2008-06-21

Midsommardagsfrid

Midsommardagen är en sådan där sällsynt härlig dag numera. En dag då Sverige står still. Affärerna håller stängt och folk pustar ut efter gårdagens festande, månne det beror på bakfylla men ändock:-) Numera är det väl bara tre dagar på året som är såhär stillsamt härliga. Juldagen, midsommardagen och nyårsdagen. Under resten av året är ju allt öppet och i stort sett som vanligt bortsett från att man inte jobbar lör-sön. (Jo jag vet butiksbiträdena och omsorgen och industrin arbetar men vi vanliga dödliga:-)

När jag var lite så var det helg och helgfrid på söndagar. Inte sjutton sprang vi i affärer. I Norge var det än mer tydligt. Mjölkning på morgonen men sen åkte arbetskläderna av och alla satte på sig sina något finare kläder. En promenad på sin höjd men därefter vilade huset. God middag, ofta stek och alltid med efterrätt. Nu låter det som om jag växte upp på 18-hundratalet men i slutet av 60 talet var det ett helt annat tempo. Man ska inte heller förglömma att min mormor och morfar var faktiskt födda i början på förra seklet så deras traditioner rådde.

Dessa år satte djupa spår i mig. Jag uppskattar fortfarande helgfrid. Jag behöver en och annan helg i total avslappning för att hämta kraft. Jag äter även än idag gärna efterrätt på söndagar i den mån vi är hemma. Det serveras ju inte så många efterrätter på skjutbanor.

Huruvida det blir efterrätt idag kan jag inte svara på men visst ligger det lite glass i frysen och rabarber finns ju så en paj kanske tillkommer fram på eftermiddagen.

Fridens liljor alla!

6 kommentarer:

Anonym sa...

När jag var grabb hade lanthandeln hemma lunchstängt. Och alla skyltar i Norrtälje lyste i svenska ord. Tiderna förändras...

Anonym sa...

Hej Kompis!
Här har man smugit in på datorn för att kolla till hur kompisarna har det...
Kärleken fick lov att skjutsa hem syrran med man och min mor och far. Dom hade glömt bilnycklaran hemma!!
En intensiv helg med en MYCKET nöjd 70-årig mor!
Jag ville ha lugn och ro efter en två-dagars... där man passa upp och varit värdinna....
Kärelekn tackade JA till grillkväll hos syrran och henns man... OCH fotboll, såklart... SÅ lugn och ro.... det får vi i graven!
KRAM på dig!!

Mia i GÄvLE

Anonym sa...

Mia.. tja men under tiden kan man ha trevligt:-) Kram på dig

Anonym sa...

Jag tror att de flesta svenskar skulle må bra om Sverige stod stilla fler dagar om året. Vad är det som säger att man måste handla eller tanka på söndagar? Precis som du säger så gick det ju förr. Skulle mjölken ta slut på söndag eftermiddag så ring på hos grannen och fråga om du får låna lite. Kanske blir det första gången du pratar med grannen på alla år ni bott grannar men tänk vad trevligt det kunde bli. Fram för söndagsstängt sverige.

Buzan sa...

Jaqg minns också de där söndagarna som var när man var liten... stek och eferrätt.. kanske en tradition att återinföra...

Anonym sa...

Ger mig sjutton på att om folk "tvingades" ta det lungt en dag i veckan skulle stressen bland människor minska avsevärt. folk skulle på sikt bli friskare. Vi behöver ha lite tråkigt ibland, hur ska vi annars uppskatta att ha det kul?.