2009-03-19

Att bli gammal..

Telefonen ringde i går kväll, japp mitt i Greys. Jag svarade motvilligt och en röst från förr hördes i andra änden. En gammal kvinna, nu mycket förvirrad, trodde hon ringt sin svärdotter och svärson.

Min exmans "styvmor" som under många år fungerade som farmor åt barnen. Nu är hon gammal och dement, sitter på ett vårdhem men ibland blixtrar minnet till.

Hon kunde inte förstå varför hon inte fick åka hem och att de hade "låst in henne". Hon var arg och tyckte dom "där människorna" var oförskämda. Nu ville hon att exet skulle komma och hämta hem henne. Ingen svarade när hon ringde "hem".

Jag försökte lugna henne och talade om att jag skulle ringa "hem" och be dom komma, att hon skulle lägga sig och vila under tiden. Hon lugnade ner sig (hon mindes inte mig men trodde jag var en granne) Jag fick tag på min exman som i sin tur ringde vårdhemmet.

Troligen gick det bra för det var tyst resten av kvällen.

Det kan inte vara lätt att bli gammal, förvirrad och rädd. Just i den stunden trodde hon att hennes man levde och att de bodde i det hus min exman nu äger. Att mitt telefonnummer fortfarande var exets och att hon var inlåst. Jag vet att hon har det bra där hon bor, ett fint vårdhem med bra personal men ibland hjälper det inte.

Inte när hjärnan spelar en det ena sprattet efter det andra.

Undrar hur det kommer att bli?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jaaa, min mor trodde att hon hade hästar i ett stall på gården när jag var där igår.Hon var jättelycklig, hon hade adopterat en liten ponny.

Pangbruden sa...

Så skönt för henne.. att få en ponny.. nej det kan inte vara lätt alla gånger

sofie sa...

Stackarn,ja det kan inte vara lätt att bli gammal.Kram

Anonym sa...

Det värsta är att jag är övertygad om att den mat våra gamlingar får förvärrar deras förvirrade tillstånd. Hjärnan behöver redigt fett, så ge dem ordentligt grädde och smör.

Och en liten sup emellanåt ;-)

Monica sa...

jobbigt det där ;(

Anonym sa...

Jag är väldigt rädd för att bli gammal så jag vill helst av allt inte ens fundera på hur det "kommer att bli" :(

Majsanochmalla sa...

Gosetanten..

Pok

Mallasaknarattjobbamedgamlabralla

Anonym sa...

Usch det är inte alls kul när det blir så :/ Morfar är ju också dement, det är därför han ska flytta in i egen lägenhet, efter femtio år tillsammans med mormor :( Jag vill inte bli gammal!

Ja den är så söt. Perfekt till ljudböckerna :) Jag fyller den 24:e :) Tack och bock :)

Malte sa...

Jag håller med bittebus. Jag jobbade på långvården en gång för länge sedan och där hade vi en dement tant som fick specialkost och en sup varje kväll. Det var en gullig tant, och under tiden jag jobbadedär blev hon lite bättre. Men jag jobbade där bara över en sommar så jag vet inte hur det gick sedan.

Anonym sa...

Visst är det så..dom behöver energi, socker brukar också fungera, och stimulans.

Vi får bli bättre på att ta hand om våra gamla, även vi i familjen..