2009-08-09

Vad gör vi?

Men vad f-n är det som händer?

En 19 åring mördad, kanske av sin bror. En 15 årig flicka knivskuren och i natt har en 16 årig ung dam hittats mördad. Allt under en vecka.

Till på köpet har åtal väckts mot de två mycket unga gärningsmän/barn som genom en mycket osund kärlekshistoria kostade en 15 årig flicka livet i juni.

Det är unga människor vi har att göra med här, knappt mer än barn.

Hur mår våra unga ute i samhället idag? Jag ser och hör en del via teensen och via elever och det är inte alltid som bilden är särskilt vacker. Visst flertalet mår bra och lever ett tämligen vanligt sunt liv men en mördad tonåring är alldeles för mycket och ett tecken på att något är fel.

Alldeles oändligt mycket fel.

Vad kan vi göra för att våra barn och ungdomar ska må bättre? Vad kan vi vuxna bidra med? Ska vi strunta i det och tänka att det är inte mitt problem eller ska vi ta vårt ansvar och våga sätta gränser, sätta ner foten. Hjälpa, stötta, ta strid och trösta.

Om vi alla gör så mot våra egna barn och deras vänner, hjälper det då? Räddar vi någon eller har problemet gått utanför våra händer?

Som mamma till två i samma ålder skrämmer det här mig. Oroar mig. Kommer nära.

Något är snett. Vad gör vi? Vad tycker ni?

8 kommentarer:

Ingmarie sa...

Har alltid lagt mig i vad mina döttrar gör o inte gör,både på gott o ont givetvis!Men jag kan inte riktigt förstå vad de har ute att göra klockan 24.00 vara sig det är skola eller inte,sån är jag!Man måste nog sluta vara "kompis"o bli mer förälder,våga säga NEJ!Tonåringarna överlever ett NEJ men kanske inte en full människa som ingen har tyckt om.....
Sedan har givetvis alla en skuld i det som sker...lättare att blunda än att gripa in!Det får nog bli ändring på många saker...

Trots allt måste barnen få känna hopp o att de är behövda...

Kram från mig

sofie sa...

I Åsele är det inte så länge sedan en grabb på 21 år blev skjuten.
Kram

pangis sa...

Ing-Marie du är klok som en bok.

Anonym sa...

Det är läskigt.... det finns liksom inga gränser. Mordet på den 16-åriga flickan i svartsjuka dramat har berört mig väldigt illa... all denna bekräftelse som de unga måste ha...

KRAM

Miasomärtillbaka!

Monica sa...

ja visst är det hemskt , håller med ingmarie och jag gör det jag kan för att lära min dotter ,men alla andra föräldrar då`?? vart är dom ?

Anonym sa...

Att döda en människa är en spärr som är stor att gå över. Visst gränser och att lära barnen respekt inför andra är jättebra men kan vara svårt då media/TV/spel proppar i oss raka motsatsen. Om vi får veta vad som rör sig i skallen på den som begår dådet kan vi lättare komma åt problemet då?
Jag har en uppfattning om att det är mycket alkohol och droger som rör sig i miljön kring de som har bragts om livet. Inget enkelt svar här inte....

pangis sa...

Fiddeli..du har en poäng där

Mattias sa...

Ja det är verkligen en skrämmande utveckling även om det tyvärr även har funnits sånt här förr också.

Bävar för att det ska fortsätta bli värre i framtiden och hur bra man än tar hand om sina egna barn så finns det alltid risker i livet som man inte kan kontrollera om oturen slår till, brrr.

Sen är ju förstås alkohol/droger en stor bov och roten till mycket ont!