2008-07-30

Fördomsfrihet tack!

Det var värst vad allssång på Skansen har blivit politiskt korrekt i år. Jag har inget minne av att det varit så förr om åren, och då har jag tittat ända sedan Bosse Larssons tid. Sist jag tittade var temat OS och Kina och i går, nu när det är Pridefestival, var Skansen belamrat med homo- och transsexuella. Varför då? Ja tror nu inte att jag har några fördomar mot människors sexualitet. Jag har däremot fördomar om att de ska endast få uppmärksammas en gång om året, varför inte hela året? Man är väl den man är året om, inte bara några veckor i augusti.

Kan inte femman visa homofilmer året om med jämna mellanrum? Kan inte dessa två "bakelser" jag såg på TV igår bli inbjudna till Allsång när som helst, varför bara under Prideveckorna? Det blir ungeför som om att dessa veckor är det ok att vara hom, trans eller bisexuell men resten av året ja då ska det fnysas. Fånigt i ett land som inte ens tillåter adoption eller korrekta giftermål för homosexuella.

Jag har ingen åsikt om Pride, har aldrig varit där, men vad jag förstår är det en festival utan dess like. En folkfest för alla! Jag har en gång i tiden känt en ung kille som var så förtvivlad över sin sexuella läggning att han ville ta sitt eget liv. Detta av rädsla helt enkelt. I det sammanhanget är Pride oerhört bra för jag tror att unga människor får stöttning och mod att våga vara sig själva när de inser att de inte är ensamma. I början av förra seklet föddes en ung man som var min morbrors bror han var filmstjärnesnygg och emigrerade tidigt till Canada, Sasaktoon. där drev han en farm och med tiden blev han millionär. När han dog ärvde hans "gode vän" hela rasket. Den mannen var min mormors bror och trots att hon, och även vi med åren, visste hörde jag henne aldrig säga annat än mycket gott om sin älskade storebror. Tack för det mormor, du gav mig och min syster fördomsfrihet. Åtmistone lade du grunden för den.

Jag har två kusiner, styvkusiner rättare sagt. Båda gifte sig i somras med ett par veckors mellanrum i somras. Den ena är gift med sin man men Karin är bara registrerad partner med sin hustru. Varför då? Kan någon i detta land försöka förklara för mig varför inte Karin och hennes Turid är lika mycket gifta som Elin och Edvin? Jag förstår då inte skillnanden, varken juridiskt eller kärleksmässigt.

Jag är säkert, som alla andra, full av fördomar hit och dit. Men jag försöker se människor för vilka dom är. Inte döma dom pga av sexualitet, eller om de har slöja, eller munkkåpa, utbildning, yrke eller kör Chevrolet. Jag accepterar inte människor som är våldsamma oavsett ursprung eller läggning. Jag accepterar inte att man utför våld i någon religions namn. Sociopater, psykopater eller pedofiler har jag absolut inget till övers för. Hustrumisshandlare och barnamördare går fetbort som teensen skulle säga. Men är en människa vänlig, trevlig och allmänt social så är denne helt ok för mig! Ja dom får gärna vara lite roliga och rappa i munnen också.. då blir vi säkert vänner:-)

Fördomar som bygger på ytliga ting ska man akta sig för, det som finns innför skinnet är det som räknas. Ibland är det bra men ibland ska man akta sig noga. Och då har det inte ett dugg med att göra hur man ser ut eller vem man är gift med. Tro mig, jag har en gång i tiden stött på den värsta sorten förpackad i ett vackert, medelsvenssonsk, högutbildat skal.

Nog om det, nu ska jag ta med mig ynglingen till badstranden, detta till trots att han numera har massa fördomar kring att åka och bada med sin mamma. :-)

6 kommentarer:

Lotta sa...

Bra Amie! Jag håller med DU!
//Lotta

Majsanochmalla sa...

Amen!!

Du.. Jag är med!

Klokis där!

Pok

Mallahållermedomvarenda bokstav!

Anonym sa...

Kloka ord från en klok kvinna!

När det gäller Allsången tycker jag för övrigt programmet är rätt trist...

Anonym sa...

Just fördomar kring homosexualitet är svårt tycker jag. Jag vet att jag är liberal när det gäller dessa frågor, samtidigt har jag ju en norm jag går efter. Ett typexempel är ju när jag frågar äldsta tjejen vilken kille hon gillar osv. Jag är dock stolt att jag är så pass medveteten att jag ser mina egna fördomar.

Anonym sa...

Att gifta sig är: att inför sin gud och församling svära att man aldrig skall vara ifrån varandra och att aldrig vara med någon annan. Detta gäller de tre monoteisitiska religionerna. Det ingår även att vara homofob om man samtycker med de religionerna. Om man nu inte håller med om vad de monoteistiska religionerna förespråkar kan man ju alltid byta religion. Det har jag gjort och trivs med det.

Pangbruden sa...

Jag samtycker med religionen men är inge homofob för det.. Religionen får anpassa sig!