2009-04-28

Slösa med berömmet!

Vi fick med oss ett visdomsord av betydelse igår som jag tänkte dela med mig av.

En påminnelse, för det är inte alltid man orkar leva som man lär.

Det är inte heller alltid som man vill leva som man lär.

Ibland måste man ge upp.

För vissa är oförbätterliga.

Nobelpristagaren Arvid Carlsson har hur som helst sagt så här:

"Beröm och uppskattning stimulerar centrala delar i hjärnans belöningssystem.

Tänk om man kunde få alla att förstå kraften i detta belöningssystem.

Idag går många resurser till spillo i brist på uppmuntran"


Vi uppmanades att alltid säga fem positiva saker, tänka fem positiva saker om människor innan vi kritiserade eller ifrågasatte.

Ibland är det svårt, jag vet.

Men.

För det mesta är vi bara slarviga.

11 kommentarer:

Kia sa...

Jag ska genast försöka. Men fem saker är väldigt mycket. Funkar det på vuxna (= folk över 20 år)? Jag börjar med att säga fem positiva saker om mig själv, för nu verkar jag bara skälla på mig.
Det låter som om alla människor borde gå brandkurs.
Härligt att din "dip" försvann så fort

pangis sa...

Kia jag tror det fungerar på alla.. men det kan nog räcka med två eller tre bra saker.. Fem..ja då kan det bli löjligt:-) Mina dippar är sällan långvariga.. jag är född glad under en lycklig stjärna

magnus sa...

Jag tycker att ifrågasättandet i sig är positivt, det visar ju bara att man respekterar den andres syn och tar den synen på allvar.

Iraq-Lena sa...

Tack för påminnelsen! Grunden för både motivation och engagemang och ledarskap. Tre stjärnor på raken till pangis!

pangis sa...

Jag förstår vad du menar Macen..Jag tror dom anspelade på det kritiska negativa ifrågasättandet.. Varför dök du inte upp..istället för Hade det hänt något när du inte dök upp häromdagen.. typ.. Dom var från Karlstad herrarna btw..rätt kända inom skolvärlden och har gjort ett mästerverk med Rudskolan..

Tack för dom Lena nu blir jag snart general..:-)

sofie sa...

Håller med Irak-Lena.kram

Honung sa...

På mitt jobb har vi börjat med att ge varandra komplimangr varje dag. Det funkar och kan rädda hela ens dag.

pangis sa...

Honung.. välkommen till mig. Jag tycker ni är smarta på ditt jobb! Det ska jag införa här med

✿Ewa sa...

Att få och ge beröm och även att träna på att berömma sig själv är väldigt bra medicin som fungerar precis lika bra för vuxna. Om man är mottaglig ska väl tilläggas :).

Om jag inte fått så mycket feedback och beröm så vete ..... om jag kommit igen så bra och relativt snabbt efter min utbrändhetsperiod. Och att jag pluggar nu beror nog enbart på att jag tror på berömmet ;).

Kramar till dig som påminner om detta viktiga

Mattias sa...

Ja man är ju dålig på det där men ändå har jag svårt att göra det till en grej att säga ett visst antal komplimanger till kollegor då jag tyckte det mest kändes löjligt när vi provade nåt sånt efter en föreläsning för länge sen.....

Ett beröm kan jag dela ut och det är att du Pangis verkar vara en beundransvärd kvinna på många sätt! En pangbrud, kort och gott!

Kia sa...

Ha ha! Nu läste jag ditt inlägg igen. Snacka om att du talar sanning - igår läste jag inte den sista meningen........"För det mesta är vi bara slarviga"
Tack för att du (din blogg) for in i mitt liv. Nu ska jag berömma folk. Alla jag pratar med. Igår berömde jag flera stycken. Konstigt att det känns lite lättare med såna man inte känner så bra - borde det inte vara tvärtom?