2010-02-17

Att inte kunna stava

Läser min sons blogg och inser vad illa det är ställt med hans stavningsproblematik. Tackar mig själv att jag stod på mig år ut och år in så att han fick sin dyslexiutredning. Han har gudskelov papper på vilka problem han har.

Visst kan man raljera över människor som särskriver och stavar uselt, som knappt skriver det enklaste ord korrekta. Irritera oss över det eller skratta lite skadeglatt och starta "sluta särskrivsgrupper" på Faceboook mm mm.

För många är läs och skrivsvårigheter en verklighet de inte kan rå över. Det är deras vardag. Ett handikapp att likställa med att vara syn- eller hörselskadad. För att Fjunet ska kunna skriva måste han ha hjälpmedel. Precis som den hörselskadade kan få hjälp av slinga eller hörapparat blir han hjälpt av stavningsprogram.

I bloggen där han inte använder den funktionen, trots att den finns, blir det så tydligt, så märkbart.

Man ska ha väldigt klart för sig att läs och skrivsvårigheter inte har ett skit med intelligens att göra.

Min unge slyngel har MVG på alla, hittills avklarade, gymnasiekurser inkluderat Engelska A och Svenska A. Detta trots att han knappt klarar av att stava till det enklaste ord. Med dom betygen är ingen universitetsutbildning låst, han kan bli precis vad han vill och läsa i vilket land han så önskar. Hur många av oss kunde det? Min dotter brukar surt konstatera vad orättvist det är att hennes bror fick dyslexi och inte hon:-) Hon får plugga och kämpa för sina betyg på ett helt annat sätt.

Tack vare en bra skola, fantastiska lärare och riktiga hjälpmedel så ges han möjlighet att visa vad han egentligen kan.

Alla har inte den möjligheten.

Kan vara något att fundera över mina vänner.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns många som inte har dyslexi som skriver helt uselt. Svenskan håller på att försvinna och det är många ungdomar som inte bryr sig om att kunna den. Din son har kommit långt med svenskan och han visar att han faktiskt bryr sig,sen kan man ju inte rå över sina problem. Starkt gjort att starta upp en blogg utan de hjälpmedel som behövs. Man ska också tänka på att alla människor har något slags problem/svårighet, och man ska inte "slå ut" någon för det.

Pangbruden sa...

Visst kan det vara så, överlag har väl läsandet minskat tex, men flertalet kan nog stava. Jag håller absolut med om att man inte får slå ut någon oavsett problem! Man ska definitivt vara vaken och lyhörd för all slags problematik. Vi på vux stöter på en mängd saker dagligen. Det bästa är dock att idag börjar man kunna se och våga ta tag i de problem många de facto har. Min son har aldrig haft problem med sitt handikapp eftersom han snarare fått höra att du som är så smart kan väl inte ha dyslexi.. Nästan tragiskt, han är begåvad med 100% hörförståelse vilket kompenserar honom rejält. alla är dock inte det.

Lennart sa...

Minns min svenskalärare på gymnasiet. Han blev upprörd då han råkade ut för folk som t ex sa eller/och skrev våran, eran, medans och idag. Hade någon lämnat in en uppsats eller liknande och börjat en mening med Och, då blev det en bock där. Numera är ju sånt hur vanligt som helst, t o m i tidningarna skriver de så. Det verkar inte vara så noga med korrekturläsare längre.
Nu har jag bokat mig en bil, kommer att befinna mig i dina trakter under helgen. Tänk om jag nosar mig fram till den där flaskan Black Velvet jag såg på bilden här tidigare? Det skulle allt smaka gott.

pangis sa...

Lennart, hade jag varit hemma så hade du varit välkommen men jag befinner mig i Sälen på sportlov fr o m i morgon em.

Stavningsreglerna du skriver om känner jag till, även om jag ibland börjar en mening med och så bär det mig emot;-)

Lennart sa...

Då får du ha det så trevligt när du sportar. Bryt inga ben bara!

pangbruden sa...

Tack, nej då jag ska hålla mig till de branta backarna där bryter man inga ben. Ben bryts på plan mark för det mesta:-)