2010-11-12

Rör inte min sport!

Galningen i Malmö påverkar hela min sport.

Runt om i landet blir pistolskytteföreningar kontaktade av media för att dels uttala sig dels meddela hur vår verksamhet går till.

Så även vi.

Vårt förbund har tack o lov en talesman dit vi kan hänvisa frågor om vi behöver.

Det som har hänt i Malmö är inget annat än tragiskt, fel och helt fördjävligt. Dåren har mördat, skadat och skrämt människor och även skymfat min sport. En seriös sport med många utövare. Faktiskt den näst största individuella sporten i vårt land. Större än golf.

(Sen anser jag att det han gjort mot oskyldiga är fan så mycket värre än det han gjort mot sporten.. tro inget annat.)

Jamen vapen är ju så farliga hävdar ju den oinsatte.

Är dom?, svarar jag.

Vad är det för farligt med en bit metall och en bit trä?

Nej det är och förblir människor som är farliga. Rätt hanterat är en pistol inte farligare än en golfklubba. Men en illvillig galning kan skada och döda andra med både och.

Det har liksom inte med tillhygget att göra. En idiot som vill döda eller skada kan göra det med vilket som.

Våra säkerhetskrav är rigorösa. Det spelar ingen roll om du har utövat sporten en kvart eller i 25 år, säkerhetskraven är lika rigorösa ändå. Missar du ett kommando ja då är du diskad. Vi är en sport med i stort sett inga tillbud till skillnad mot både hockey, fotboll och ridsport. Vi är mycket noggranna i våra säkerhetskrav för vi är ju självfallet medvetna om vad som kan ske om vi gör en blunder. Sen är jag inte speciellt road av att bli diskad på en tävling som jag betalt dyra pengar för. Jag vill ju kämpa och få ett resultat. Precis som mina medtävlande vill.

Det är inte klubbar och föreningar som utfärdar licenser, det gör polisen. Vi har inte lov att utöva myndighetsutövning däremot intygar vi att en licenssökande är aktiv. Att denne skjutit de ganska hårda guldmärkeskraven varje år och varit aktiv i föreningen. Polisen bukar även kräva in tävlingsresulat när den enskilde ansöker.

Vart femte år gör vi om proceduren. Kan vi inte uppvisa resultat, ja då drar förhoppningsvis polisen in våra licenser.

Helt ok frågar ni mig.

Idag kom det till min kännedom att SR kontaktat oss för intervju och reportage. Jag är kluven. Jag gillar inte sensationsjournalistik och vill inte att SR på något vis ska blanda ihop min klubb med idioten i Malmö. En skytt vars namn aldrig figurerat i seriösa tävlingssammanhang men som flitigt varit aktiv på klubbnivå. Samtidigt vill jag föra fram budskapet om att min sport är en sport, varken mer eller mindre. Stoltheten av att tillhöra en klubb vars medlemmar tagit åtskilliga guldmedaljer på både SM NM och som tillhör de allra bästa i Norden. En klubb som tävlar enormt mycket och reser land och rike kring och representerar. Högt uppe i resultatlisorna. En klubb att vara stolt över.

Vi är inga vapenfixerade galningar. Jag är totalt ointresserad i vapen. Jag är intresserad av att prestera ett så bra resultat som möjligt. Höja gränsen för mina poäng. Att segra över mig själv och över någon som normalt sett är bättre än jag.

Glädjen när jag överträffar mina personliga förväntningar inom sporten ska fan i mig inte grumlas av en idiot från Malmö som inte kan skilja på pappfigurer eller folk.

Sånt trash betackar vi oss för.

2 kommentarer:

LJ Media sa...

Vore det inte på plats att media hör av sig till Golfförbundet också? Så vitt jag minns fick väl Tiger en driver i ansiktet av Elin:-)

pangis sa...

Tack LJ, håller med!