig till arbetsplatsen. Folk slutar tidigt från jobb och några elever kommer vi knappt se röken av. Alla går man ur huset med plånboken laddad för att köpa, ja vaddå?

Vad är det på en sån där marknad som lockar så infernaliskt? I vart och vartannat stånd säljs detta marknadsgodis och det kan jag förstå, men resten? Kryddor, plastpåsar och hiskeliga plastmattor trängs med billiga och farlig leksaker och något porslin inhandlat i bortre Asien på 70-talet?

Vem vill köpa detta krimskrams och varför? Till på köpet få för sig att gilla kålsoppa och sockervadd? :-)

Marknad, eller Marken´som vi säger, är ett fenomen som finns över hela världen och visst ser jag tjusningen med själva skådespelet. Folk vänder hem och man träffar vänner och bekanta på ett sätt man sällan gör till vardags. Ungarna får yla av förtjusning för en kort åktur i någon karusell till ett hiskeligt pris och kladda ner hela kroppen med sockervadd:-) Men det är trist att utbudet på varor försämrats så till den milda grad, kan det inte vara lite kvalitet på varorna? Lokala hantverkare och matproducenter? Men dom kanske finns där och det är bara jag som missat dem bland alla andra stånd.

Jag går sällan på marknader härhemma, möjligen hindersmässan i Örebro och det enda jag köper är rapsolja från Österlen plus lite marknadschoklad. Jag gillar däremot att gå på marknader utomlands. I London ska vi försöka hinna med den välkända på Portobello Road i Notting Hill.

Upp till bevis nu, går ni på marknader och i såfall vad köper ni?

8 kommentarer:

Evelina sa...

svar:Trevligt att veta att du läser i alla fall! :)

I min hemort så är det marknad tre gånger per år. Så jag brukar försöka gå på någon av de gångerna. Mest för att jag alltid har gjort det men också för att de säljer billiga strumpor! Också har jag chansen att köpa en nygjord varm munk.

Ha det fint!

Anonym sa...

Tjusningen för marknader är lite ambivalent. Det kan vara kul att köpa lite choklad och titta på folk, men oftast så glömmer eller hinner jag inte med att gå på Hindersmässan. Barndomens marken var nåt helt annat det. Höstmarknad på en lerig idrottsplan. Knallar från när och fjärran, karuseller och godis. Det var tider det. Nu för tiden gillar jag mer loppmarknader och auktioner ute i buskarna.

Pangbruden sa...

Auktioner ute i buskarna? :-) Vad säljs där..verkar spännande.. F.ö håller jag med dig om ungdomstiden:-)

Anonym sa...

Här har vi City festen, lite olika hantverk fast det är mest artist uppträdande som jag går och ser. Är jag någongång på marknad så blir det alltid renkorv av vild hasse.
När jag var på österlen så köpte jag oxå olja av den finaste sort.
Kram lena.

Anonym sa...

Är bara trångt och tingeltangel på markanderna. Det riktiga hantverket som kan vara kul att titta på och kanske köpa verkar ha hittat andra ställen att visa upp sig på.
Detta med marknad är nog bara en gammal kvarleva sen fornstora dar då man samlades och sålde sina produkter från de egna gårdarna som nu överlevt sig själv, det inte finns något av värde kvar att sälja/köpa.

Monica sa...

trångt och inga toaletter ;(

LJ Media sa...

Här i Huddinge kör de grillafton i centrum en gång om året. Jag begriper inte vad som lockar med att käka taskigt kött och dricka öl i plastmugg så jag håller mig hemma eller går på krogen i stället.

Malte sa...

Vild-Hasses korv!