2009-10-25

Bättre förr?? No way!

En del hävdar att allt var bättre förr.

Fan vet säger jag.

Min mormor och morfar bodde på ett fjäll i Norska Norge. Periodvis även jag.

Det fanns utedass, endast kallvatten inne och inga element. Vintertid kunde temperaturen tämligen ofta gå ner under -35 strecket. Försök själva sitta på ett utedass i den temperaturen. Vatten kan du glömma för det har frusit för länge sen i rören och veden är så kall att den knappt vill låta sig tändas på i kaminen.

Hon hade halvautomatisk tvättmaskin, bakade allt bröd själv och malde sin egen köttfärs. Ström fanns i ladugården så vi mjölkade med maskin. Alla 40 korna. Hon skummade grädde men gjorde inte sitt eget smör eller ost. Den beställdes från mejeriet.

Telefon fanns hos grannen men de hade böcker, radio och TV. Än i dag kan jag minnas "vaervarslet" (Väderutsikterna)

När hon behövde handla fanns den lilla butiken 3 km ner från fjället. Körkort var inte att tala om utan allt släpades upp medels cykel. Ibland tog vi tåget in till stora byn för storhandling.

Sommar som vinter var ett enda slit mellan kl 06.00 och 18.00. 7 dagar i veckan och ordet semester eller ferie var något dom knappt hade hört talas om.

Visst var dom lycklig tro inget annat. Teldalen är en av världens absolut vackraste platser. Men jag är fullkomligt övertygad om att hon aldrig skulle skriva under på att det var bättre förr.

Hade hon haft de faciliteter vi har idag så hade hon knappast, utsliten i kroppen, behövt dö redan som 74 åring.

Nej allt var inte bättre förr. Det är en romantisering jag inte köper men livet var lite enklare. Man ställdes inte inför alla dessa val och det stora utbud man gör idag.

Att bli utsliten har idag ersatts med att bli sönderstressad.

Fin dag alla, glöm inte vintertiden.

6 kommentarer:

Monica sa...

känner igen det vfra Vestlandet , och glömmer aldrig söravind i rumpa när man satt på utedasset fy fan va kallt! Papper blåste liksom tillbaka igen ..

antik-lasse sa...

Fast manga sager att ju forr desto battre... Men det ar oftast de yngsta som gor det!

epsilon sa...

Nej inte var det bättre förr. Minns också utedass och igenfrusna vattenledningar. Föräldrar utslitna i förtid, mjölkning, höbärgning - den som talar om hur härligt det är att åka hölass har nog bara behövt göra det en gång.
Men inte en massa val, en telefon, en radio, ingen TV, grannar med dragspel och gitarr. Olika men inte bättre.

pike-master sa...

Det var bättre förr på många sätt, sjöarna var renare, skogen fanns kvar, älvarna var orörda,Ozonlagret var intakt, name it!

hur var enskid individ fick stå ut är en helt annan femma men tror att det är lite som idag, rik eller fattig är det som gör största skillnaden mellan bekväm eller stressig tillvaro.

Lennart sa...

Nu för tiden stönar och knorrar folk om bussen blir en kvart försenad.

Malte sa...

ju förr desto bättre!