2009-06-16

Har jag en åsikt?

Eftersom jag arbetar med vuxenutbildning så borde jag väl ha en åsikt om den nya skollagen som inte längre medger att man läser upp betyg på komvux.

Och ja, det har jag.

Men jag ids inte nedteckna den här.

Vad tycker du?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Alla har inte samma förutsättningar som tonåringar, självklart ska det finnas en andra chans, när man känner att man vill "ta igen" saker man missat i sitt liv.
Men det bekymret finns kanske inte på "fina skolorna" utan sociala problem...
Ändå mera indelning i klassamhället!
Usch!

Miasomblirledsenöversånt

Pangbruden sa...

Ungefär så resonerar jag med.. och lite till..:-)

epsilon sa...

Det finns mycket att säga om förslaget till ny skollag, och allt är inte dumt. Men detta att inte få läsa upp betyg tillhör det som är dumt och orättvist. Hoppas att remissinstanserna tycker som vi och att ministern kan tänka sig lyssna.

magnus sa...

Självklart ska man få gå och läsa upp sina betyg på komvux, men jag tycker att man bara ska få läsa upp det som man inte är godkänd i. Det är väl så det är nu och det tycker jag är bra.

pangis sa...

Njae Magnus..Det finns faktiskt fler aspekter på det så där håller inte jag med dig.. men min åsikt och varför ska jag fila på en stund..

Bitte sa...

Jag håller med Magnus. Och lägg pengar på att stötta de som behöver hjälp redan i gymnasiet. Då behöver de (förhoppningsvis) inte gå på Kom-Vux senare.
Japp, så tycker jag.

Malte sa...

Eftersom finansminister Anders Borg har gått på KomVux och läst in sin behörighet så att han kunde fortsätta till högskolan borde det finnas förståelse i regeringen, men han har ju redan gjort det så varför inte slopa lagen?!?!

pangis sa...

Malte..Jag vet..min kollega hade honom som elev..och han var förskräckt när han blev finansminister..Nu är nog Borg en bra ekonom men han föraktar komvux, det framgick redan när han studerade..

Björklund tänker lite fel.. sååå många är det inte som betygskompletterar..

Iraq-Lena sa...

Jag har ingen stor inblick i det där men två helt sanna expempel som möjligen kan belysa del av frågan. En flick gick NA på gymnasiet, fick inte tillräckligt bra betyg för att komma in på läkarlinjen, gick komvux först och jobbade på medicinskt lab sommarpraktik enbart. Kom sedan in.
En annan flicka gick vårdlinje på gymnasiet, jobbade i flera år med långvård (jovars inte så höga betyd och inte så studiemotiverad). Hon ville också komma vidare men fick beskedet att hon var tvunget att vara arbetslös för att komma ifråga på komvux. Skulle hon få plugga där var hon alltså tvungen att se till att säja upp sig OCH misssköta sig för att få plugga på komvux.
Min enda åsikt är att jag som vanlig vårdtagare hellre sett flicka två få del av lite extra utbildning och att flicka ett hade haft ett annat billigare system för att läsa upp sina betyg under tiden hon knegande med vanligt jobb, kanske på deltid i långvården t.ex.
Kanske har detta ändrat sig men med dessa två i stark minne så är inte Komvux särskilt "rättvist" för någon, varken någon av flickorna, för mej som patient eller för samhället. Så det så. Lycka till med dina alldeles säkert förnuftiga funderingar. Vill gärna vet dem senare när du funderat klart!

pangis sa...

Man får visst läsa på komvux samtidigt som man arbetar, det är det många som gör. Däremot får man inte studiemedel, men vem vill låna pengar när de inte behöver..så det där med tjejen som var tvungen att säga upp sig är jag tveksam till. Jag har arbetat med vuxenutbildning i 16 år så jag är rätt insatt i regelverket.

Jag är även insatt i alla aspekter till varför det kan vara bra att få läsa upp betyg.. Senast i eftermiddag blev en ung dam mycket lycklig och får en annan framtid tack vare det:-)

Mina åsikter ska jag presentera efter semestern:-)