2009-03-09

Jag, en mamma

Jag har barn, jag är en mamma. Jag är även en mamma som vid ett flertal tillfällen tvingats se mina barn riktigt ordentligt sjuka. Ja t o m livshotande sjuka.

Som mamma förstår jag den familj vars barn föddes mycket för tidigt, felbehandlades och fick svåra hjärnskador. Vad jag förstått gjordes ingen ordentlig Lex Maria utredning vid det tillfället (Här kan jag ha fel) alternativt friades de ansvariga enligt nämnda lag.

Efter några månader blir barnet mycket sjukt och till slut kopplas det ur respirator. Inget finns mer att göra. Mycket för tidigt född med svår hjärnskada men lika älskad av sina föräldrar ändå.

Jag kan förstå att de vill ha svar, vad hände och framför allt varför? Deras barn dog, någon måste vara ansvarig. Kanske är någon ansvarig.

Men, är den narkosläkare som gav barnet, helt enligt gällande riktlinjer, tillräckligt med narkosmedel så att barnet skulle slippa lida utanför respiratorn skyldig till mord? (Detta enligt vad som framkommit under dagen)

Är det mord att ge tillräckligt med morfin så att tex en svårt sjuk cancerpatient slipper sina smärtor och sin ångest? Är det mord att vara såpass nedsövd som ALSpatient att du slipper känna hur du kvävs till döds?

Som mamma vill jag att mina barn ska leva. Skulle en läkare felbehandla dom vill jag veta vad som skett, ha ett ordentligt svar och en objektiv utredning från socialstyrelsen. Om mitt barn var obotligt sjukt och intet mer fanns att göra skulle jag även vilja att sjukvården satte in alla möjliga resurser för att de skulle slippa lida. De skulle inte behöva lida ett uns. Allt annat hade varit mer än plågsamt.

Så mina vänner vad tycker ni? Den kvinnliga narkosläkaren. Är hon en läkare som gjort sitt arbete i enlighet med den läkaretik som finns eller är hon en mördare?

Jag hoppas och tror, att för svensk sjukvårds skull, så är hon det förstnämnda.

9 kommentarer:

Monica sa...

det hoppas jag ,med....

Anonym sa...

Har inte läst allt men av det jag har läst så känns det rätt solklart att hon absolut inte är någon mördare!

Chefsläkaren sa ju själv igår att blir hon fälld för detta så går det inte längre att bedriva modern sjukvård i sverige utan det blir mera som förvaring. Sorglig historia hur som helst för samtliga inblandade.

Malte sa...

De har en svår balnsgång, narkosläkarna. Jag hoppas att det visar sig att hon inte är skyldig till mord, för det är det inte, inte ens dråp. På sin höjd är det vållande till annans död.
Termologin är nog oväsentlig för föräldrarna men inte för sjukvården.

Anonym sa...

Ja det har framkommit en hel del under dagen som gör att man blir fundersam. Ska vi ha det som i USA? Och..ska verkligen läkare arresteras tämligen brutalt på sin arbetsplats med anklagelser som dylika? Men visst.. för föräldrarna är det säkert något helt annat

Iraq-Lena sa...

Livet lämnar oss inte oberörda. En del saker är svåra eller rent av omöjliga att göra rättvisa av i en rättssal. Har själv ett barn med kronisk sjukdom utan bot. Det finns inget rättsystem i världen som kan bringa någon rättvisa i det. Och som förälder står man där med sitt VARFÖR varje gång det kommer ett skov. Sånt är livet. Somliga mister det, andra får leva hela livet som en fånge under det. Och läkarkollegiet kan knappast göras skyldiga för vare sig det ena eller andra. Men rättsväsendet måste kanske dra sin process hur fruktansvärt det än må vara för de inbalndade eller måste dom det?

Majsanochmalla sa...

Läkaren är ingen mördare.. Hårda ord i en icke relevant situation..

Jag tror på sjukvården... Och jag tror på läkaretiken!

Pok

Mallaövertygadbralla

Anonym sa...

Så mkt som jag hängt med o läst o hört på nyheter så är hon definitivt en läkare som gjort sitt arbete i enlighet med den läkaretik som finns...

Usch. Det är bara så himla tragist när små bebisar kilar vidare.

sofie sa...

Jag håller med er.Kram

Anonym sa...

Lena, du har en poäng där..

Ja ni andra med