2009-05-19

Köpstopp, varför inte?

Min bloggis Doc´s tjej ska ha köpstopp ett år och tänker blogga om det på na.se. Ni finner länken till höger, Annas köpstopp.

Jag tycker ämnet är intressant, ni som hängt med ett tag minns kanske ett inlägg kring köpstopp där jag undrade vad ni mest skulle sakna. (Tro inte att jag hittar det bland alla mina inlägg:-)

Själv kanske jag inte skulle klara köpstopp ett år men tanken är frestande. Vissa månader har jag haft köpstopp. När man tävlar så mycket som jag måste man ibland begränsa sig. Det är en skön känsla att lära sig att avstå överkonsumtion.

Behöver vi verkligen allt? Måste jag köpa nya glas, stekpannor och bunkar varje år för att de kommit i ny läcker design? Nya möbler? Mattor och gardiner? Ärligt behöver vi göra om i våra hem bara för att hänga med i inredningsmodet?

Klädmodet är ju en helt annan sak:-)

Fick jag bara tävla och köpa mina livsviktiga nödvändigheter såsom ammo, lypsyl, tugummi och silkesdroppar till håret ja då skulle jag nog klara ett köpstopp.

Kläder har jag så garderoben bågnar, vitrinskåpen är fulla av glas och serviser, jag har garaget fullt med elprylar jag vunnit för att inte tala om tillgången i KP´s garage. Handdukar och sängkläder behöver jag inte köpa de närmsta decennierna och mina möbler är jag nöjd med. Fika på stan och restaurangbesök har jag aldrig tid till ändå och vill jag gå på bio någon gång så har jag ett flertal oanvända presentkort liggandes.

Mat ingår i det man får handla och vin är mat så det skulle jag klara. Den enda eftergift jag skulle unna mig är håret. Jag vägrar klippa och färga själv. Jag är mycket rädd om mitt hår men för övrigt skulle jag nog klara några månader.

Tänk er att spara alla dessa pengar som annars läggs på "onödig" överkonsumtion och istället kunna unna sig en shoppingresa till New York:-)

16 kommentarer:

Doc sa...

Vad fint skrivet Pangis. Hon kommer att blir glad. Ta med dig KP och kom in till Sörby på en fika i trädgården någon pangfri helg vet jag. Då kan du få lite mer privatekonomisk rådgivning. :-)

Pangbruden sa...

Tack för det erbjudandet Doc:-) Jag läste om henne i NA idag och har redan kikat in på blogen.. Jag kommer att gilla den och inspireras!

Pangbruden sa...

PS..Sörby är ju nästgårds:-)

Lennart sa...

Klädmode? Vet jag inte något om, blazern jag har på mig i dag tror jag är 9 år. Eller är den 8 bara? Vet inte riktigt när jag ska till Mejramvägen vid Sörbyängen än. Kan jag nå dig via någon mail? Väldigt vad många ni är som håller till vid Tybble förresten.

Pangbruden sa...

Tybble is da shit..:-) Jaag är väl inte så pigg på att lämna ut min mail i bloggen.. Har du någon mail som är ok att du lämnar här så mailar jag dig? Mejramvägen.. där ser man:-)

Doc sa...

Mejramvägen? Undrar om vi inte gick där med hunden i helgen. Och gjorde vi det inte så KUNDE vi mycket väl ha gjort det. Det är ju gångavstång från Ljusblå.
Känner ni för en bloggträff (helst gratis) i Örebro kan ni alltid maila mig på docat@live.se. Jag skapade en ny adress till min nya blogg. :-)

Lennart sa...

Pangis: Du kan nå mig på jlh41480@live.se
Doc: Ska maila en sak till dig då jag kommer hem. Kanske jag har gått förbi Ljusblås hus?

Pangbruden sa...

Doc..Bloggträff i Örebro, SJÄLVKLART! Vi kan ha knytis så kan ljusblå stå för uppehållande av mark och stoalr att sitta på:-)

Lennart jag mailar.. Doc mailar dig med..men först Antagningsmöte till omvårdnadsutbildningen..

magnus sa...

Skulle aldrig tänka tanken att inte köpa något på ett helt år. Förstår inte vitsen. Jag fattar att konsumtion i sig inte är något positivt, men det är fan så mycket mer positivt än att stå vid sidan om och titta på.

Malte sa...

Vad är vitsen med att ha ett köpstopp om man ska använda pengarna man sparar till att shoppa?

Bitte sa...

Ska vi ta oss ur den här lågkonjunkturen så tror jag att vi som fortfarande har jobb och har det relativt bra får hjälpa till genom att spendera! Så köp svenska bilar och lastbilar och Ikea och Läkerol så vi åtminstone inte förvärrar situationen :-)

Och jag håller med Magnus - vad är vitsen, egentligen? Bevisa något för sig själv och andra, eller?

Madde sa...

Ja det är ni definitivt inte ensamma om kan jag lova ;D haha..

Kia sa...

Jag tycker det är roligt att shoppa. Och det står jag för!
Men det skulle i och för sig vara ännu roligare i New York. Vilket dilemma....

pangis sa...

Vitsen är väl att se om man klarar sig ändå.. Behöver jag allt? Nu pratar jag inte om nödvändigheter utan det här jag köper för nöjes skull.. en annan vits är sparandet som det medför. Sen fattar ju jag med att det skulle förvärra finanskrisen men jag kan försäkra er att de som redan är drabbade av den krisen och numera är arbetslösa de har inga pengar kvar att shoppa för.. Knappt mat. Jag träffar på dom dagligen i mitt jobb..

Kia sa...

Såklart klarar man sig bra utan att köpa en massa saker!!
Men det hjälper knappast någon arbetslös att vi som (än så länge) har jobb slutar handla. Hysterin kring att alltid, alltid köpa det allra senaste och modernaste förstår jag däremot inte.
Men nu tänker jag kolla upp den där köpstoppbloggen för jag är nyfiken. Alltid roligt med nya bloggar för det betyder nya perspektiv!

pangis sa...

Grunden till att vi har den här finsanskrisen är ju överkonsumtion.. Överkonsumtion med lånade pengar.. framför allt i USA.. Den startade redan på Clintons tid.. Det blir liksom ett moment 22 i det hela.. Men visst förstår jag att om hela Sverige hade köpstopp så skulle det inte fungera.. Men en person som gör det för egens skull, nej det tror jag inte påverkar finanskrisen ett dyft.. DET problemet löser man inte så enkelt