2009-09-25

Att tänka innan man tycker

Ibland ska man vara försiktig. Varsam med sina åsikter. Lägga band på vad man tror, tycker och tänker och tänka till lite extra. Försöka förstå.

En vän till mig har ett barn. Ett barn som strulat i skolan. När jag skriver strulat så uttrycker jag mig mycket milt. Oerhört milt men jag tänker inte gå in på några detaljer i en blogg. Men tro mig, det har varit mer än tufft.

Så många gånger har hon och barnet fått höra att "En lat bortskämd unge som inte orkar" "Du kan visst om du vill" "Skärp dig" "Du är lat" "Du vill bara inte".. Ja name it. Inte bara från skolans håll utan från fler människor runt omkring.

Min vän har tack o lov förstått att det är något allvarligare. Hon har inte gett upp utan kämpat och slitit.

En ensam kamp många gånger men hon gav inte upp.

Det tackar jag all världens makter för.

Det har visat sig att barnet har en underliggande sjukdom/symptom ja kalla det vad ni vill. Det är i allafall konstaterat depression. Något som kan vara mycket allvarligt om det inte behandlas.

Visst kan man säga att alla glåpare och gaphalsar fick en smäll på käften men det gör jag inte. Det finns ingen skadeglädje när en ung människa mår så fruktansvärt dåligt.

Jag skriver ytligt nu, men jag är oroad. Det är människor som står mig nära. Som betyder mycket.

Jag är glad att min vän är den kvinna hon är. Glad och stolt.

Nu vänder det!

3 kommentarer:

Anonym sa...

vad bra att din vän stod på sig! med en depression i bagaget kan man inte bara ta sig i kragen och bättra sig. Håller tummarna för din vän och en mer förstående omgivning pluss att de får den hjälp de har rätt till! :) Frid i helgen.

LJ Media sa...

En kompis till mig (som alltid varit strulig) fick diagnosen Aspbergers syndrom när han fyllt 35 år.
Alltså, snubben hade blivit ifrågasatt och kritiserad hela livet. Bland annat sa hans mammas sambo att han borde bli omyndigförklarad till honom. Det tyckte han inte var kul att få höra. Gissa om han blev lättad när hans sjukdom blev diagnosterad och han kunde börja rätta sig efter den.
Hoppas att det går bra för din vän med familj.

pangis sa...

Ja man funderar ju hur samhället fungerar..Tänk så mång som lidit i onödan.. Jag hoppas också att allt går bra.. och tror det med men visst kommer det bli tufft